Tomaat, basilicum en mozzarella overgoten met een beetje balsamico is al lekker, maar deze Valentijns salade caprese is met liefde gemaakt. Maak dit eenvoudige recept snel zelf.
Een salade caprese is een Italiaans gerecht en kun je in Italië als Insalata caprese op de kaart tegenkomen. Het bestaat altijd uit tomaat, basilicum en mozzarella en wordt vaak overgoten met olijfolie en wat peper en zout. De kleuren van de salade verwijzen naar de Italiaanse vlag. Ik serveer deze salade vaak met balsamico azijn, voor nog een extra smaaktintje. Maar om deze mooie kleuren niet te verstoren heb ik witte balsamico azijn gebruikt.
Omdat Italië toch het land van de liefde en amore is besloot ik om deze salade te maken. Een salade carpese wordt in Italië vaak als voorgerechtje gegeten en niet als bijgerecht / groentegerecht wat je misschien zou verwachten. En het leek me dus een prima gerecht om een heerlijk Valentijns diner mee te starten. Door de tomaten onderop te leggen op het bord en uit de mozzarella kleine hartjes te steken met een koekjesuitsteker, krijg je een super mooi en feestelijk recept.
Mozzarella is te koop in twee soorten: buffel mozzarella en koemelk mozzarella. Beide met hetzelfde recept bereidt, maar toch heel anders van kleur, textuur en smaak. Buffel mozzarella is gemaakt van de melk van de waterbuffel die voorkomt in regio's in Italie. Het is steviger, heeft meer smaak en is witter. Koemelk mozzarella is wat zachter en lichtgeel van kleur. Dat komt omdat in gras een beetje caroteen aanwezig is, wat een kleurtje geeft aan de melk. Wist je dat er een theorie is dat mozzarella is vernoemd naar het Italiaanse woord: mozzare wat verwijst naar het afsnijden van de kaas. Mozzarella is door de EU erkent als een gegarandeerd traditionele specialiteit.
It's a good taste!
Recept Caprese
salade
Heb je deze Caprese salade gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 3 tomaten roma tomaten is een soort die heel smaakvol is
- 125 gram mozzarella ga voor buffel mozzarella voor nog meer smaak
- 15 gram basilicum
- 2 theelepels balsamico azijn wit is erg mooi bij dit gerecht
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Was de tomaten en snij ze in plakken. Snij ook de steelaanzet eruit.
- Snij ook de mozzarella in plakken.
- Optioneel: Maak je dit recept voor Valentijn, leg de plakken Mozzarella voor je neer en steek met een hartjes uitsteker (of als je een vaste hand hebt, snijdt je ze gewoon in deze vorm) een hartje uit elke plak mozzarella.
- Leg de plakjes tomaat op een diep bord.
- Verdeel de mozzarella erover.
- Besprenkel met balsamico azijn.
- Verdeel de blaadjes basilicum over de tomaat.
- Breng op smaak met zout en peper.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Geef een reactie