Beef Teriyaki met Broccoli en Rijst is een echt populair gerecht over de hele wereld. En wanneer bereid met zelfgemaakte Teriyaki-saus, die gemakkelijk en eenvoudig te bereiden is, zul je verrast zijn. Deze zelfgemaakte saus is zoet, zout en glanst terwijl hij je vlees en broccoli omhult en op smaak brengt. Serveer met rijst. Je zult er dol op zijn! Dit is een gezond en snel recept.

Beef Teriyaki met Broccoli en Rijst
Toen ik jonger was, at ik Beef Teriyaki in een Japans restaurant en ik was verkocht. Die smaken waren ongelooflijk. Zout, zoet en een beetje soja, het combineerde zo heerlijk. Later vond ik teriyakisaus in de supermarkt, maar het was niet dezelfde smaaksensatie als klaargemaakt in het restaurant. En dat is niet vreemd, want als ik naar de ingrediënten kijk op zo’n potje, zijn er veel meer (sommige kan ik niet eens uitspreken) in vergelijking met de traditionele Japanse teriyakisaus.
En daar begon mijn reis om een heerlijke zelfgemaakte teriyakisaus te bereiden die me deed denken aan mijn Japanse restaurantervaring. Dit recept is het resultaat! En ik hoop dat je er net zoveel van zult genieten als mijn eigen familie! (en had ik al gezegd dat dit recept goed kan worden ingevroren (onbereid en gewokt), zodat je het van tevoren kunt bereiden).
Wat heb je nodig voor Biefstuk Teriyaki en Broccoli?
Om deze Beef Teriyaki met Broccoli en rijst te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Gember, Knoflook - Het gerecht op smaak brengen.
- Sojasaus - Gebruik voor teriyakisaus de Japanse sojasaus. Heb je die niet, dan kun je ook lichte sojasaus of Ketjap Asin gebruiken.
- Sake - Een Japanse kookwijn, licht van smaak. Je kunt het vervangen door Shaoxing (Chinese rijstwijn).
- Mirin - Zoete Japanse kookwijn. Mirin is veel zoeter dan Chinese kookwijn (Shaoxing). Als je de laatste als vervanger van mirin gebruikt, voeg dan twee theelepels extra bruine suiker toe.
- Sesamolie - Donkerbruin geroosterde sesamolie met een intense sesamsmaak.
- Vissaus - Geeft een lichte zoute smaak aan de saus.
- Bruine suiker - om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
- Maizena - Om de saus in te dikken en een zijdeglanzende saus te geven.
- Rijst - Witte rijst, volkoren rijst en quinoa zijn allemaal heerlijk bij de beef teriyaki met Broccoli. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer als bijgerecht.
Hoe maak je Japanse Gewokte Beef Teriyaki?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Kook witte rijst volgens de aanwijzingen. Bedek de biefstuk stukjes met maizena. Dat gaat makkelijk door de biefstuk en maizena in een plastic zak te doen en alles goed door elkaar te schudden. Bak de broccoli en beef steak in de olie om de biefstuk bruin aan te bakken. Ongeveer 3 minuten aan beide kanten. Haal het vlees uit de pan. Roerbak de broccoli nog 4 minuten extra tot ze gaar zijn. Haal de broccoli uit de pan en zet ook apart.
- Meng sojasaus, sake, mirin, bruine suiker, sesamolie en vissaus in een kom.
- Bak de knoflook en gember 30 seconden in een hete koekenpan. Voeg het sojasausmengsel toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat 2 minuten sudderen.
- Doe de biefstuk en de broccoli terug in de pan en roer alles goed door zodat het vlees en de groenten bedekt zijn met de teriyakisaus.
Serveer de beef teriyaki en de broccoli met witte rijst.
Garnering - voeg, als je wilt, wat fijngesneden bosuitjes en sesamzaadjes toe.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Beef Teriyaki met Broccoli en Rijst
Apparatuur
- Wok koekenpan of hapjespan
Ingrediënten
- 400 gram rijst
- 1 theelepel maizena
- 500 gram biefstuk, gesneden in blokjes van 2 x 2 cm
- 3 eetlepel olie
- 500 gram broccoli, gewassen en in kleine roosjes gesneden
- 125 ml Japanse sojasaus, lichte sojasaus of Ketjap Asin
- 125 ml Mirin, zoete kookwijn
- 60 ml sake, Japanse kookwijn
- 4 eetlepels bruine suiker
- ½ theelepel sesamolie
- 1 theelepel vissaus
- ½ theelepel gember, fijngeraspt
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
Instructies
- Kook de witte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.400 gram rijst
- Bestrooi de biefstuk blokjes met maizena. Zorg ervoor dat alle blokjes met maizena bedekt zijn.1 theelepel maizena, 500 gram biefstuk
- Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan. Voeg biefstuk en broccoli toe en bak 3 minuten aan beide kanten tot de biefstuk bruin is. Haal het vlees eruit en roerbak de broccoli nog 4 minuten tot hij zacht is. Haal de broccoli eruit en zet apart.3 eetlepel olie, 500 gram broccoli
- Meng sojasaus, mirin, saké, bruine suiker, sesamolie en vissaus in een kom.125 ml Japanse sojasaus, 125 ml Mirin, 60 ml sake, 4 eetlepels bruine suiker, ½ theelepel sesamolie, 1 theelepel vissaus
- Verhit de rest van de olie in de pan en roerbak de knoflook en gember 30 seconden.½ theelepel gember, 1 teentje knoflook
- Giet het sojasausmengsel in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 2 minuten sudderen.
- Voeg de biefstuk en broccoli toe aan de pan en schep om, zodat elk stukje bedekt is met teriyakisaus.
- Serveer de teriyaki beef en broccoli met de rijst.
Opmerkingen
- Koelkast - Bewaar Beef Teriyaki met Broccoli en rijst afgedekt met plastic folie maximaal twee dagen in de koelkast
- Diepvriezer (ongekookt) - Doe de teriyakisaus, biefstuk en broccoli roosjes in een diepvrieszak of doos en vries in. Laat het mengsel als je het wilt klaar maken ontdooien in de koelkast. Roerbak gember en knoflook in de pan. Voeg het ontdooide rundvlees, de saus en de broccoli toe en roerbak ongeveer 4 minuten tot alles gaar en heet is. Serveer meteen.
- Diepvriezer (gekookt) - Laat snel afkoelen en doe het in een diepvrieszakje of - doos. Zo kun je het tot 3 maanden bewaren in de diepvries. Laat het een nacht in de koelkast ontdooien en roerbak tot het heet is (je kunt eventueel wat extra water toevoegen als het te droog wordt)
Geef een reactie