Zelf snel pizzadeeg maken zonder kneden is echt veel makkelijker dan je denkt. En het is ook veel lekkerder. Ik gebruik dit recept vaak wanneer ik zin heb in een zelfgemaakte pizza, maar niet te lang wil wachten.
Met een paar simpele ingrediënten maak je in korte tijd een perfect deeg, dat na het rijzen klaar is om jouw favoriete pizza’s te maken.
Jump to:
Snel Pizzadeeg Recept
Wat is er nu lekkerder dan een pizza vers uit de oven. Een lekkere bodem, tomatensaus en met de juiste vulling een echte traktatie. Bijvoorbeeld met spinazie en feta pizza, een pizza met parmaham en rucola of juist een exotische pizza met kip kebab en knoflooksaus.
En dit pizzadeeg is snel en makkelijk te maken. Kneden en een uurtje rijzen en je kunt de pizza’s rollen. Hou je van een dunne krokante bodem of juist van een dikkere variant, dit pizzadeeg leent zich daar prima voor. Probeer zelf en geniet van een lekkere versgebakken pizza uit je eigen oven.
Ingrediënten om een Luchtig Pizzadeeg Maken
- Gist: In dit recept is instant gist gebruikt. Je kunt ook gebruikmaken van droge gist (14 gram) of verse gist (28 gram). In dat geval moet je het gist, voordat je het toevoegt aan het deeg, eerst oplossen in lauw water met suiker, zodat het opstart. Gebruik geen heet water, want dan dood je het gist.
- Suiker: Wordt gebruikt om het gist zijn werk te laten doen en goed luchtig wordt.
- Olijfolie: Naast dat dit het deeg een lekkere smaak geeft, zorgt het er ook voor dat het deeg mooi soepel wordt. Elke olijfolie is goed hiervoor.
- Zout: Geeft smaak aan het deeg anders wordt de pizza flauw. Let op dat je het zout niet direct op het gist strooit, want dan gaat het gist dood.
- Water: Zorgt voor een kneedbaar deeg. Het water moet aanvoelen als een warm bad, 37 °C is ideaal. Te koud en het deeg rijst niet zo snel en te warm en je dood het gist.
- Bloem: Gewone tarwebloem of patentbloem is prima.
Hoe maak je Snel en Simpel Pizzadeeg?
Meng het water met het gist en schenk in een kom. Roer suiker en olijfolie erdoor en voeg een beetje bloem toe. Meng dat door en verdeel het zout en de rest van het bloem over het deeg.
Roer door met een (houten) lepel, het mag plakkerig blijven. Wrijf een glazen kom in met olijfolie en schud hier het deeg in. Draai een keer om, doe plasticfolie op de kom en laat een uur rijzen. Het deeg is klaar voor gebruikt.
Top Tip
Pizzadeeg kun je alleen goed vormen bij kamertemperatuur. Heb je het bewaard in de koelkast of diepvries haal het dan een kwartier voordat je wil gaan rollen uit de koelkast.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 340 ml water lauw (37 °C)
- 14 gram instant gist
- 2 eetlepels suiker
- 50 ml olijfolie
- 600 gram bloem
- 11 gram zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Mengen
- Meng het gist met het water in een grote kom.340 ml water, 14 gram instant gist
- Roer nu het suiker en de olijfolie door het gistmengsel.2 eetlepels suiker, 50 ml olijfolie
- Voeg nu ¼ deel van de bloem toe, terwijl je roert met een houten lepel.600 gram bloem
- Verdeel nu het zout en de rest van de bloem over het deeg, terwijl je blijft roeren tot je een plakkerig deeg hebt.11 gram zout
- Pak een tweede kom en bestrijk die met olie. Schud het deeg in deze kom en draai een keer om.
- Dek de kom af met plasticfolie en zet weg op een warme plaats.
Rijzen
- Laat een uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld in volume.
- Strooi bloem op je werkblad en stort het deeg hierop. Kneedt het nog twee keer door en maak je pizzabodem.
Opmerkingen:
- Koelkast: Je kunt het deeg tot twee uur voor het bakken maken. Leg het deeg in een kom die je hebt ingesmeerd met olie en dek af met plasticfolie. Haal een kwartier voor het rollen uit de koelkast.
- Diepvries: Heb je te veel gemaakt en wil je het deeg later gebruiken. Bestrijk plasticfolie met olie en wikkel het deeg daarin. Verpak dat in een diepvrieszak. Zo blijft het tot 3 maanden goed. Laat ontdooien naar kamertemperatuur.
Geef een reactie