Ontdek deze heerlijke vegetarische Italiaanse Pasta Caprese Ovenschotel. De perfecte combinatie van pasta, Mozzarella, tomaten en basilicum. Een vegetarische ovenschotel waar je het vlees niet mist door de heerlijke combinatie van kazen. Dit geeft eenvoudige, gezonden en vullende maaltijd voor een lekker dagje zonder vlees.
Heerlijke Vegetarische Pasta Ovenschotel
Vegetarische pasta schotels zijn ontzettend lekker. Door de neutrale smaak van de pasta combineert het namelijk heerlijk met allerlei andere smaken. Tomaat, pesto's, pure smaken, ziltig en ik heb zelfs wel eens chocolade spaghetti op als toetje (niet mijn favoriet, maar wel weer heel bijzonder).
Dus met pasta als basis is het helemaal niet zo moeilijk om een vegetarische ovenschotel te maken.
In de zomer eet ik graag een salade Caprese, je weet wel de salade met tomaat, knoflook, mozzarella en basilicum. Maar waarom zou je die alleen in de zomer eten. Door er een heerlijke ovenschotel van te maken en deze te combineren met pasta krijg je echt een superlekker recept. Romige pasta, sappige tomaat, gesmolten Mozzarella en de geur van basilicum. Laat de zomer maar weer komen!
Wat heb je nodig voor Vegetarische Ovenschotel Pasta Caprese
Om deze Vegetarische Italiaanse Pasta Caprese Ovenschotel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Pasta: Voor deze ovenschotel gebruik je een wat grotere pastasoort, waar de saus goed omheen gaat. Gebruik bijvoorbeeld spiraalvormige fusilli, holle langwerpige penne of lintvormige tagliatelle.
- Tomaten: De verse tomaten zorgen voor smaak.
- Gebruik een smaakvolle tomaat zoals de Roma tomaat.
- Bloem, boter en melk: De basis voor de saus. Start met het maken van een roux door het mengen van de boter en de bloem. Vervolgens verdun je de saus met melk en breng je hem op smaak.
- Bak het bloem-boter mengsel minimaal twee minuten voordat je hem verdunt met de koude melk. Anders kun je een bloemsmaak krijgen.
- Mozzarella en geraspte kaas: Brengen de saus op smaak en worden daarnaast gebruikt voor de topping die daardoor heerlijk kazig wordt.
- Buffelmozzarella is het allerlekkerste, maar koemelk mozzarella is een goed alternatief.
- Gebruik als geraspte kaas, een combinatie van Parmezaanse kaas en oude kaas. Die hebben beiden veel smaak.
- Panko: Panko is de Japanse variant op paneermeel. Het heeft als voordeel dat het kruimiger en luchtiger smaakt.
- Heb je geen panko dan kun je ook paneermeel gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 500 gram pasta fusilli, penne of tagliatelle
- 3 eetlepels boter ongezouten
- 3 eetlepels bloem
- 500 ml melk vol of halfvol
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- 200 gram oude kaas geraspt
- 250 gram mozzarella in kleine plukjes getrokken
- 750 gram tomaten zaden eruit en in blokjes gesneden
- 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 50 gram panko
- 15 gram basilicum vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor naar 180 °C of 160 °C
- Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant al dente. Laat uitlekken in een vergiet.500 gram pasta
- In een wat grotere pan (zorg dat je hem niet te klein pakt, want je gaat nogal wat toevoegen), smelt je de boter.3 eetlepels boter
- Voeg de bloem toe en roer deze ongeveer 2 minuten door. Dit gaat het makkelijkst met een houten lepel.3 eetlepels bloem
- Pak de koude melk en schenk die beetje bij beetje bij je roux terwijl je met een garde roert.500 ml melk
- Voeg het zout en peper toe en breng aan de kook.1 theelepel zout, ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- Zet het vuur laag en sudder ongeveer 10 minuten tot het goed is ingedikt.
- Doe de helft van de oude kaas en mozzarella door de saus en meng tot het gesmolten is.200 gram oude kaas, 250 gram mozzarella
- Schep de helft van de blokjes tomaat en de pasta door de saus en meng alles goed door.750 gram tomaten
- Doe onderin de ovenschaal en spreid goed uit.
- Verdeelde rest van de oude kaas, mozzarella en blokjes tomaat op de pasta in de ovenschaal.
- Meng de panko met de Parmezaanse kaas en strooi dat als topping over de ovenschaal.100 gram Parmezaanse kaas, 50 gram panko
- Zet de schaal in de oven en bak gedurende 20 minuten.
- Verdeel de basilicumblaadjes over dit heerlijke gerecht en serveer meteen.15 gram basilicum vers
Opmerkingen:
- Pasta: Gebruik fusilli, penne of lintvormige tagliatelle.
- Tomaten: Gebruik een smaakvolle tomaat zoals de Roma tomaat.
- Roux: Bak het bloem-boter mengsel minimaal twee minuten voordat je hem verdunt met de koude melk. Anders kun je een bloemsmaak krijgen.
- Buffelmozzarella is het allerlekkerste, maar koemelk mozzarella is een goed alternatief.
- Panko:
- Heb je geen panko dan kun je ook paneermeel gebruiken.
- Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot een avond van tevoren. Dek af met folie en bewaar in de koelkast. Laat even op temperatuur komen voordat je hem gaat afbakken.
- Restjes bewaren koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
- Restjes bewaren diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen. Verwarm 25 minuten afgedekt in de oven (180 °C).
Geef een reactie