Wil je een snelle en makkelijke avondmaaltijd maken, dan moet je echt deze spaghetti Puttanesca proberen. Dit klassieke Italiaanse gerecht is rijk aan smaak en maak je in minder dan 25 minuten.
De smaken zijn waanzinnig lekker, zout, pittig met umami, en toch ook fris. De ingrediënten zijn heel eenvoudig en makkelijk aan te komen. Een echte Italiaanse verrassing.

Makkelijke Spaghetti Puttanesca: Een Simpel en Smakelijk Recept
Als je op zoek bent naar een snel en makkelijk pasta gerecht, dan moet je echt eens deze Spaghetti Puttanesca proberen. Ik weet nog goed hoe verrast ik was toen ik hem voor de eerste keer in een romantisch klein restaurantje in Italië proefde. De smaken waren rijk en zo lekker. Dit moest ik in ieder geval gaan proberen. Nu een aantal jaren heb ik de versie waar we met zijn allen altijd van genieten.
Het geheim van een goede spaghetti Puttanesca zit hem in de saus, die bestaat uit tomaten, een goede olijfolie, knoflook, olijven, ansjovis en kappertjes Samen met frisse citroen, peterselie en een snufje kaneel, bak je een heerlijke saus om een rijke saus te maken die perfect bij spaghetti past. Het eindresultaat zal je verrassen en ik weet zeker dat je dit nog vaker gaat maken. Net als wij dat doen!
Wat is de betekenis van Puttanesca?
Puttanesca betekent letterlijk ‘op de manier van een prostituee’ in het Italiaans. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong.
De eerste is dat een bekende restaurant eigenaar op Ischia een groepje klanten kreeg op een laat tijdstip, tegen sluitingstijd. Hij had maar weinig ingrediënten in de keuken en dus zei hij tegen zijn klanten, dat hij niet genoeg in huis had om een maaltijd te maken. Ze bleven toch aandringen een zeiden ‘facci Una puttanata qualsiasi’ oftewel ‘maak ons om het even welk hoerenzootje’. En met de inmiddels bekende ingrediënten werd een spaghetti op tafel gezet, die werd omgedoopt naar Spaghetti Puttanesca.
Een tweede verhaal zegt dat de naam is afgeleid van de ingrediënten die altijd in de voorraadkast van een bordeel aanwezig zijn. Wie het weet mag het zeggen.
Wat heb je nodig voor Klassieke Spaghetti Alla Puttanesca?
Om deze Makkelijke Spaghetti Puttanesca te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Spaghetti: een Italiaanse pasta, een lange dunne ronde pastasliert.
- Tomaten: Friszoet, stevig en lekker sappig. Vleestomaten en Roma tomaten hebben een heerlijke smaak en zijn echt aan te raden voor de Puttanesca saus.
- Knoflook: voor een beetje pit in de saus.
- Ansjovis: Heeft een uitgesproken smaak, zout, umami en een vleugje vis. Het is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt om een gerecht meer smaak te geven.
- Zwarte olijven: Geven een bite aan de spaghetti Puttanesca. Daarnaast hebben ze een zoute en aardse smaak, perfect in combinatie met de andere smaken in de saus.
- Peterselie: Voor een fris smaakaccent.
- Kappertjes: deze diepe groene bolletjes, zijn fris, peperig en pikant. Het zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant.
- Kaneel: Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Tonijn: Gebruik tonijn uit blik. Dit kun je kopen met olijfolie, zonnebloemolie of water. Voor het eindresultaat maakt het niet veel uit, maar tonijn in water is wel iets slanker.
- Citroen: Voor een frisse smaak en een vleugje citrus.
Hoe maak je Pasta Puttanesca?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe wat olijfolie in de pan en verwarm. Schep de kappertjes, knoflook, ansjovis, olijven en kaneel erbij en roerbak 2 minuten.
- Schep de tomatenblokjes bij de saus. Doe het deksel op de pan en laat sudderen tot de tomaten uit elkaar vallen.
- Voeg dan de spaghetti, peterselie en tonijn toe. Roer alles goed door en verwarm, indien nodig, op laag vuur tot het goed heet is.
- Serveer de Pasta Puttanesca met een heerlijke tomatensalade en verse Parmezaanse kaas.
Tips, Vervangingen en Variaties
- TIP: Gebruik ingrediënten van een goede kwaliteit Verse knoflook, Roma of pruimtomaten, die goed rijp zijn en een goede olijfolie. Dit gerecht draait om pure smaken.
- Ook lekker: Voeg 50 ml rode wijn toe aan de saus.
- Spaghetti: Kan ook vervangen worden door linguine.
- Spicy: Wil je de saus wat meer pit geven, voeg dan verse peper toe.
- Zeevruchten Puttanesca: Voeg garnalen of andere zeevruchten toe aan de saus.
- Groenten Puttanesca: Wil je extra groenten, voeg dan geroosterde paprika, courgette of aubergine toe aan de Puttanesca saus.
Aan de saus, de sugo alla puttanesca worden olijfolie, ansjovis, kappertjes, olijven, knoflook en tomaten toegevoegd. Al wordt in Napoli de ansjovis vaak weggelaten en worden er in Lazio chilipepertjes aan toegevoegd.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Makkelijke Spaghetti Puttanesca
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 50 gram ansjovisfilets, in drieën
- 50 gram zwarte olijven, zonder pit, in vieren
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 7 tomaten, in blokjes
- 10 gram peterselie, fijngesneden, zonder steeltjes
- 320 gram tonijn uit blik, uit blik
- ½ citroen, sap
Instructies
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.400 gram spaghetti
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Schep de knoflook, ansjovis, olijven, kappertje en kaneel in de pan. Roerbak 2 minuten.2 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook, 50 gram ansjovisfilets, 50 gram zwarte olijven, 1 eetlepel kappertjes, 1 theelepel gemalen kaneel
- Voeg dan de tomatenblokjes toe en doe het deksel op de pan. Laat op laag vuur sudderen, tot ze uit elkaar vallen.7 tomaten
- Schep dan de tonijn, pasta, peterselie en citroensap door de tomatensaus. Roer goed door.10 gram peterselie, 320 gram tonijn uit blik, ½ citroen
- Als het nog niet voldoende warm is, verwarm je nog even op laag vuur.
- Serveer als het warm is meteen.
Opmerkingen
- Voeg 50 ml rode wijn toe aan de saus.
- Spicy: Wil je de saus wat meer pit geven, voeg dan verse peper toe.
- Zeevruchten Puttanesca: Voeg garnalen of andere zeevruchten toe aan de saus.
- Wil je extra groenten, voeg dan geroosterde paprika, courgette of aubergine toe aan de Puttanesca saus.
- Koelkast: Bewaar in een luchtdichte container, gedurende maximaal 2 tot 3 dagen.
- Diepvries: Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm in de magnetron of voeg twee eetlepels water toe en bak in een koekenpan tot hij warm is.
Voedingswaarde
3 x Pasta
- Eenpanspasta met Cherrytomaten en Tonijn30 Minutes
- Zomer Spaghetti met Ham en Rucola15 Minutes
- Romige Spaghetti met Gerookte Zalm15 Minutes
Geef een reactie