Deze heerlijke Spaghetti, Champignons en Roomsaus is één van de lekkerste makkelijke maaltijden die ik ken. Klaar in 20 minuten, budgetvriendelijk, vegetarisch, makkelijk te maken en je hebt maar een paar simpele ingrediënten nodig. Een vleugje knoflook, de aardse smaak van de champignons en zijdezachte pasta maakt dit recept het comfort food dat je graag eet.

Spaghetti Champignons en Roomsaus
Omdat het hier altijd druk is in huis met veel afspraken (dat hoort bij een gezin van vijf vermoed ik), hou ik van snelle en makkelijke gerechten. En deze vegetarische pasta staat nu hoog op mijn lijstje om op terug te vallen.
Het is budgetvriendelijk, simpel en snel te maken. De romige rijke fluweelachtige saus is vol van smaak. De kruidige knoflook champignons zijn onweerstaanbaar lekker.
Geserveerd met een pasta naar keuze, een lekkere salade en eventueel wat brood, heb je echt niet veel meer nodig. Probeer het zelf!
Wat heb je nodig voor Pasta met Paddenstoelen in een Romige saus?
Om deze Spaghetti, Champignons en Roomsaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Pasta - Alle pasta soorten zullen het goed doen bij de paddenstoelen roomsaus, maar zelf vind ik een linguine, spaghetti of tagliatelle het allerbeste. Omdat de saus zich dan helemaal om de slierten pasta heen hult.
- Champignon mix - Hier is een heerlijke champignonmix gebruikt. Maar je kunt voor dit recept prima witte of kastanje champignons bakken. De laatste is wat steviger en heeft een nootachtige smaak.
- Boter - Voor een romige smaak.
- Sjalotje en knoflook - De smaakmakers. Ze zorgen ervoor dat de champignons naar een hoger niveau worden opgetild.
- Slagroom - Om de saus een romige smaak te geven. Je kunt ook kookroom of crème fraîche gebruiken.
- Bouillon - Ik heb gekozen voor een groentebouillon (het is tenslotte een vegetarisch recept). En het is snel gemaakt en het is de ideale manier van restverwerking. Hier een heerlijk recept voor zelfgemaakte groentebouillon. Heb je geen groentebouillon, dan kun je ook runderbouillon of champignonbouillon gebruiken (het recept is dan niet vegetarisch meer).
- Bloem - Om de saus iets in te dikken. Bak de bloem minimaal 2 minuten aan om geen bloemsmaak te krijgen.
- Peterselie - Voor een fris accent
- Kaas - Bestrooi dit gerecht met een heerlijke kaas. Een Parmezaanse, pecorino of een Oude kaas is heerlijk.
Hoe maak je Vegetarische spaghetti met een Champignon roomsaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Kook de pasta gaar en giet hem af. Ondertussen smelt je boter in de pan. Roerbak het sjalotje 3 minuten. Schep de knoflook erbij en roerbak 30 seconde mee. Voeg de champignons toe en roer alles goed om. Bak vervolgens 5 minuten.
- Voeg de bloem toe, roer goed door en bak deze 2 minuten mee.
- Schenk de slagroom en bouillon bij de saus en breng op smaak met zout en peper. Breng tegen de kook aan en laat 5 minuten op laag vuur sudderen.
- Voeg peterselie toe en serveer samen met de spaghetti.
Je kunt het naast elkaar serveren of de saus al met de pasta mengen. Bestrooi met vers geraspte kaas.
Lekker met een groene salade, knoflookbrood of versgebakken focaccia.
Tips, vervangingen en variaties
- Koken Spaghetti - Voeg 2 theelepels zout toe aan het water waarin je de pasta gaat koken.
- Extra groente - Voeg 400 gram spinazie toe aan de saus en laat die mee sudderen, tot hij is geslonken.
- Pastawater - In plaats van bouillon kun je ook gezouten pastawater gebruiken (die je overhoudt bij het afgieten van de spaghetti).
- Champignons - lekker maar toch nog wat tips:
- Roer niet te veel en zorg dat je niet te veel paddenstoelen in één keer in de pan doet. Dan worden ze slijmerig van smaak.
- Hoe maak je champignons schoon.? Veeg ze schoon met een keukenpapier als ze vuil zijn. Gebruik geen water. De champignons absorberen het water als een spons en dan krijg je waterige paddenstoelen (en dat wil je niet).
- Snij de champignons niet te dun, want dan houden ze hun vorm niet en verschrompelen ze in de pan.
- Lekker fris - Voeg een theelepel citroenrasp toe aan de roomsaus.
- Vlees - Je kunt aan dit pastarecept ook prima (restjes) vlees toevoegen. Denk aan kip (vooraf gekookt of gebakken) of uitgebakken spekjes.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Spaghetti Champignons en Roomsaus
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 200 gram champignon mix, schoongemaakt en in reepjes gesneden (zie tips)
- 2 eetlepels bloem
- 100 ml slagroom
- 100 ml groentebouillon
- zout en peper, naar smaak
- 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
- 400 gram spaghetti, gaar gekookt in ruim water waar 2 theelepels zout zijn toegevoegd
Garneren
- geraspte kaas
Instructies
- Smelt de boter in de pan en voeg het sjalotje toe. Roerbak 3 minuten tot het uitje glazig is.1 eetlepel boter, 1 sjalotje
- Schep de knoflook erbij en roerbak 30 seconde.2 teentjes knoflook
- Voeg de champignons toe aan de pan en roer alles goed door. Laat het dan 5 minuten bakken op gemiddeld vuur.200 gram champignon mix
- Strooi de bloem over de pan, roer goed door en bak de bloem 2 minuten mee.2 eetlepels bloem
- Schenk de slagroom en bouillon erbij en laat heet worden. Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.100 ml slagroom, 100 ml groentebouillon
- Proef en breng op smaak met zout en peper.zout en peper
- Strooi de peterselie bij de saus.2 eetlepels peterselie
- Serveer met de spaghetti en bestrooi alles met de kaas400 gram spaghetti, geraspte kaas
Opmerkingen
- Roer niet te veel en zorg dat je niet te veel paddenstoelen in één keer in de pan doet. Dan worden ze slijmerig van smaak.
- Hoe maak je champignons schoon? Veeg ze schoon met een keukenpapier als ze vuil zijn. Gebruik geen water. De champignons absorberen het water als een spons en dan krijg je waterige paddenstoelen (en dat wil je niet).
- Snij de champignons niet te dun, want dan houden ze hun vorm niet en verschrompelen ze in de pan.
- Extra groente - Voeg 400 gram spinazie toe aan de saus en laat die mee sudderen, tot hij is geslonken.
- Lekker fris - Voeg een theelepel citroenrasp toe aan de roomsaus.
- Vlees - Je kunt aan dit pastarecept ook prima (restjes) vlees toevoegen. Denk aan kip (vooraf aanbakken of koken) of uitgebakken spekjes.
- Koelkast: 2 dagen afgedekt in de koelkast. Voeg 2 eetlepels water toe en warm op in de magnetron.
- Diepvries: Mijn advies: niet doen, de roomsaus kan gaan schiften.
Geef een reactie