Wat is er nu simpeler dan een recept om zelf panpizza te maken. Die heerlijke Italiaanse pizzasmaken, gemaakt zonder oven. Binnen 6 minuten gebakken, waarbij de kaas heerlijk gesmolten is. Met een recept voor zelfgemaakt pizzadeeg, tomatensaus en heerlijke topping.
Zelf Panpizza Maken
Een snelle panpizza gemaakt in de koekenpan op het fornuis. Ja, er komt inderdaad geen oven aan te pas. En het bakken van deze pizza is ook nog eens supersnel. Binnen een minuut of 6 is de pizza klaar. Je kan natuurlijk kant-en-klaar pizzadeeg, saus en topping kopen (het bakken blijft dan hetzelfde), maar het leek me leuk om daar ook het recept voor te geven.
De bereidingstijd wordt dan iets langer, omdat het maken van het deeg en de saus wat wachttijd nodig heeft, maar het kost niet eens zo heel veel moeite om te maken.
Wat heb je nodig voor Pizza uit de Koekenpan Zonder Oven?
Om deze panpizza te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog.
Ingrediënten Panpizza Deeg
- Water - Gebruik lauw water, zodat het gist meteen start met werken.
- Bloem - Tarwebloem is prima voor het maken van pizzadeeg.
- Gist - In dit recept is 4 gram (1 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
- Zout - Geeft smaak aan het pizzadeeg. Maar kijk uit met gist, want zout kan het gist doden als het in grote hoeveelheden in aanraking komt. Daarom kneedt je eerst het deeg licht, verdeelt dan het zout over het deeg en kneedt verder.
Ingrediënten Panpizza Tomatensaus
- Gezeefde tomaten - De basis voor deze saus. Deze tomaten zijn gezeefd en hebben geen pitjes of velletjes.
- Ui en knoflook - Gebruikt om de tomatensaus extra smaak te geven.
- Olijfolie - Gebruik een olijfolie extra vierge om meer smaak aan de pizzasaus te geven.
- Suiker - Tomaten zijn altijd een beetje zuur en de suiker zorgt ervoor dat het zoetje, dat ook in tomaten zit, wat meer herkenbaar wordt.
- Italiaanse kruiden - Gedroogde Italiaanse kruiden mix is prima. Deze geven het Italiaanse tintje aan de tomatensaus.
Ingrediënten Topping van Ham, Mozzarella en Rucola
- Mozzarella - Mozzarella is een kaas die heerlijk smelt. De allerlekkerste en enige echte Mozzarella is de buffel mozzarella. Echt een aanrader dus. Maar kun je deze niet aankomen dan kun je ook de Mozzarella van koemelk gebruiken.
- Geraspte kaas - Neem een speciale pizza kaas of belegen kaas, geraspt voor de topping.
- Boerenham - Een ham met een zoutje, lekker in combinatie met de kaas, het zoetje in de tomatensaus en de nootachtige rucola. Je kunt de boerenham ook vervangen door Kaiserschinken of rauwe ham. De ham kun je meebakken of beleg de pizza na het bakken hiermee.
- Rucola - Een peperige sla met een nootachtige smaak. De rucola verdeel je na het afbakken over de pizza.
Hoe bak je Pizza zonder Oven?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe het water, gist en bloem in een kom en meng tot een deeg in twee minuten. Bestrooi met het zout en mix nog eens 10 minuten tot een elastisch deeg. Leg in een ingevette kom en draai een keer om. Dek af met plastic folie en laat in 30 minuten op een warme plaats rijzen.
- Bak het gesnipperde uitje 2 minuten in de pan. Voeg de knoflook toe en roerbak die een minuut mee. Schenk de gezeefde tomaten in de pan en breng de pizzasaus op smaak met Italiaanse kruiden, suiker, zout en peper. Breng aan de kook en laat vervolgens 20 minuten sudderen.
- Verdeel het deeg in tweeën en rol beide degen uit tot de grootte van je koekenpan. Verhit olijfolie in de pan en leg het pizzadeeg in de pan. Laat 1 minuut op hoog vuur bakken. Draai de pizzabodem dan om.
- Top de pizza met de tomatensaus, stukjes mozzarella en geraspte kaas. Doe het deksel op de pan en zet het vuur gemiddeld. Laat 4 tot 5 minuten bakken tot de kaas is gesmolten.
Garneer de pizza met Boerenham en rucola. Serveer meteen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Pizzadeeg
- 250 gram bloem
- 1 theelepel gist
- 180 ml water lauw
- 1 theelepel zout
Pizzasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 400 ml gezeefde tomaten
- 2 theelepels Italiaanse kruiden zoals tijm, basilicum, rozemarijn, fijngesneden
- 1 theelepel suiker
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Topping
- 1 portie deeg zie recept hierboven
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 portie Tomatensaus
- 40 gram mozzarella
- 50 gram geraspte kaas belegen
- Italiaanse kruiden oregano, basilicum, tijm, rozemarijn naar smaak
- 6 plakjes Boerenham Kaiserschinken of Rauwe ham
- 40 gram rucola
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Pizzadeeg
- Meng de bloem met het gist en het water en mix 2 minuten tot een deeg.250 gram bloem, 1 theelepel gist, 180 ml water
- Strooi dan het zout erover en mix nog 10 minuten tot je een elastisch deeg hebt.1 theelepel zout
- Bestrijk een kom met wat olie en leg het deeg daarin. Draai het deeg een keer om. Dek de kom af met plastic folie.
- Zet het gedurende een uur op een warme plaats zodat het kan rijzen.
- Druk de lucht uit het deeg.
- Het deeg is klaar voor gebruik.
Pizzasaus
- Verwarm de olijfolie in een pan, tot hij warm is (medium hitte)1 eetlepel olijfolie
- Voeg de ui toe en fruit 2 minuten.½ ui
- Doe de knoflook erbij en roerbak dat nog 1 minuut mee.1 teentje knoflook
- Schenk de gezeefde tomaten erbij en roer het goed door.400 ml gezeefde tomaten
- Doe dan de kruiden, suiker en het zout en peper erbij, meng alles goed en breng aan de kook.2 theelepels Italiaanse kruiden, 1 theelepel suiker, ½ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Zet het vuur laag en laat 20 minuten sudderen.
- De saus is klaar voor gebruik
Bereiding en topping
- Pak de helft van het deeg en rol het uit tot de grootte van de koekenpan.
- Verhit de olijfolie op hoog vuur in een hapjespan tot hij heet is en leg de pizza in de pan.1 eetlepel olijfolie, 1 portie deeg
- Bak 1 minuut en draai de pizza om, zet het vuur gemiddeld hoog.
- Smeer meteen de helft van de tomatensaus op de bovenkant van de pizza en verdeel de helft van de mozzarella en de geraspte kaas over de saus. Bestrooi met de kruiden.1 portie Tomatensaus, 40 gram mozzarella, 50 gram geraspte kaas, Italiaanse kruiden
- Doe het deksel op de pan en bak 4-5 minuten tot de kaas is gesmolten.
- Haal de pizza uit de pan.
- Herhaal voor de andere helft van het deeg.
- Verdeel de ham over de pizza's en strooi daar de rucola over.6 plakjes Boerenham, 40 gram rucola
- Besprenkel dat met een heerlijke olijfolie. (optioneel maar lekker!)
- Serveer meteen!
Opmerkingen:
- Koelkast - Leg de pizza op keukenpapier en bewaar de pizza afgedekt in de koelkast, gedurende maximaal 3 dagen.
- Diepvries - Leg de pizza op keukenpapier en verpak de pizza daarna in twee lagen plastic folie of in een diepvriesdoos. Zo blijft hij tot twee maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Bak de pizza 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Je kunt ook weer een koekenpan met deksel gebruiken. Dit duurt ongeveer 6 minuten tot de kaas goed is gesmolten.
Ellen Van Buiten says
heerlijk duidelijk.
Andréa says
Dank je wel!
Daphne says
Heerlijk dit! Gaan we straks weer op de barbecue maken. Smullen! Lekker die homemade pizza's.
Andréa says
Leuk te horen en de BBQ is echt een goed idee!