Japanse Kipgehakt spiesjes, ook wel Tsukune genoemd, zijn mals, zacht en smaakvolle spiesjes die je grilt. Bij deze spiesjes serveer je een heerlijke zelfgemaakte teriyaki saus, waarmee je de gehaktballetjes rijkelijk bedruipt. Een top recept dat iedereen lekker vindt.

Japanse Kipgehakt Spiesjes - Tsukune
Tsukune betekent letterlijk gehaktballen in Japanse stijl. En dat is precies wat deze Japanse kipgehakt spiesjes zijn. Door kip in plaats van rundvlees of half om half te gebruiken worden deze balletjes slanker.
De kipgehaktballetjes kruid je licht en je voegt wat Panko en ei toe om het gehakt te binden. Dit zorgt voor sappige, malse balletjes. De zoete Yakitori saus, is perfect in balans en zorgt voor al die heerlijke smaken uit de Japanse keuken.
Hou je van Japans? Dan zul je deze Yakitori kipspiesjes, Japans gepocheerde zalm in Miso of Beef Teriyaki met broccoli heerlijk vinden.
Dit recept is gebaseerd op het basisboek Aziatisch van Jody Wassalon en Emily Ezekiel.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Teriyaki Kipgehakt Spies?
Om deze Japanse kipgehakt spiesjes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

Japanse Kipgehaktballetjes
- Kipgehakt - Voor dit recept heb ik kipgehakt gebruikt, kant-en-klaar wel zo makkelijk. Maar kipfilet of kiphaasjes kunnen natuurlijk ook. Maal ze dan fijn tot gehakt in de keukenmachine. Je hebt dan maar de helft van de panko nodig, omdat dit minder vocht bevat.
- Eieren - Zorgen ervoor dat het vlees bind en de vorm houdt tijdens het bakken.
- Zout - Op smaak brengen van de kipgehaktballetjes.
- Maizena - Maakt het vlees wat zachter.
- Panko - is de Japanse variant op paneermeel. Het heeft als voordeel dat het kruimiger en luchtiger smaakt. Maar heb je het niet dan zou je ook paneermeel kunnen gebruiken.
- Gember - Gebruik verse gemberwortel. Als je geen biologische gember kunt aankomen, verwijder dan de schil met een dunschiller.
- Zonnebloemolie - Door de kipgehaktballetjes voor het grillen met olie in te smeren, voorkom je dat ze blijven plakken en kun je ze gemakkelijker omdraaien.
Teriyaki saus
- Sake - Een Japanse kookwijn, licht van smaak. Je kunt het vervangen door Shaoxing (Chinese rijstwijn).
- Sojasaus - Gebruik voor teriyakisaus de Japanse sojasaus. Heb je die niet dan kun je ook lichte sojasaus of Ketjap Asin gebruiken.
- Mirin - Zoete Japanse kookwijn. Mirin is veel zoeter dan Chinese kookwijn (Shaoxing). Als je de laatste als vervanger van mirin gebruikt, voeg dan twee theelepels extra bruine suiker toe.
- Poedersuiker - om de saus te zoeten.
- Maizena - Om de saus in te dikken en een zijdeglanzende saus te geven. Voor het toevoegen los je de maizena op in water. Zo krijg je geen klontjes.
Hoe maak je Kebabspiesen van Kipgehakt?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Meng het gehakt met de eieren, zout, maizena, panko en gember en kneedt het goed door.
- Rol van het kipgehaktmengsel balletjes en leg die op een koud bord. Laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Rijg drie balletjes aan een spiesje en bestrijk met wat olie. Verwarm de grillpan en bak de spiesjes, terwijl je af en toe keert, tot ze gaar zijn.
- Maak ondertussen de saus door sake, sojasaus, mirin en poedersuiker op gemiddeld vuur te verwarmen tot het kookt. Maak een papje van maizena met water en schenk dat, als de saus kookt, bij de teriyaki saus. Laat weer aan de kook komen terwijl je roert en sudder tot het indikt.
Serveer de spiesjes op een bord en besprenkel ze met de Teriyaki saus. Geef de rest van de saus erbij. Lekker met rijst en een heerlijke komkommersalade.
Garneer met wat flinterdun gesneden bosuitjes.
Tips en Vervangingen
- Stokjes - Gebruik je bamboestokjes, laat die dan eerst een uur weken in koud water, zodat ze niet verbranden bij het gillen.
- Tegen uit het uit elkaar vallen - Zorg ervoor dat je de kipgehaktballetjes pas omdraait als ze echt goed bruin zijn. Een tweede mogelijkheid is om de kipgehaktballetjes eerst 5 minuten in kokend water te koken. Af laten koelen en dan pas aan de stokjes te rijgen.
- Plakken - Is het lastig om de gehaktballetjes te rollen omdat het vlees aan je handen plakt? Maak je handen dan nat.
- Variaties - Maak Japanse kipgehakt hamburgers in plaats van balletjes door het vlees plat te drukken.
- Je kunt deze gehaktballetjes ook zonder stokjes maken en bakken in de koekenpan.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Japanse Kipgehakt Spiesjes - Tsukune
Ingrediënten
Japanse Kipgehakt Spiesjes
- 375 gram kipgehakt
- 2 eieren, losgeklopt, L
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel maizena
- 60 gram panko
- 1 eetlepel gemberwortel, vers en geraspt
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Teriyaki Saus
- 80 ml sake
- 100 ml Japanse sojasaus
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel poedersuiker
- ½ theelepel maizena
- 1 eetlepel water
Instructies
Kipgehakt balletjes maken
- Meng het gehakt met de eieren, zout, maïzena, panko en gember en kneed het goed door, zodat het gemengd is.375 gram kipgehakt, 2 eieren, ½ theelepel zout, 1 eetlepel maizena, 60 gram panko, 1 eetlepel gemberwortel
- Maak van het kipgehakt balletjes van ongeveer 2.5 cm doorsnede en leg die op een koud bord.
- Dek af met plastic folie en laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast (zodat ze in de pan niet uit elkaar vallen).
Teriyaki saus
- Maak de saus door saké, sojasaus, mirin en poedersuiker bij elkaar in een pan te doen en vervolgens op laag vuur te verwarmen tot het kookt.80 ml sake, 100 ml Japanse sojasaus, 1 eetlepel mirin, 1 eetlepel poedersuiker
- Meng de maizena en water in een klein kommetje tot een papje. Schenk dat, wanneer de saus kookt, erbij terwijl je roert.½ theelepel maizena, 1 eetlepel water
- Laat de saus indikken (duurt ongeveer 5 minuten). Zet het sausje op een sudderplaatje, zodat het warm blijft.
Kip kebab spiesjes bakken
- Laat de grill(pan) heet worden.
- Rijg aan elk spiesjes drie balletjes met kipgehakt en bestrijk met wat olie.2 eetlepels zonnebloemolie
- Grill de balletjes, terwijl je af en toe keert, tot ze gaar en bruin zijn.
- Haal de spiesjes door de saus en serveer meteen.
Opmerkingen
- Panko - Paneermeel
- Sake - Shaoxing (Chinese rijstwijn).
- Japanse sojasaus - Lichte sojasaus of Ketjap Asin gebruiken.
- Mirin - Shaoxing met ½ theelepel bruine suiker toe.
- Maak Japanse kipgehakt hamburgers in plaats van balletjes door het vlees plat te drukken.
- Je kunt deze gehaktballetjes ook zonder stokjes maken en bakken in de koekenpan.
- Koelkast (niet gegrild) - Maak de gehaktballetjes één dag van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast.
- Diepvries (niet gegrild) - Leg ze op een bakpapier op een bakplaat en laat ze los invriezen. Haal ze de volgende dag uit de diepvries en stop ze in plastic zakjes of diepvriesdoos. Zo blijven ze tot 2 maanden goed.
- Koelkast (gegrild) - Bewaar de Japanse Kipgehakt Spiesjes tot 2 dagen afgedekt in de koelkast
- Diepvries (gegrild) - Bewaar de Tsukune in een diepvrieszak of doos gedurende maximaal 2 maanden.
Geef een reactie