Klaar voor een overheerlijk Japans avontuur in je eigen keuken? Proef de smaak en cultuur van Japan met Yakitori Spiesjes! Deze eenvoudig te bereiden, traditionele Japanse-stijl spiesjes met krokante, gegrilde kip met zoete en zoute saus zijn een heerlijke verwennerij.
Yakitori Spiesjes
Hou je van saté uit de Indonesische keuken? Dit is het Japanse antwoord op deze lekkere spiesjes. Een makkelijk en smaakvol Japans gerecht, genaamd Yakitori Spiesjes? Deze heerlijke spiesjes met kip worden klaargemaakt met een zoet-zoute saus die je echt moet proeven.
Het is een authentiek Japans recept. Yakitori betekent letterlijk gegrilde kip. Het kan allerlei delen van de kip bevatten: kippendij, kipfilet, kipgehakt en zelfs kippenlevertjes. Je vindt het in Japan terug in kleine Tapas-achtige cafeetjes, waar het als hapje wordt geserveerd met lekkere drankjes erbij. Maar er zijn ook restaurants die helemaal gespecialiseerd zijn in de beste Kip Yakitori. Een recept waar Japanners terecht trots op zijn.
En hou je van Japans? Probeer dan deze Japanse Kipgehakt Spiesjes (Tsukune), Japanse gepocheerde zalm in miso, of Beef Teriyaki met Broccoli en Rijst.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Kip Yakitori?
Om deze Yakitori Spiesjes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Sojasaus - Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko). Dit zijn zoute sojasauzen.
- Mirin - Zoete Japanse kookwijn. Mirin is veel zoeter dan Chinese kookwijn (Shaoxing). Als je de laatste als vervanger van mirin gebruikt, voeg dan twee theelepels extra bruine suiker toe.
- Rijstazijn - Naast het toevoegen van een licht zuurtje waardoor je een zuurtje in de saus krijgt.
- Bruine suiker - om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
- Gember en Knoflook - Geeft extra smaak aan de saus.
- Maizena - voor het indikken van de saus, waardoor hij fluweelzacht wordt.
- Kipfilet - Voor dit recept heb ik kipfilet gebruikt. Maar kiphaasjes kunnen natuurlijk ook.
- Lente ui - Geeft een frisse smaak aan de yakitori spiesjes, met een beetje pit.
- Sesamzaad - Dit zaad heeft een nootachtige smaak. Door het kort te roosteren, wordt die sterker.
Hoe maak je Japanse Yakitori?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng in een sauspan de soja saus, water, mirin, rijstazijn, bruine suiker, gember, knoflook en maizena. Breng aan de kook, terwijl je roert, tot de saus indikt. Draai het vuur uit. Haal 200 ml uit de pan en zet de rest even weg.
- Snij de kip in kleine blokjes en rijg op spiesjes. Leg in een ovenschaal.
- Pak de 200 ml saus en bestrijk de kipspiesjes aan beide zijden met de helft van de saus.
- Zet de spiesjes onder de hete grill en bak 4 minuten. Draai de kipspiesjes om. Haal uit de oven, draai de kipspiesjes om en bestrijk de kip aan de bovenkant met de andere helft van de saus. Bak nog eens 2 minuten. Draai de kip nogmaals en bak 2 minuten. Herhaal dit tot de kip gaar is. Laat 5 minuten onder aluminiumfolie staan. Bestrooi met extra saus, fijngesneden lente-uitjes en sesam.
Als hoofdgerecht lekker met witte rijst (of Onigiri) en een heerlijke pittige komkommer salade. Maar dit is natuurlijk ook lekker op de BBQ of als klein hapje op een feestje.
Tips en Variaties
- Je kunt het ook maken op de BBQ of in de grillpan. Zorg er dan voor dat je tussendoor de spiesjes bestrijkt met yakitori saus, zodat het vlees niet uitdroogt.
- Naast kipfilet kun je ook kippendij, kipgehakt of kippenlevertjes gebruiken.
- In plaats van te garneren met lente-ui kun je de lente-ui ook tussen de blokjes kip rijgen.
- De spiesjes zijn gaar als de kerntemperatuur 74 °C is. Haal hem dan onder de grill vandaan (anders droogt de kip te ver uit).
- Door de kip na het grillen 5 minuten te rusten krijgt hij nog meer smaak.
- Leg de bamboestokjes voor het rijgen 30 minuten in koud water. Zo verbranden ze niet.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Yakitori Spiesjes
Ingrediënten
- 180 ml Japanse sojasaus
- 120 ml water
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels rijstazijn
- 120 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 cm verse gember, schil eraf en geraspt
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 kilo kipfilet, in blokjes van 1 x 1 cm
- 2 lente uitjes, fijngesneden
- 2 theelepels sesamzaad, geroosterd
Instructies
- Verwarm de grill in de oven op gemiddelde hitte.
- Meng de sojasaus, water, mirin, rijstazijn, donkerbruine suiker, gember en knoflook in een pan en roer tot je een gladde saus hebt.180 ml Japanse sojasaus, 120 ml water, 2 eetlepels mirin, 2 eetlepels rijstazijn, 120 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 cm verse gember, 1 teentje knoflook
- Verwarm op gemiddeld vuur tot hij aan de kook is, terwijl je blijft roeren. Wanneer de saus indikt, sudder je nog een minuut. Zet het vuur dan uit en doe 200 ml in een schaaltje. Zet de rest even weg.
- Rijg de kip aan de bamboestokjes en leg in een ovenschaal. Ga door tot alle kipfilet op is.1 kilo kipfilet
- Bestrijk de spiesjes aan beide zijde met ongeveer de helft van de saus uit het schaaltje. Zet 4 minuten onder de grill. Draai de spiesjes om en grill nogmaals 4 minuten.
- Bestrijk de spiesjes weer aan beide zijden met de saus en gril 2 minuten. Draai om en grill nogmaals 2 minuten. De spiesje hebben nu een kerntemperatuur van 74 °C. Is dit nog niet het geval herhaal het grillen tot de spiesjes gaar zijn.
- Haal onder de grill vandaan en dek af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten staan.
- Schenk de saus die je apart hebt gezet over de kip en garneer met lente-ui en geroosterde sesamzaadjes. Serveer!2 lente uitjes, 2 theelepels sesamzaad
Opmerkingen:
- Naast kipfilet kun je ook kippendij, kipgehakt of kippenlevertjes gebruiken. In plaats van te garneren met lente-ui kun je de lente-ui ook tussen de blokjes kip rijgen.
- De spiesjes zijn gaar als de kerntemperatuur 74 °C is. Haal de schaal dan onder de grill vandaan (anders droogt de kip te ver uit) en laat 5 minuten afgedekt staan. Door de kip na het grillen 5 minuten te rusten krijgt hij nog meer smaak.
- Koelkast: Bewaar de spiesjes met saus 3 dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries: De spiesjes en saus kunnen ook ingevroren worden, gedurende 2 maanden in een afgesloten diepvriesdoos (een zak zou ik niet gebruiken omdat daar de puntjes van de bamboespietjes doorheen kunnen prikken). De smaak blijft heerlijk, maar de saus wordt door het vriezen minder dik.
Jaap says
Hey welke sojasaus gebruik je voor dit recept????
Andréa says
Voor dit recept heb ik Japanse Sojasaus van Kikkoman gebruikt. Maar Ketjap Asin is ook goed.
Jaap says
Okay daarvoor gebruik ik dan thin soy sauce, dank je