Japanse kipgehakt spiesjes, oftewel Tsukune, zijn heerlijk mals, zacht van binnen en krijgen een knapperig korstje van buiten. Ze zitten boordevol smaak. En die zelfgemaakte teriyakisaus? Die maakt het helemaal af. Een makkelijk gerecht dat iedereen lekker vindt – of je nou voor de grillpan gaat of lekker buiten barbecuet.

Makkelijke Japanse Kipgehakt Spiesjes van de Grill of BBQ
Ik ben dol op de Japanse keuken. De smaken zijn puur, in balans en verrassend. Dit recept komt oorspronkelijk uit het basisboek Aziatisch van Jody Wassalon en Emily Ezekiel. Maar ik heb het aangepast zodat je het ook in je eigen keuken kunt maken.. Geen ingewikkeld gedoe, gewoon lekker makkelijk en goed te maken in jouw eigen keuken.
De eerste keer dat ik deze spiesjes maakte, was voor een etentje met vrienden. Ik was een beetje zenuwachtig: zou iedereen het wel lekker vinden, Japans eten op een stokje? Nou, het was binnen no-time op. Vooral de saus kreeg veel complimenten. Sindsdien maak ik het vaker – voor een doordeweekse avond als ik iets anders wil dan standaard gehaktballen. Je kunt er eindeloos mee variëren, en het lukt altijd!
Doordat je kipgehakt gebruikt in plaats van rund of half-om-half, zijn de balletjes wat lichter. Toch zijn ze heerlijk sappig door de toevoeging van panko, ei en een snuf gember. En die saus… die wil je echt overal overheen gieten!
Hou je van Japans? Dan zul je deze Yakitori kipspiesjes, Japans gepocheerde zalm in Miso of Beef Teriyaki met broccoli heerlijk vinden.
Mijn Tips voor Perfecte Tsukune Spiesjes
- Gebruik kipgehakt uit de supermarkt of maal zelf kipfilet fijn in de keukenmachine. Zelfgemalen gehakt is wat droger, dus gebruik dan de helft van de panko.
- Laat de balletjes opstijven in de koelkast, minimaal een half uur. Zo blijven ze stevig tijdens het grillen.
- Voorkom plakken door je handen nat te maken tijdens het rollen van de balletjes.
- Maak de saus glanzend en wat dikker door een maïzenapapje toe te voegen.
- Gebruik je houten spiesjes? Laat ze eerst een half uur weken in water, dan verbranden ze niet.
- Wil je het nog makkelijker? Bak de balletjes dan los in de koekenpan in plaats van op stokjes.

Heb je dit heerlijke recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram! Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruitziet en deel regelmatig de mooiste foto's van jullie! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Meer inspiratie nodig?
- Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal.
- En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Japanse Kipgehakt Spiesjes
- 375 gram kipgehakt
- 2 eieren, losgeklopt, L
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel maizena
- 60 gram panko
- 1 eetlepel verse gember, vers en geraspt
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Teriyaki Saus
- 80 ml sake
- 100 ml Japanse sojasaus
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel poedersuiker
- ½ theelepel maizena
- 1 eetlepel water
Instructies
De kipgehaktballetjes
- Doe het kipgehakt, ei, zout, maïzena, panko en gember in een kom. Kneed het goed door, maar niet te lang.375 gram kipgehakt, 2 eieren, ½ theelepel zout, 1 eetlepel maizena, 60 gram panko, 1 eetlepel verse gember
- Draai er balletjes van (ongeveer 2½ cm doorsnede) en leg ze op een koud bord.
- Dek af met folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast. Zo blijven ze straks mooi in vorm.
De teriyakisaus
- Doe de sake, sojasaus, mirin en poedersuiker in een pannetje. Breng zachtjes aan de kook.80 ml sake, 100 ml Japanse sojasaus, 1 eetlepel mirin, 1 eetlepel poedersuiker
- Meng de maïzena met 1 eetlepel water tot een glad papje.½ theelepel maizena, 1 eetlepel water
- Roer dit door de kokende saus en laat het in 5 minuten zachtjes indikken.
- Zet de saus op een warmhoudplaatje zodat hij warm blijft.
Grillen
- Verhit de BBQ of grillpan tot hij goed heet is.
- Rijg aan elk spiesje drie kipgehaktballetjes. Bestrijk ze met wat olie.2 eetlepels zonnebloemolie
- Grill de spiesjes rondom tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Haal ze van het vuur en haal ze door de warme teriyakisaus. Serveer meteen.
Opmerkingen
- Maak Japanse kipgehakt hamburgers in plaats van balletjes door het vlees plat te drukken.
- Je kunt deze gehaktballetjes ook zonder stokjes maken en bakken in de koekenpan.
- Voorbereiden (niet gegrild): Maak de balletjes 1 dag van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast.
- Diepvries (niet gegrild): Leg ze eerst los op een bakplaat in de vriezer, daarna in een zakje of bakje. Ze blijven zo tot 2 maanden goed.
- Koelkast (gegrilde spiesjes): Tot 2 dagen afgedekt in de koelkast houdbaar.
- Diepvries (gegrilde spiesjes): maximaal 2 maanden in een zakje of diepvriesbak.
Geef een reactie