Ontdek deze heerlijke vegetarische Italiaanse Pasta Caprese Ovenschotel. De perfecte combinatie van pasta, Mozzarella, tomaten en basilicum. Een vegetarische ovenschotel waar je het vlees niet mist door de heerlijke combinatie van kazen. Dit geeft eenvoudige, gezonden en vullende maaltijd voor een lekker dagje zonder vlees.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 35 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Italiaans
Hoeveelheid 5personen
Ingrediënten
500 gram pastafusilli, penne of tagliatelle
3eetlepelsboterongezouten
3eetlepelsbloem
500mlmelkvol of halfvol
1theelepelzout
¼theelepelgemalen zwarte peper
200gramoude kaasgeraspt
250grammozzarellain kleine plukjes getrokken
750gramtomatenzaden eruit en in blokjes gesneden
100gramParmezaanse kaasgeraspt
50grampanko
15grambasilicum vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor naar 180 °C of 160 °C
Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant al dente. Laat uitlekken in een vergiet.
500 gram pasta
In een wat grotere pan (zorg dat je hem niet te klein pakt, want je gaat nogal wat toevoegen), smelt je de boter.
3 eetlepels boter
Voeg de bloem toe en roer deze ongeveer 2 minuten door. Dit gaat het makkelijkst met een houten lepel.
3 eetlepels bloem
Pak de koude melk en schenk die beetje bij beetje bij je roux terwijl je met een garde roert.
Zet het vuur laag en sudder ongeveer 10 minuten tot het goed is ingedikt.
Doe de helft van de oude kaas en mozzarella door de saus en meng tot het gesmolten is.
200 gram oude kaas, 250 gram mozzarella
Schep de helft van de blokjes tomaat en de pasta door de saus en meng alles goed door.
750 gram tomaten
Doe onderin de ovenschaal en spreid goed uit.
Verdeelde rest van de oude kaas, mozzarella en blokjes tomaat op de pasta in de ovenschaal.
Meng de panko met de Parmezaanse kaas en strooi dat als topping over de ovenschaal.
100 gram Parmezaanse kaas, 50 gram panko
Zet de schaal in de oven en bak gedurende 20 minuten.
Verdeel de basilicumblaadjes over dit heerlijke gerecht en serveer meteen.
15 gram basilicum vers
NOTITIES
1. Vervangingen en Tips:
Pasta: Gebruik fusilli, penne of lintvormige tagliatelle.
Tomaten: Gebruik een smaakvolle tomaat zoals de Roma tomaat.
Roux: Bak het bloem-boter mengsel minimaal twee minuten voordat je hem verdunt met de koude melk. Anders kun je een bloemsmaak krijgen.
Buffelmozzarella is het allerlekkerste, maar koemelk mozzarella is een goed alternatief.
Panko:
Heb je geen panko dan kun je ook paneermeel gebruiken.
2. Bewaren
Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot een avond van tevoren. Dek af met folie en bewaar in de koelkast. Laat even op temperatuur komen voordat je hem gaat afbakken.
Restjes bewaren koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
Restjes bewaren diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen. Verwarm 25 minuten afgedekt in de oven (180 °C).