Daging Smoor is een traditioneel Indonesisch recept waarin rundvlees langzaam wordt gesmoord (gestoofd) in heerlijke specerijen en zoete ketjap. De combinatie van het malse rundvlees, tomaten, ketjap en specerijen is heerlijk en daarom is dit ook zo lekker. En in de slowcooker is het echt heel makkelijk te maken.
Daging Smoor uit de Slowcooker
Daging smoor is een authentiek Indonesisch rundvleesrecept dat gesudderd wordt in Ketjap, tomaten en andere specerijen. Het is een echte topper uit de Indonesische keuken.
En dit Indonesisch rundvlees in ketjap maak je nu snel en echt makkelijk zelf. In de slowcooker. Want dat zorgt ervoor dat je alleen de ingrediënten even kort aanbakt en vervolgens de slowcooker zijn werk laat doen. Een snel, makkelijk en lekker recept!
Wat heb je nodig voor in Indonesisch rundvlees in ketjap
Voor de bereiding van Daging Smoor heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Wat gebruik je voor de Daging Smoor Boemboe?
De boemboe is een fijngewreven of gemalen kruidenmengsel dat wordt gebruikt in de Indonesische keuken. Voor de boemboe van Daging Smoor uit de Crockpot gebruik je ui, knoflook, trassi, kemirinoten, zout, sambal, kruidnagel, laos, gemberpoeder en nootmuskaat. Dat kun je fijnmalen in de keukenmachine of fijnwrijven in een vijzel.
Welk vlees kun je voor dit recept gebruiken?
In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken.
Waar koop je Palmsuiker en Salamblaadjes?
Palmsuiker is in blokken of als suiker te koop bij de Toko. Daar kun je ook Salamblaadjes kopen.
Hoe maak je Indisch Stoofvlees in de Slowcooker?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Startend met het fijnmalen van de ingrediënten voor de boemboe.Die bak je kort aan, zodat de smaken nog beter vrijkomen. Bak het vlees vervolgens even kort mee, tot het aan alle zijde bruin is. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
Doe de inhoud van de pan in de slowcooker en doe er de ketjap, tomatenblokjes en palmsuiker bij. Leg het gekneusde citroengras en de twee salamblaadjes erop. Zet de slowcooker 6 tot 8 uur op hoge stand aan. Verwijder het citroengras en salamblaadjes.
- Citroengras - Kneus het citroengras om de smaken vrij te laten komen. Dit doe je door het op meerder plekken even om te buigen.
- Slowcooker stand en tijd - Zet de slowcooker op low en laat het vlees in 6 tot 8 uur garen. Zet je de slowcooker op high dan is het de daging smoor in 4 - 6 uur klaar.
- Lekker erbij - Dit is lekker met rijst of bami goreng en een heerlijke pittige komkommer salade.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Boemboe
- 2 uien in vieren
- 4 teentjes knoflook gehalveerd
- ½ theelepel trassi
- 2 kemirinoten
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel sambal
- ¼ theelepel kruidnagel gemalen
- ½ theelepel galangal powder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat gemalen
Daging Smoor
- 1 eetlepel olie
- 800 gram runderlappen hachee of riblappen, in blokjes van 2 x 2 cm
- 200 gram tomatenblokjes
- 1 theelepel palmsuiker
- 100 ml ketjap manis
- 2 salam blaadjes
- 1 stengel citroengras of sereh, gekneusd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Boemboe
- Doe de ui, knoflook, trassi, kemirinoten, zout, sambal, kruidnagel, laos, gemberpoeder, en nootmuskaat in de keukenmachine en pulseer tot het fijngemalen is (zie tip 1).2 uien, 4 teentjes knoflook, ½ theelepel trassi, 2 kemirinoten, 1 theelepel zout, 1 theelepel sambal, ¼ theelepel kruidnagel, ½ theelepel galangal powder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel nootmuskaat
- Doe de olie in de pan en roerbak de boemboe 2 minuten.1 eetlepel olie
- Voeg het vlees toe aan de boemboe en braadt het aan tot het aan alle zijden bruin is (het hoeft nog niet gaar te zijn).800 gram runderlappen
- Doe alles uit de koekenpan in de slowcooker.
Daging Smoor in de slowcooker
- Voeg de tomatenblokjes, ketjap en palmsuiker toe. Roer alles goed door.200 gram tomatenblokjes, 1 theelepel palmsuiker, 100 ml ketjap manis
- Leg de salam blaadjes en het citroengras bovenop.2 salam blaadjes, 1 stengel citroengras
- Zet de slowcooker aan gedurende 6 tot 8 uur op lage stand.
- Verwijder de sereh stengel en salam blaadjes en serveer.
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel de Daging Smoor snel af. Het Indische stoofvlees kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de Daging Smoor op gemiddeld vuur in de koekenpan terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
Marga says
Moeten de kemirinoten niet eerst geroosterd worden? Voor zover ik weet zijn ,,rauwe,, noten giftig, niet levens bedreigend, maar toch….
Andréa says
Hoi Marga, je hebt helemaal gelijk. Voordat je kemirinoten eet moet je ze roosteren, poffen of meekoken. Hier kook je ze in de slowcooker, dus zijn ze niet rauw meer en kun je ze veilig eten. Fijne dag, Andréa
Sue Plantinga says
De eerste keer dat ik dit maak, en mijn man is vol lof voor! Hij zegt letterlijk “zo moet het smaken”! Dus voor herhaling vaatbaar!
Andréa says
Wat leuk om te horen!
Carla Evers says
heel lekker
Andréa says
Leuk te horen!