Dit is zo'n makkelijke manier om je favoriete vleessoort te bereiden: perfect gebakken entrecote uit de Airfryer. Pekel eerst de entrecote droog, waardoor deze veel smaak krijgt en het vlees lekker mals wordt. Bak vervolgens in de airfryer tot het gaar is.
Ik serveerde deze heerlijke steak met wat beroemde café de Paris kruidenboter. En dat recept deel ik vandaag ook met je. Je zult dol deze combinatie helemaal lekker vinden, dat weet ik zeker!
Entrecote uit de Airfryer
Ik hou van een lekkere malse entrecote. Als je het op de juiste manier bereidt, kan daar niets tegenop. En deze keer ga ik dit eenvoudige recept met je delen dat volgens mij een van de beste bereidingswijzen is die ik ken.
De entrecote is droog gepekeld. Dat betekent dat je geen pekelvloeistof gebruikt. In plaats daarvan zullen zout, peper en knoflookpoeder hiervoor gaan zorgen. En doordat je het vlees met dit mengsel bedekt, krijgt het een fantastische smaak en wordt het echt mals.
Bak het vervolgens in de Airfryer. De aangegeven tijd is een indicatie, want de werkelijke baktijd is afhankelijk van de dikte van de entrecote. Gebruik dus een vleesthermometer om te controleren wanneer je steak de juiste gaarheid heeft.
En laat je entrecote minimaal 10 minuten naderhand rusten in aluminiumfolie. Hierdoor wordt je steak sappiger. Sla deze stap dus niet over!
Wat heb je nodig voor het maken van entrecote met café de Paris kruidenboter?
Om deze gebakken entrecote uit de Airfryer (met heerlijke kruidenboter) zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog.
Droog Gepekelde Entrecote
- Entrecote - Gebruik de beste entrecote die je kunt pakken. Je zult nog lekkerder van dit recept genieten. Je kunt ook ribeye, T-bone of baklappen gebruiken.
- Zout - gebruikt voor het droog pekelen van het vlees. Dit maakt het mals en geeft smaak,
- Peper en knoflookpoeder - om de pekel (en het vlees) op smaak te brengen
Café de Paris Kruidenboter
- Boter - gebruik ongezouten boter op kamertemperatuur. En bij voorkeur grasboter. Deze boter wordt zachter, zodat de ingrediënten beter mengen.
- Ketchup - geeft een lekkere zoete smaak.
- Dyon mosterd - geeft een zoete en pittige smaak. Gebruik Dyon mosterd voor het beste resultaat.
- Kappertjes - Pittig, citrusachtig, en met heel veel smaak.
- Bieslook - voor een uiensmaak. Milder dan rode of gele uien.
- Dragon - heeft een anijssmaak. Overdrijf niet met dit kruid want dan wordt het overheersend.
- Ansjovis - zout, olieachtig en vet. En er wordt gezegd dat het een extra umami-smaak heeft. Het is dus een geheim ingrediënt om deze boter nog smaakvoller te maken.
- Cognac - Je kunt cognac vergelijken met whiskey, maar het is zoeter en fruitiger. Als je geen cognac hebt, gebruik dan whiskey.
- Madeira wijn - een wijn die wordt gemaakt op de Portugese Madeira eilanden. Er is een droge variant van deze wijn, maar in dit recept wordt zoete wijn gebruikt. Het is een beetje rokerig met een vleugje karamel. Als je geen Madeira wijn hebt, kun je deze vervangen door zoete sherry of Port.
- Worcestershire saus - is een vloeibare bruine saus die pittig is en wat umami heeft. Deze saus bevat ansjovis, dus als je geen vis kunt of wilt eten, gebruik hem dan niet (of gebruik de vegan variant)
- Paprikapoeder - heeft een milde en zoete smaak, met een beetje pit.
Hoe bak je entrecote in de Airfryer?
Een printbaar recept met stap-voor-stap-beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe zout, peper en knoflookpoeder in een kom en meng (nodig voor het pekelen). Zet even weg.
- Meng in een middelgrote kom de zachte boter met alle ingrediënten. Schep alles op plasticfolie en vorm er een rol van. Wikkel het plastic om de café de Paris kruidenboter en laat het opstijven in de koelkast.
- Neem beide entrecotes en strooi de droge pekelmix over de boven-, onder- en zijkanten. Plaats op een rek. (Ik plaats het rek op een bakplaat om de vloeistoffen op te vangen. Zet het 90 minuten in de koelkast.
- Neem de steaks uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Spoel vervolgens het zout van de entrecote en bak in een voorverwarmde Airfryer van 200 °C. Bak 4 tot 6 minuten, draai om en bak nog 4 tot 6 minuten tot de kerntemperatuur 57 - 60 °C bereikt. De entrecote is dan medium gebakken.
Serveer dit op een bord en leg er een plak café de Paris kruidenboter op (het smelt over je hele biefstuk, zo lekker).
Vlees temperatuur vs. Gaarheid (Entrecote)
Wil je een specifieke gaarheid, dan vind je hier de perfecte kerntemperatuur. Zorg ervoor dat je je vleesthermometer in het midden van het dikste deel van de entrecote steekt.
- Rare (koud rood centrum): 52 ° C
- Medium Rare (warm rood centrum): 57 ° C
- Medium (warm roze centrum): 63 ° C
- Medium Done (licht roze centrum): 66 ° C
- Well Done (weinig of geen roze centrum): 71 ° C
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Café de Paris Kruidenboter
- 150 gram boter ongezouten, kamertemperatuur (zacht)
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel Dijonmosterd
- ½ theelepel kappertjes
- 1 theelepel bieslook fijn gesneden
- 1 theelepel dragon
- 2 ansjovis fijn gesneden
- 1 theelepel cognac of whiskey
- 1 theelepel Madeira wijn zoete soort, of Port of zoete sherry
- 1 theelepel worcestershiresaus
- ⅛ theelepel paprikapoeder
Entrecote uit de Airfryer
- 1 eetlepel zout
- ½ theelepel peper
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 2 Entrecotes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Café de Paris Kruidenboter
- Doe de boter en andere ingrediënten voor de café de Paris boter in een middelgrote kom en meng.150 gram boter, 2 eetlepels ketchup, 1 theelepel Dijonmosterd, ½ theelepel kappertjes, 1 theelepel bieslook, 1 theelepel dragon, 2 ansjovis, 1 theelepel cognac, 1 theelepel Madeira wijn, 1 theelepel worcestershiresaus, ⅛ theelepel paprikapoeder
- Leg een stuk plastic voor je neer en leg de boter erop.
- Vorm een rol en wikkel het plastic er omheen.
- Zet minimaal een uur in de koelkast om op te stijven en de smaken te versterken.
Entrecote uit de Airfryer
- Neem een rooster en leg het op een bakplaat.
- Doe het zout, peper en knoflookpoeder in een kleine kom en meng. Dit is de droge pekelmix.1 eetlepel zout, ½ theelepel peper, ½ theelepel knoflookpoeder
- Dep de entrecote droog met een keukenpapier.2 Entrecotes
- Strooi de pekelmix aan alle kanten van elke steak. Leg beide steaks naast elkaar op het rooster. Dek af met aluminiumfolie.
- Zet alles minimaal 90 minuten in de koelkast.
- Haal het uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen (30 minuten).
- Verwarm de Airfryer voor op 200 °C
- Spoel de steaks af en dep ze droog.
- Leg de entrecotes in de Airfryer (als je ze allebei kunt bakken, anders bak je ze een voor een. Ze moeten los van elkaar liggen want er moet lucht tussendoor kunnen stromen). Bak 6 minuten en draai om.
- Bak nog 6 minuten en meet de temperatuur met een vleesthermometer. Het vlees is medium done wanneer de thermometer 60-63 °C aangeeft. Wil je een andere gaarheid, zoek dan in de opmerkingen de benodigde temperatuur erbij.
- Wikkel de steaks in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten.
- Leg op een bord en leg er een plak café de Paris boter op. Serveer.
Opmerkingen:
- Rare (koud rood centrum): 52 ° C
- Medium Rare (warm rood centrum): 57 ° C
- Medium (warm roze centrum): 63 ° C
- Medium Done (licht roze centrum): 66 ° C
- Well Done (weinig of geen roze centrum): 71 ° C
- Koelkast - Je kunt het in een luchtdichte doos maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Doe de entrecote in een diepvrieszak of doos en bewaar deze maximaal een maand in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Leg de steaks op een rooster en bak ze op 120 °C tot ze de gewenste gaarheid hebben.
Geef een reactie