Ontdek deze verrukkelijke tomaten-prei soep Dit recept is lekker, snel klaar en heeft veel smaak. Geniet van deze klassieker met een twist van knapperige prei en een beetje pit. Perfect voor drukke dagen of als een kommetje gevuld met comfortfood.
Deze spicy soep kun je, volledig optioneel, laten bewaken door slissende slangen (Halloween versie). Durf jij dan nog je soep op te eten?
Heerlijke Tomaten-Preisoep: Gezond, Smaakvol en Snel Klaar!
Verwen jezelf en je familie met een hartverwarmende kom tomaten-preisoep geserveerd met knapperige broodstengels. Een klassieke soep met een heerlijke twist, wat hem een beetje pit geeft, maar ook een lekker knappertje. De zoete sappige tomaten, een pitje van de chili (niet te veel want ook de kids eten mee) en de knapperige lichtzoet prei. Een zijdezachte, rijke smaak.
De tomaten soep met prei is in een mum van tijd gereed. Lekker zelfgemaakt van tomaten, ui en kruiden. Gehaktballetjes erin, in de soepkoppen scheppen en garneren met hele fijngesneden prei. Daardoor blijft de prei heel knapperig en dat is superlekker. En serveren maar.
Sissende slangen Broodstengels (Halloween stijl)
Met deze broodstengels wordt het een heerlijk voorgerecht of lunch voor Halloween! Broodstengels in de vorm van slangen die er zeer gevaarlijk uitzien.
En hoewel het allemaal reuze moeilijk lijkt, is niets minder waar. De slangen maak je van hartig taartdeeg dat je kant-en-klaar koopt en oprolt. Of je gebruikt een brooddeeg.
Een puntje aan de onderzijde (voor de staart) en aan de andere kant een bolle zijde waar je een inkeping in maakt. Insmeren met ei en bestrooien met sesamzaad, maanzaad of andere topping naar keuze. Even in de oven en dan kan het gegeten worden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Broodstengels
- 8 plakken hartig taartdeeg
- 1 ei maat s, losgeklopt
- 3 eetlepels zwart sesamzaad maanzaad of andere topping
- 16 kruidnagels
- 1 rode biet
Tomaten-preisoep
- 1 eetlepel olie
- 1 ui gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde tijm
- ¼ theelepel chiliflakes
- 800 gram tomatenblokjes
- 800 ml passata
- 1 eetlepel suiker
- 1 liter runderbouillon
- 100 gram rundergehakt
- 50 gram prei fijngesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodstengels
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Pak een plakjes hartig taartdeeg en maak daar rolletje van. Tussen je handpalmen rol je dat langzaam uit tot een lange sliert. Duw een zijde in een punt. Maak de andere zijde boller.8 plakken hartig taartdeeg
- In de bolle zijde maak je met een scherp mes een inkeping van ongeveer 1 cm. Duw daar een tandenstoker in.
- Leg de slang op het bakpapier en herhaal dit voor alle plakjes hartig deeg.
- Met een kwastje bestrijk je elke slang met losgeklopt ei.1 ei
- Strooi sesamzaad (of een andere topping) op de slang.3 eetlepels zwart sesamzaad
- Steek 2 kruidnagels in het deeg op de plek van de ogen.16 kruidnagels
- Bak 20 minuten af in de oven.
- Schil het bietje en snij in dunne reepjes. Haal na het bakken de tandenstoker uit de bek van de slang. Stop daar een bieten reepje in.1 rode biet
Tomaten-preisoep
- Doe wat olijfolie in de pan en bak de ui 3 minuten aan tot hij glazig is.1 eetlepel olie, 1 ui
- Voeg de tijm en de chiliflakes toe en roerbak dit 1 minuut. Verkruimel daarbij het pepertje.1 theelepel gedroogde tijm, ¼ theelepel chiliflakes
- Doe de tomatenblokjes, passata, suiker en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.800 gram tomatenblokjes, 800 ml passata, 1 eetlepel suiker, 1 liter runderbouillon
- Rol ondertussen van het gehakt kleine balletjes.100 gram rundergehakt
- Zet het vuur laag en voeg de gehaktballetjes toe.
- Laat 15 minuten sudderen.
Opdienen
- Schenk de tomatensoep in een kommetje. Schep daar twee eetlepels verse prei op.50 gram prei
- Leg een slangen broodstengel op het kopje. Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: De broodstengels kun je een dag bewaren als je ze luchtdicht verpakt.
- Koelkast: Bewaar de soep luchtdicht verpakt tot maximaal 2 dagen.
- Diepvries: Verpak de broodstengels in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot een maand. Laat ontdooien bij kamertemperatuur. De soep kun je invriezen in een diepvriesdoos en blijft tot maximaal 2 maanden goed.
- Opwarmen: Verwarm de soep op medium vuur tot hij goed heet is. Het brood warm je even op in de oven tot het warm en knapperig is.
Voedingswaarde
3 x Soep
Wat heb je nodig voor Tomatensoep met Prei en Broodstengels ?
Dit heb je nodig om tomaten-prei soep met broodstengels te maken
Tomaten prei soep
- Ui: Geeft smaak aan de soep.
- Tijm: Gedroogde tijm heeft een warme, houtachtige smaak.
- Chiliflakes: Het zijn gedroogde grof gemalen rode pepers. Ze zijn pittig. Dit recept is aangepast om te eten met je gezin.
- Tip: Hou je van spicy, voeg dan wat extra chiliflakes toe.
- Tomatenblokjes en gezeefde tomaten (Passata): Een combinatie van gezeefde tomaten (zonder pitjes en vel) en tomatenblokjes. De basis van deze tomatensoep.
- In het seizoen kun je ook anderhalve kilo verse tomaten gebruiken. Snij ze in blokjes en voeg ze toe.
- Suiker: Een klein beetje suiker zal de smaak van deze soep versterken en minder zuur maken.
- Gebruik je liever geen suiker, voeg dan een theelepel bak
- Runderbouillon: Maak hem met dit runderbouillonrecept zelf of gebruik een blokje.
- Rundergehakt: Rol van het gehakt de balletjes voor in de soep.
- Je kunt ook half-om-half gehakt gebruiken.
- Prei: Deze groente heeft een zoete en zachte smaak. Snijd de prei heel dun.
Broodstengels
- Hartig taartdeeg: Kant-en-klaar deeg met gist gemaakt.
- Waar kun je het vinden: In de supermarkt diepvries. Laat ontdooien voor gebruik.
- Ei: Bestrijk de broodstengels met ei voor een glanzende laag (en de topping blijft beter plakken).
- Sesamzaad (maanzaad of andere topping): Dit zaad heeft een nootachtige smaak. Door het kort te bakken, wordt die sterker.
- Kruidnagels: Voor het maken van de ogen van de slang.
- Rode biet: De rode biet gebruik je als slangentong.
- Kun je ook vervangen door plakjes wortel, of paprika.
Hoe maak je Prei Tomatensoep met Sissende Slangen voor Halloween?
Dit recept begin je met het voorverwarmen van de oven en vervolgens ga je door met de soep.
Hoe maak je Tomaten Prei Soep
- Bak de ui: Doe wat olijfolie in de pan en bak de ui drie minuten tot hij glazig is.
- Smaakmakers: Voeg de tijm en chiliflakes toe en roerbak die een minuut mee.
- Breng aan de kook: Schenk de tomatenblokjes, passata en bouillon erbij en voeg ook de suiker toe. Roer goed door en breng aan de kook.
- Sudderen: Zet het vuur laag en doe de gehaktballetjes in de pan. Laat 15 minuten sudderen.
En de Halloween Broodstengels
- Vormen: Maak een rolletje van een plakje hartig taartdeeg. Rol verder tussen je handpalmen tot een lange sliert. Duw een kant in een punt. Aan de andere zijde maak je een bolletje.
- Slangengezicht: Snij met een mes een inkeping aan de bolle zijde en duw aar een tandenstoker in (daar komt later de tong in). Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bakken: Bestrijk elke slang met losgeklopt ei en strooi wat sesamzaad op de slangen. Steek twee kruidnagels in het deeg op de plek van de ogen. Bak 20 minuten af in een oven bij 200 °C.
- Decoreren: Snij de rode biet in dunne reepjes. Haal de tandenstoker uit de bek van de slang en stop daar een bieten reepje in.
Serveren: Schep de soep in een kom en garneer met fijngesneden prei. Leg er een broodstengel op. Serveer meteen!
Geef een reactie