Maakt dit ultieme klassieke bolognesesaus recept (oftewel ragù alla bolognese) voor een smaakvolle reis naar Italië. Geniet van de pure, authentieke smaken in dit makkelijke en heerlijke recept.
Dit recept is een basisrecept wat je gewoon nodig hebt. Lekker bij de spaghetti, of als vulling van de lasagne. Deze bolognesesaus is een prima saus om je pastagerechten nog lekkerder te maken.
Heerlijk Klassiek Spaghetti Bolognesesaus Recept | Authentieke Italiaanse Smaak
Een echt goede bolognesesaus heeft veel smaak, lekker gehakt en goede ingrediënten. En omdat ik niet altijd een berg aan tijd heb om te koken, ook nog redelijk snel klaar (en heb ik echt een drukke dag heb dan pak ik mijn slowcooker en maak mijn pastasaus recept).
Ik ben daar dan ook al jaren mee aan het experimenteren, want de smaak komt echt heel nauw. Maar nu heb ik het recept waar je snel, makkelijk en met ingrediënten die goed te verkrijgen zijn een heerlijke bolognesesaus zelf maakt. Binnen een half uurtje staat hij al op tafel.
En dit recept maak ik niet alleen thuis. Ik neem hem ook mee op vakantie. Dat kan prima, omdat de ingrediënten eenvoudig zijn en het recept snel klaar is. De pan is naderhand ook altijd uitgeschraapt. Ik serveer de saus bij spaghetti en tagliatelle, maar gebruik het ook als bolognese vulling bij lasagne. Dit is een veelzijdig basisrecept dat je gewoon in je receptenschrift moet hebben staan! Probeer snel.
Wat heb je nodig voor Bolognesesaus met Gehakt?
Om deze Zelf een Klassieke Bolognesesaus Maken te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Olijfolie: Gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Knoflook en ui: De basis van de saus, die lekker veel smaak geeft.
- Rundergehakt: Rundergehakt heeft lekker veel smaak.
- Rode wijn: Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux. Je kunt de rode wijn eventueel ook door een Port wijn vervangen. Lust je, of wil je, geen wijn gebruiken, vervang het dan door extra bouillon of tomatensap. De saus krijgt dan wel een iets andere smaak.
- Runderbouillon blokje: Om de saus lekker veel smaak te geven.
- Gezeefde tomaten: De basis voor deze saus. Deze tomaten zijn gezeefd en hebben geen pitjes of velletjes.
- Tomatenpuree: Om de tomatensmaak te verdiepen. Maar zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt. Om het zijn heerlijke rijke en lichtzoete smaak te geven, moet je het minimaal 2 minuten bakken.
- Suiker: Een klein beetje suiker zal de smaak van deze saus versterken en minder zuur maken.
- Laurierblaadje: Het laurierblad heeft weg van tijm en oregano, maar dan met een warme ondertoon.
- Tijm en Oregano: Kruiden die vaak gebruikt worden in de Italiaanse keuken. Ze hebben een kruidige, warme en houtachtige smaak. Oregano voegt een beetje pit toe.
Hoe maak je dit Basisrecept: Bolognesesaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- In een hapjespan verwarm je de olijfolie tot hij heet is. Voeg de ui en tomatenpuree toe en roerbak dat 3 minuten tot de ui glazig is en de puree zoet ruikt. Schep de knoflook erbij en roerbak die dertig seconde mee. Blus dit af met wijn. Breng die aan de kook en laat 2 minuten meekoken.
- Bak het gehakt rul. Schenk de gezeefde tomaten in de pan. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg ook de suiker toe.
- Strooi de oregano en tijm over de saus en roer alles goed door. Laat aan de kook komen en zet vervolgens het vuur laag.
- Leg het laurierblaadje op de pan en laat 20 minuten sudderen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de bolognesesaus met spaghetti of tagliatelle, wat Parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie. Ook lekker om als vulling voor een klassieke lasagne te gebruiken.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Rundergehakt: Kun je vervangen door kipgehakt, kalkoengehakt, lamsgehakt of half-om-half.
- Vegetarisch: In plaats van gehakt voeg je plakjes champignons en courgette toe, die je bakt tot ze gaar zijn.
- Spicy: Hou je van wat meer pit, voeg dan ¼ theelepel rode peper vlokken toe.
- Romig: Romige bolognesesaus maak je door 100 ml slagroom toe te voegen wanneer de saus 20 minuten heeft gesudderd. Laat vervolgens nog eens 10 minuten op laag vuur sudderen.
- Zonder wijn: Vervang de wijn door runderbouillon of tomatensap.
- Dikker: Is de saus te dun, laat hem dan zonder deksel nog eens 10 minuten (of zolang als nodig is) sudderen tot hij de gewenste dikte heeft.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf een Klassieke Bolognesesaus Maken
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 125 ml rode wijn
- 500 gram rundergehakt
- 800 ml gezeefde tomaten
- 2 theelepels suiker
- ½ theelepel gedroogde tijm
- ½ theelepel gedroogde oregano
- 1 rundvlees bouillonblokje
- 1 laurierblad
- Zout en peper
Serveer met (optioneel):
- 400 gram spaghetti, al dente gekookt
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 10 gram platte peterselie, fijngehakt
Instructies
- Schenk de olijfolie in een hapjes pan en laat heet worden.1 eetlepel olijfolie
- Voeg de ui en tomatenpuree toe en bak die 3 minuten terwijl je roert.1 ui, 2 eetlepels tomatenpuree
- Schep de knoflook in de pan en bak die 30 seconde mee.2 tenen knoflook
- Schenk de wijn in de hapjespan, breng aan de kook en laat 2 minuten koken.125 ml rode wijn
- Doe het gehakt erbij en rul tot hij bruin is.500 gram rundergehakt
- Schenk nu ook de gezeefde tomaten in de pan en doe de suiker, tijm en oregano erbij. Verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Roer alles goed door en breng aan de kook.800 ml gezeefde tomaten, 2 theelepels suiker, ½ theelepel gedroogde tijm, ½ theelepel gedroogde oregano, 1 rundvlees bouillonblokje
- Leg een laurierblaadje op de saus en laat 20 minuten sudderen.1 laurierblad
- Verwijder het laurierblaadje. Proef en breng op smaak met zout en peper (indien nodig).Zout en peper
Serveer met (optioneel):
- Bestrooi de bolognesesaus met verse peterselie. Serveer met spaghetti en geef er geraspte Parmezaanse kaas bij. Smakelijk.400 gram spaghetti, 50 gram Parmezaanse kaas, 10 gram platte peterselie
Opmerkingen:
- Vegetarisch: In plaats van gehakt voeg je plakjes champignons en courgette toe, die je bakt tot ze gaar zijn.
- Spicy: Hou je van wat meer pit, voeg dan ¼ theelepel rode peper vlokken toe.
- Romig: Romige bolognesesaus maak je door 100 ml slagroom toe te voegen wanneer de saus 20 minuten heeft gesudderd. Laat vervolgens nog eens 10 minuten op laag vuur sudderen.
- Zonder wijn: Vervang de wijn door runderbouillon of tomatensap.
- Dikker: Is de saus te dun, laat hem dan zonder deksel nog eens 10 minuten (of zolang als nodig is) sudderen tot hij de gewenste dikte heeft.
Laat de bolognese saus snel afkoelen.
- Koelkast: Bewaar de saus afgedekt met plasticfolie tot 2 dagen in de koeling.
- Diepvries: Schenk de bolognesesaus in een diepvriesdoos en bewaar tot maximaal 3 maanden. Laat de saus ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Doe de bolognesesaus samen met twee eetlepels water in een steelpannetje dat je op gemiddeld vuur verwarmt, terwijl je roert tot hij heet is.
Geef een reactie