Bananen cupcakes vindt echt iedereen lekker! Met als topping een luchtige karamel botercrème. De crème smelt op je tong en geeft een lichtzoete smaak. De cupcakes zijn luchtig, smeuïg en heerlijk gekruid. Een simpel, makkelijk en heerlijk recept dat je gewoon niet kunt laten staan.

Jump to:
Bananen Cupcakes met Karamel Botercrème
Mijn zoon was in die tijd ook jarig en ik heb cupcakes gemaakt voor zijn verjaardag. Bananen cupcakes, aardbeien cupcakes en chocolade cupcakes. In de komende weken zal ik de andere twee recepten ook nog bloggen, maar ik dacht, laat ik met deze beginnen. Waarom? Deze waren zo lekker dat mensen er twee achterelkaar opaten!
Ik vind het erg leuk om cupcakes voor verjaardagen te maken, want al lijkt de ingrediëntenlijst erg lang, ze zijn snel en makkelijk gemaakt. Ze zijn goed te bewaren (veel beter te verdelen over de koelkast) en ze zijn superlekker. Je kiest je favoriete smaken (of laat de jarige kiezen).
Deze bananen cupcakes hebben wat weg van het bekende bananenbrood. Maar doordat je cakemeel gebruikt is de cake zachter. De romige topping die je op smaak brengt met karamel maakt deze cupcakes nog net wat lekkerder. Hier krijg je geen genoeg van!
De bananen cupcakes zijn aangepast naar een recept van Kook en Bak Goeroe Martha Stewart.
Wat heb je nodig voor Banaan Cupcakes met Karamel Crème?
Om deze Bananen cupcakes met Karamel Botercrème zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

Ingrediënten Bananen Cupcakes
- Cakemeel: Dat is bloem dat gemaakt is van zachte tarwe en weinig gluten bevat. Daardoor is het prima om te gebruiken voor cakes en cupcakes. Aan cakemeel is al bakpoeder toegevoegd.
- Bananen: Geeft een heerlijke smaak aan de cupcakes en zorgt ervoor dat je minder eieren en suiker nodig hebt.
- Bakpoeder en baksoda: Dit zijn rijsmiddelen en zorgen ervoor dat de cupcake luchtig wordt.
- Karnemelk: Ook wel zure melk. Het is nodig om het zuiveringszout te laten werken (daar heb je een zuur voor nodig). Heb je geen karnemelk dan kun je ook 175 ml melk en 1 theelepel azijn gebruiken.
- Lichtbruine basterdsuiker: Is suiker met een lichte karamelsmaak. En dat past prima bij deze cupcakes. Heb je geen lichtbruine basterdsuiker dan kun je het vervangen door gewone of donkerbruine basterdsuiker. De smaak wordt dan wel iets anders.
- Vanille-extract: Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).
- Boter: Gebruik ongezouten roomboter in dit recept, dat op kamertemperatuur is. Daardoor wordt de luchtigheid van de cupcakes beter.
- Eieren: Gebruik eieren maat L (ongeveer 60 gram per ei). Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn, dan mengen ze beter met het beslag en wordt het luchtiger.
- Zout: Door een snufje zout toe te voegen wordt de smaak en de zoetigheid van de cupcakes beter.
- Kaneel: Kaneel is heerlijk in combinatie met karamel en banaan.
Ingrediënten Karamel Botercrème

- Suiker: Door suiker te koken krijg je karamel. Let op: blijf altijd in de buurt wanneer je suiker tot karamel kookt.
- Slagroom: Geeft een romige smaak aan de karamel.
- Boter en eiwitten: Door de eiwitten luchtig te kloppen en te mengen met de boter krijg je een botercrème.
- Vanille-extract: Voor een heerlijke vanillesmaak. Je kunt ook 1 theelepel vanillesuiker gebruiken.
Hoe maak je Banoffee Cupcakes met Karamel Crème?
Een printbaar recept met stap-voor-stap-beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Meng in de eerste kom de vaste cupcake ingrediënten en meng met een vork door elkaar.
- Prak de bananen in een tweede kom en meng met het karnemelk en vanille-extract.
- Mix in een derde kom de boter met bruine suiker tot ze romig zijn. Meng de eieren er één voor één doorheen. Mix op lage stand achtereenvolgens de helft van het meelmengsel, het banaanmengsel en weer het meelmengsel erdoor. Meng tot alles net is opgenomen.
- Verdeel het beslag over de papieren bakvormpjes en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Verwarm tot het suiker met water amberkleurig is en meng de slagroom erdoor (let op het kan spatten dus heel voorzichtig doen). Meng tot een glad mengsel.
- Verhit een kom boven water en meng de eiwitten met suiker tot de suiker volledig is opgelost. Haal van het vuur en mix tot er pieken gevormd zijn. Voeg in drie delen de boter toe aan het eiwit terwijl je mixt.
- Meng het vanille-extract en de karamelsiroop op lage stand door de botercrème. Mix tot het gemengd is.
- Doe de karamel botercrème in een spuitzak en spuit een toef op de cupcakes. Je kunt het eventueel ook met een lepel op de cupcake scheppen, als je geen spuitzak hebt. Besprenkel met wat extra karamel siroop.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Bananen Cupcakes met Karamel Botercrème
Ingrediënten
Cupcakes
- 345 gram cakemeel
- 1 ½ theelepel baksoda
- ¾ theelepel bakpoeder
- ¾ theelepel zout
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 4 grote bananen, rijp en fijngeprakt
- 180 ml karnemelk
- ½ theelepel vanille-extract
- 180 gram boter, ongezouten, kamertemperatuur
- 330 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren, maat L, kamertemperatuur
Karamel botercrème
- 65 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 2 eetlepels slagroom
- 180 gram boter, ongezouten, kamertemperatuur
- 2 eiwitten, maat L
- 50 gram suiker
- ½ theelepel vanille-extract
Instructies
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C.
- Doe papieren cupcake vormpjes in de bakvorm.
- Meng in de eerste schaal het cakemeel, bakpoeder, baksoda, zout en kaneel met een vork.345 gram cakemeel, 1 ½ theelepel baksoda, ¾ theelepel bakpoeder, ¾ theelepel zout, 1 theelepel gemalen kaneel
- In een tweede kom meng je de geprakte bananen met karnemelk en het vanille-extract.4 grote bananen, 180 ml karnemelk, ½ theelepel vanille-extract
- In een derde kom meng je op medium snelheid de boter met bruine suiker totdat het luchtig is. Voeg daarna één voor één de eieren toe en meng totdat ze volledig opgenomen zijn.180 gram boter, 330 gram lichtbruine basterdsuiker, 3 eieren
- Verlaag de mixer snelheid naar laag.
- Voeg de helft van het cakemeel mengsel toe, vervolgens het bananenmengsel en als laatste de rest van de cakemeelmix.
- Meng net genoeg om alles op te nemen. Verdeel het mengsel in de papieren vormpjes.
- Bak gedurende 20 minuten in de oven.
- Laat ze vervolgens 3 minuten afkoelen, voordat je de cupcakes uit de vorm haalt. Laat verder afkoelen. (Ze moeten op kamertemperatuur zijn voor je de botercrème aanbrengt.)
Karamel botercrème
- Meng 65 gram suiker met het water in een pannetje.65 gram suiker, 2 eetlepels water
- Verhit totdat de suiker is opgelost en laat aan de kook komen.
- Kook door totdat het verkleurd is naar een donkere amber kleur. Haal van het vuur af, Doe handschoenen aan (tegen hete spetters) en voeg de slagroom voorzichtig toe terwijl je blijft roeren totdat de suiker is opgelost.2 eetlepels slagroom
- Mix de boter luchtig in een schaal.180 gram boter
- In een tweede schaal meng je de rest van de suiker met de eiwitten.50 gram suiker, 2 eiwitten
- Verhit de kom boven een pan met kokend water (au bain-marie) totdat de suiker volledig is opgelost. Blijf daarbij met een garde kloppen.
- Haal de kom van het vuur en meng met een elektrische mixer verder, waarbij je op lage snelheid start en eindigt op de hoogste stand, totdat er pieken gevormd zijn die niet meer inzakken.
- Verdeel je boter in drieën.180 gram boter
- Verlaag je mixersnelheid naar gemiddelde snelheid en voeg je botermengsel in drie porties toe. Mix goed na elke toevoeging.
- Schenk het vanille-extract erbij en meng weer goed.½ theelepel vanille-extract
- Zet de mixer op de laagste stand en voeg heel geleidelijk ¾ e deel van karamelsiroop aan je mengsel toe. Mix tot alles gemengd is.
- Schep de botercrème in een spuitzak en spuit in een mooie twirl op de cupcake.
- Besprenkel met wat resterende karamelsiroop
Opmerkingen
- Kamertemperatuur: Bewaar de cupcakes zonder topping tot 2 dagen bij kamertemperatuur.
- Met topping of als het erg warm is: bewaar in de koelkast tot 3 dagen. Ze zullen door de vochtigheid in de koeling iets van structuur veranderen, maar nog steeds zijn ze erg lekker. Haal ze 30 minuten voor het serveren uit de koeling.
- Diepvries (alleen zonder topping): Verpak de cupcakes in plasticfolie en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo blijven ze tot 3 maanden goed.
Geef een reactie