Ontdek dit heerlijke recept voor Uiensoep met Bier als heerlijke lunch of voorgerecht. Het bier geeft een zachte zoete smaak met een licht bittertje aan deze soep. En dat combineert heerlijk met de uien. Een recept dat ik vaak maak en dat mee-eters altijd heerlijk vinden!

Bier-Uiensoep Recept
Vandaag een heerlijk recept met bier Want het is tenslotte nog oktober en dat staat hier bij onze Oosterburen toch vooral bekend als de Oktober Bierfeste, een fenomeen dat ook hier in de omgeving al is komen overwaaien.
Nu moet ik bekennen dat ik niet tot de grootste fans van bier drinken behoor, maar wanneer het gaat om koken met bier, ben ik verkocht. Want koken met bier kan een bepaalde smaak of luchtigheid aan een gerecht geven, waardoor het echt een goede toevoeging wordt. Zoals bij deze uiensoep met bier. Het bier geeft deze soep een zachte zoete smaak met een licht bittertje. Een verrassende harmonie van smaken.
Gegratineerde Franse Uiensoep met Bier
Dit snelle recept maak je, natuurlijk, met uien die je laat karameliseren waardoor ze heerlijk zoet smaken. Ik gebruik drie soorten ui, een sjalotje, rode ui en een gele ui voor een diepere smaak. Het bier, knoflook en bouillon geven veel smaak en een licht bittertje.
En dan natuurlijk een topping van stokbrood met geraspte kaas die je laat gratineren onder de grill. Niet voor niets is dat gebruikelijk bij Franse uiensoep. Het brood neemt de soep op, waardoor het lekker zacht wordt en de kaas zich mengt met de soep.
Het is voor mij een van de onderdelen die een goede uiensoep onweerstaanbaar lekker maakt en zal dus ook niet ontbreken (ik maak zelfs wat extra klaar onder de grill zodat ik naderhand kan dippen 😉 ).

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Uiensoep met Bier
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter
- 1 rode ui, in ringen
- 1 sjalotje, in ringen
- 1 gele ui, in ringen
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels bloem
- 750 ml groentebouillon
- 200 ml bier
- 1 stokbrood, in plakjes gesneden
- 75 gram geraspte kaas, belegen
- platte peterselie, fijngehakt
Instructies
- Smelt de boter op laag vuur.2 eetlepels boter
- Bak de uien glazig in 5 minuten.1 rode ui, 1 sjalotje, 1 gele ui
- Voeg de knoflook toe en bak deze 30 seconde mee.1 teentje knoflook
- Schep de bloem erbij en roerbak het geheel, terwijl je blijft roeren met een houten lepel, nog eens twee minuten.2 eetlepels bloem
- Schenk dan de bouillon en het bier erbij, terwijl je mengt en breng alles aan de kook.750 ml groentebouillon, 200 ml bier
- Laat 20 minuten doorkoken.
- Zet de grill van de oven aan.
- Schep de soep in de soepkom en leg plakjes stokbrood in de soep.1 stokbrood
- Bedek met geraspte kaas en laat smelten onder de grill.75 gram geraspte kaas
- Bestrooi het geheel met peterselie en serveer meteen.platte peterselie
Opmerkingen
- Koelkast: Koel de soep snel af en bewaar afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Koel de soep snel af en bewaar in een diepvriesdoos gedurende maximaal drie maanden in de vriezer. Let op dat je bij het schenken in de diepvriesdoos een halve cm van de bovenkant vrijlaat. De soep zet uit in de vriezer. Laat de soep ontdooien in de diepvries.
- Opwarmen: Verwarm de soep op laag vuur tot hij heet is op gemiddeld vuur. Doe de soep in een soepkom en leg er plakjes stokbrood en geraspte kaas op. Laat smelten onder de grill en serveer de uiensoep met bier meteen!
Geef een reactie