Knapperig gekruide zoete aardappelfriet uit de airfryer, diep oranje gebakken. Een heerlijke bite en met precies de juiste kruiden om ze nog lekkerder te maken. En dit recept is zo makkelijk dat je ze echt niet kant en klaar hoeft te kopen. En deze aardappelfrietjes uit de Airfryer bevatten veel minder calorieën in vergelijking met gefrituurde friet!
Ik weet nog dat ik mijn eerste Airfryer kreeg. Mijn man had hem als cadeau voor mij gekocht. Natuurlijk zou ik hem gaan uitproberen, maar ik was op dat moment nog niet zeker of ik er veel gebruik van ging maken. Nu daar ben ik inmiddels wel achter. Het is een vast onderdeel in de keuken geworden. Ik bak er broodjes in, brownies en frietjes.
Zoals jullie al wel vaker gezien hebben doe ik mee aan de Foodblogswap. En deze keer kreeg ik het blog van Sandra toegewezen. Haar blog culi-sandra is een verzameling met bourgondische recepten. En ze zien er heerlijk uit. En hoewel de keuze lastig was ging ik meteen overstag bij de friet van zoete aardappel. Want frietjes zijn altijd lekker!
Knapperige zoete aardappefriet uit de Airfryer met een heerlijke kruidenmix! Serveer ze met de zoete chili BBQ saus voor een lekkere finishing touch.
- Zoete aardappel - Je kunt de zoete aardappel al als frietjes kopen, maar je hebt ze ook snel zelf gemaakt. Ik heb ervoor gekozen om de aardappels te schillen, maar je kunt ze ook gewoon goed schoonmaken en met schil eten.
- Maizena - Je voegt maizena toe aan het kruidenmengsel. Omdat de zoete aardappel vrijwel geen zetmeel bevat, wordt hij minder krokant als normale friet. Door maizena aan de friet toe te voegen krijg je een krokant laagje.
Stap 1 - Snij de zoete aardappel in frietjes
Schil de zoete aardappels of boen ze goed schoon. Snij de aardappelen in frietjes. Zorg er voor dat ze allemaal even groot zijn (dan zijn ze ook tegelijkertijd gaar) en niet te dik.
Stap 2 - Kruid de zoete aardappelfriet
- Voeg maizena toe aan de frietjes.
- Schep het knoflookpoeder erbij.
- Verdeel de chilipoeder over de frietjes.
- Hussel alles goed door. TIP Doe de frietjes, maizena en kruiden in een plastic zak en schud alles goed door elkaar. Zo wordt alles goed verdeeld en zijn de frietjes goed bedekt met een laagje maizena.
Stap 3 - Bak de frietjes in de Airfryer
Zet de airfryer op 180 °C en bak de zoete aardappel friet 15 minuten. Schud om de vijf minuten alles goed door, zo worden ze mooi krokant.
Stap 4 - Maak de chili BBQ saus
- Doe de mayonaise en de BBQ saus in een kom en schenk de chilisaus erbij.
- Meng alles goed door elkaar. Serveer de saus bij de frietjes!
De zoete aardappel is een knol en geen aardappel. Daarmee is het dus een groente.
Je kunt ze op twee manieren krokant krijgen:
1. Coat ze met maizena (zoals we in dit recept hebben gedaan).
2. Breng een pan water aan de kook en voeg 3 eetlepels maizena toe. Voeg de zoete aardappel toe en kook 5 minuten. Laat uitlekken en bestrooi vervolgens met knoflookpoeder en chili. Bak ze dan 15 minuten in de airfryer.
Ja dat kan. Voeg dan aan het kruidenmengsel 2 eetlepels zonnebloemolie toe. Meng alles goed door en spreidt de aardappels in één laag op een bakplaat. Heb je veel frietjes verdeel ze dan over twee bakplaten die met bakpapier zijn bekleedt. Bak de frietjes 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C.
Dat klopt helemaal. Zoete aardappelfrietjes bevatten, zoals de naam al wel aangeeft, natuurlijke suikers. Die karameliseren en dat zorgt ervoor dat bij het bakken de frietjes wat bruiner worden in vergelijking met friet van aardappeltjes. Dat is in dit geval alleen maar een goed teken!
Het zou kunnen dat de maizena niet goed is verdeeld over de frietjes. Een tweede reden kan zijn dat de frietjes niet voldoende geschud zijn. Heb je ze in de oven bereidt dan hebben ze te dicht op elkaar gelegen en dan worden ze niet krokant.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Zoete aardappelfrietjes
- 4 zoete aardappelen
- 4 theelepels maizena
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ⅛ theelepel chilipoeder
Chili BBQ saus
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels barbecue saus
- 1 theelepel zoete chilisaus
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Zoete aardappelfrietjes in de airfryer
- Schil de zoete aardappels en was ze.
- Halveer de aardappels in de lengte en snij in lange dunne repen die dezelfde dikte hebben.
- Doe de aardappels in een kom (of plastic zak) en voeg maizena, knoflookpoeder en chilipoeder toe. Hussel alles goed door, zodat alle frietjes met een dun laagje zijn bedekt.
- Doe de zoete aardappel partjes in de bak van de airfryer en bak ze 15 minuten bij 180 °C. Hussel ze elke vijf minuten goed door elkaar.
Extra: Zoete aardappelfrietjes in de oven
- Verwarm een oven voor op 220 °C. Bekleedt twee bakplaten met bakpapier.
- Schil de aardappels was ze. Halveer ze in de lengte en snij in lange dunne repen van dezelfde dikte.
- Doe de aardappels in een kom en voeg 2 eetlepels zonnebloemolie, maizena, knoflookpoeder en chilipeper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Verdeel de zoete aardappelfrietjes over de bakplaten. Zorg dat ze in één laag liggen, met wat ruimte tussen de frietjes.
- Bak de frietjes 20 minuten in de oven.
Chili BBQ saus
- Maak ondertussen de saus: meng de mayonaise, barbecuesaus en chilisaus in een kommetje door elkaar.
Serveren
- Proef de friet en voeg naar smaak zout of extra peper toe.
- Serveer samen met de saus.
Opmerkingen:
2. - Zoete aardappels - In dit recept zijn de zoete aardappels geschild, maar je kunt ze ook ongeschild bakken. Borstel ze dan goed schoon. Heel belangrijk is dat de zoete aardappelfrietjes even groot en dik zijn. Dan zijn ze op dezelfde tijd gaar. 3. - Schudden en verdelen - Schud bij het bakken in de airfryer de aardappels goed door. Daardoor worden ze krokant. Bak je ze in de oven, verdeel ze dan goed over de bakplaat. Kleven ze aan elkaar dan worden ze zacht in plaats van krokant. 4. - Maizena - Maizena voeg je toe om te zorgen dat de frietjes krokant worden. 5. - Lekker bij - Deze zoete aardappelfrietjes zijn heerlijk bij de krokante kipnuggets met Parmezaan, bij zoete spareribs met BBQ saus en biefstuk chimichurri. 6. - Bewaren Diepvries - De frietjes kun je prima in de diepvries bewaren. Laat ze afkoelen en vries ze in. Laat ontdooien in de koelkast en bak ze in de airfryer in 10 minuten bij 180 °C weer warm en krokant. 7. - Voedingswaarden Er van uitgaande dat de saus en alle frietjes opgegeten worden is het aantal calorieën per persoon weergegeven.
Geef een reactie