Deze Mousse van Asperges met Gerookte Forel is makkelijk te maken en heeft een geweldige smaak. Dit lepel gerecht is romig, ziltig en heeft een klein pitje. Iedereen zal verrast zijn (op een goede manier) en je zult er meer van nodig hebben!
Mousse van Asperges met Gerookte Forel
Ik begin een diner graag met een amuse vooraf. Om de smaakpapillen op te warmen. En op deze blog vind je er meerdere: een heerlijke amuse van eendenborst en cranberry's, een vegetarische geitenkaas, pecan amuse en een heerlijk lepelhapje van gerookte zalm met rucola.
En deze keer, in het aspergeseizoen, maakte ik een romige aspergemousse en belegde ik deze met gerookte forel en mierikswortelroom - een heerlijke combinatie. Ik serveerde ze bij het paasdiner, maar je kunt deze mousse op elk gewenst moment eten. Het is een elegant voorafje.
Wat heb je nodig voor amuse op een lepel met forel en asperge puree
Om deze titel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Asperges - Ik gebruikte witte asperges, als ze goed verkrijgbaar zijn, maar groene asperges kun je ook prima gebruiken. Ze zijn even lekker voor deze amuse. Als je geen verse asperges kunt krijgen, kun je kiezen voor asperges uit pot.
- Gelatine - Een geleermiddel dat wordt gebruikt voor de mousse. Je kunt het als vellen of als gelatinepoeder kopen. Begin met het zacht maken van de gelatine in water, en daarna los je het op in de hete vloeistof. Het maakt voor het resultaat niet uit welke soort gelatine je gebruikt.
- Slagroom - Gebruik slagroom, ongezoet
- Peterselie - geeft frisheid aan de amuse.
- Gerookte forel - deze vis heeft een zeer zachte en delicate smaak. En daarom vinden veel mensen het erg lekker. Als je het niet kunt krijgen of niet lekker vindt, kun je het ook vervangen door gerookte makreel of zalm.
- Zure room en mierikswortel - de smaak van mierikswortel is scherp en lijkt qua intensiteit op mosterd. Zou je dat rechtstreeks op je gerecht doen? Het kan dan te heftig zijn. Maar door het te mengen met de zure room een licht pittige smaak die mooi combineert met de forel. Wil je meer scherpte, voeg dan nog een halve theelepel mierikswortel toe.
Hoe maak je Aspergemousse met gerookte forel?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Kook de asperges in een hoge pan met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 2 cm) gaar. De asperges zijn gaar als je makkelijk in de top met een mes in kan prikken, meestal tussen de 5 en 12 minuten (dikke asperges). Giet af, doe terug in de pan en doe de deksel er weer op. Laat de asperges even lang staan als je ze in het water hebt gekookt. Pureer de asperges vervolgens in een keukenmachine.
- Doe de aspergepuree in een pan en verwarm tot hij heet is. Neem de gelatine en los deze op in de hete puree. Laat het 15 minuten afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf en meng door de aspergepuree. Schep de mousse op serveerlepels en laat opstijven in de koelkast.
- Meng de zure room met de mierikswortel. Doe in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Leg bovenop de aspergemousse een stukje gerookte forel. Spuit er wat zure room mengsel op.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 80 gram asperges geschild en 2-3 cm van de onderkant verwijderd (harde deel)
- 1 blaadje gelatine ½ theelepel gelatine poeder, geweekt in koud water
- 2 eetlepel slagroom
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 2 eetlepels Zure room
- 1 theelepel Mierikswortel
- 50 gram Gerookte forel
- Peterselie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Kook de asperges in een hoge pan in een laagje water van ongeveer 2 cm. De asperges zijn gaar als je met een mes makkelijk door de bovenkant van de asperges kunt prikken. De tijd zal tussen 5 minuten (dunne asperges) en 12 minuten (dikke asperges) zijn.80 gram asperges
- Giet de asperges af en laat ze met deksel op de pan staan (houd hierbij dezelfde als de kooktijd in het water aan).
- Doe de asperges in een keukenmachine en pureer tot een gladde massa.
- Verhit de aspergepuree in een steelpan tot hij heet is (hij hoeft niet te koken). Knijp het gelatine blaadje uit en voeg de gelatine toe en los op.1 blaadje gelatine
- Laat het aspergemengsel 15 minuten afkoelen.
- Klop de slagroom met zout en peper stijf. Meng door het aspergemengsel.2 eetlepel slagroom, ⅛ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Doe een eetlepel aspergemousse op een lepel (of een amuse schaaltje). Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Meng in een kleine kom de zure room met de mierikswortel. Doe in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.2 eetlepels Zure room, 1 theelepel Mierikswortel
- Neem een amuse lepel, leg er een klein stukje gerookte forel op en spuit een dot mierikswortelroom erop.50 gram Gerookte forel
- Garneer met wat peterselie en serveer.Peterselie
Opmerkingen:
- Koelkast - Je kunt de amuse een dag afgedekt bewaren.
- Diepvries - Je kunt dit niet invriezen.
Geef een reactie