Een heerlijke amuse van geitenkaas, pecans en cranberry's die je maakt in 10 minuten. Het best beschreven als romige geitenkaas bolletjes met een krokante korst van pecannoten, cranberry's en peterselie. Besprenkel elk kaasballetje met een drizzle honing voor een zoete verleiding. Heerlijk als amuse of hapje.
Wanneer je klaar bent voor je dinertje, krijg je de smaak papillen helemaal los met een lekkere amuse. Ik ben daar echt fan van. Mijn favoriet zijn deze drie heerlijke amuses op een bordje. Maar ga je voor wat eenvoudiger dan kan ik je de heerlijke amuse met gerookte zalm en rucola olie en ham met cranberry compote aanbevelen. En vandaag een vegetarische variant.
Een vegetarische amuse met een zacht romige geitenkaas binnenkant en een knapperige noten-cranberry buitenzijde. Een smaakexplosie in je mond.
Een smaakexplosie in je mond
Door de geitenkaas te mengen met roomkaas wordt de smaak zachter en romiger. En door die te rollen in een mix van gedroogde cranberry's, fijngehakte pecannoten en peterselie krijg je een heerlijke krokante buitenlaag. Een smaakexplosie in je mond.
Door de Geitenkaas te mengen met de roomkaas krijg je echt een lekkere combinatie die ideaal is als amuse voor bijvoorbeeld Kerst.
- Geitenkaas - Voor dit recept gebruik je een zachte geitenkaas. Ik heb kleine geitenkaas balletjes gebruikt, want die mengen goed met de roomkaas, maar je kunt ook voor een blok geitenkaas kiezen. Omdat je honing later toevoegt, gebruik je de geitenkaas zonder honing.
- Roomkaas - Roomkaas maakt de geitenkaas zachter en geeft een heerlijke fluweel smaak. Elke roomkaas zonder kruiden is geschikt hiervoor.
- Cranberry's - Voor dit recept gebruik je gedroogde cranberry's. Die zijn zoeter dan verse en dat past beter bij de kaas.
Stap 1 - Meng de kazen
Hak de pecannoten, cranberry's en peterselie fijn. In een kom doe je de geitenkaas, roomkaas, kaneel, honing, ⅓ van de pecannoten, en twee eetlepels cranberry's. Mix alles goed door tot het luchtig en romig is.
Zet even in de koeling zodat het goed koud wordt en je het makkelijk kunt scheppen. Minimaal 15 minuten, maar een uur is beter.
Stap 2 - Maak de coating
Meng op een bord de rest van de pecannoten, cranberry's en peterselie goed door elkaar. Spreidt dit mengsel zo veel mogelijk in één laag.
Stap 3 - Schep de kaasballetjes
Met een kleine ijsschep schraap je wat van het kaasmengsel uit de kom. Door de ijsschep krijg je al een mooie bal vorm.
Stap 4 - Coat de balletjes
- Leg de schep met het kaasmengsel op het bord met coating.
- Rol het kaasballetje door het notenmengsel. Deze blijft supergoed plakken. Als je het meteen serveert drizzle je wat honing over de balletjes. Maak je dit vooraf, dan bewaar je ze nu afgedekt in de koeling. Net voor het serveren besprenkel je de balletjes met honing.
- Roomkaas - Vervang de roomkaas door eenzelfde hoeveelheid mascarpone. De balletjes worden daarmee nog romiger.
- Pecannoten - Hiervoor kun je ook walnoten of pistachenoten gebruiken. En supermakkelijk is de kant-en-klare cranberry mix met verschillende noten die je kunt kopen.
- Cranberry's - Cranberry's kun je ook vervangen door krenten, rozijnen of dadels.
- Peterselie - Voor de smaak maakt het niet uit of je krulpeterselie of de platte versie gebruikt, maar voor het oog is de platte peterselie wel het mooist.
- Gebakken kaasballetjes - Maak de kaasballetjes en leg ze op een bord klaar. Maak een coating van fijngehakte pecannoten met dezelfde hoeveelheid Panko. Vul een kommetje met een losgeklopt ei en een bord met het pecannoten-Panko mengsel. Haal de balletjes eerst door het ei en vervolgens coat je ze met het notenmengsel. Bak ze vervolgens 30 minuten bij 240 °C in de oven, 4 tot 5 minuten bij 180 °C in de frietpan of 7 minuten bij 200 °C in de Airfryer. Besprenkel met wat honing en serveer!
- Deze glazen kommen zijn ideaal voor het maken van romige kaasmengsels, het mengen van vlees of het maken van een beslag. Ze kunnen goed tegen temperatuurwisselingen en, omdat ze van glas zijn, kun je ze goed en hygiënisch schoon maken.
- Voor het mixen van het kaasmengsel gebruik ik deze handmixer. Hij ligt makkelijk in de hand, heeft een krachtige motor (ideaal voor het zware werk) en je kunt hem gebruiken voor kloppen, mixen en kneden. En hij is uitbreidbaar met een staafmixer en zelfs bijbehorende maatbekers met messen. Zo heb je veel apparaten in één en maar weinig opbergruimte nodig.
- De kaasbolletjes maak ik met een ijsschep van 4 cm doorsnede. De kleinste ijsschep uit deze ijsschep collectie. En ik gebruik deze ijsschep niet alleen voor het scheppen van ijs, of het maken van dit recept, maar ook bij het bakken van koekjes en andere baksels. Hier ga je veel plezier van krijgen!
- Koelkast - Maak het kaasmengsel tot 2 dagen van tevoren en rol er bolletjes van. Bewaar die afgedekt in de koeling. Ik zou de coating nog niet aanbrengen. De pecannoten worden zacht en de peterselie minder fris. Maar de coating maak je binnen een paar minuten, dus de kaasballetjes staan zo op tafel.
- Diepvries - Je kunt deze kaasballetjes tot 1 maand invriezen. Om ze makkelijk te bewaren leg je ze, met wat tussenruimte, op een bord of plaat en laat je ze bevriezen. Haal ze dan van de ondergrond en doe ze in een zakje. Zo vriezen ze niet aan elkaar. TIP - peterselie krijgt een andere structuur in de diepvries. Kies ervoor om de noten topping later toe te voegen of de peterselie weg te laten.
- Haal beide kazen (roomkaas en geitenkaas) een kwartier voor het maken van dit recept uit de koeling. Dan zijn ze zachter en mengen ze beter.
- Steek een half pretzelstokje in een kaasbal en je hebt een geitenkaas lolly. Zo heb je geen prikker nodig om te eten.
- Peer en appel partjes
- Gebakken stokbrood plakjes
- Crudité
- Pretzels (zoute stokjes)
- Mini soepstengels
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Kaasballetjes
- 100 gram geitenkaas zacht
- 100 gram roomkaas zonder kruiden
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 2 eetlepels honing
- 30 gram pecannoten fijngehakt
- 2 eetlepels droge cranberry’s fijngehakt
Noten coating
- 70 gram pecannoten fijngehakt
- 75 gram cranberries fijngehakt
- 15 gram peterselie fijngehakt
Serveren
- 2 eetlepels honing
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kaasballetjes maken
- Doe de geitenkaas, roomkaas, kaneel, honing, pecannoten en cranberry's in een kom.100 gram geitenkaas, 100 gram roomkaas, 2 theelepels gemalen kaneel, 2 eetlepels honing, 30 gram pecannoten, 2 eetlepels droge cranberry’s
- Mix 2 minuten op gemiddelde stand zodat het mengsel romig en luchtig wordt.
- Optioneel: zet de kom, afgedekt, in de koeling, minimaal 15 minuten, maar dit mag langer. Dat maakt het scheppen dadelijk makkelijker.
Coaten met noten
- Meng op een bord de pecannoten, cranberry's en fijngehakte peterselie.70 gram pecannoten, 75 gram cranberries, 15 gram peterselie
- Schep met een ijsschep, ik gebruikte er één meet een doorsnede van 4 cm, een bolletje van het kaasmengsel en leg dat op het notenmengsel.
- Rol het kaasballetje door het notenmengsel zodat het een egale laag krijgt.
- Leg op een bord of schaaltje.
Serveren
- Serveer je de geitenkaas balletjes meteen, drizzle dan een beetje honing over de balletjes en serveer.2 eetlepels honing
- Anders bewaar je ze afgedekt in de koelkast. Besprenkel ze net voor het serveren met de honing.2 eetlepels honing
Opmerkingen:
2. - Roomkaas - Vervang de roomkaas door eenzelfde hoeveelheid mascarpone. De balletjes worden daarmee nog romiger. 3. - Pecannoten - Hiervoor kun je ook walnoten of pistachenoten gebruiken. En supermakkelijk is de kant-en-klare cranberry mix met verschillende noten die je kunt kopen. 4. - Cranberry's - Cranberry's kun je ook vervangen door krenten, rozijnen of dadels. 5. - Peterselie - Voor de smaak maakt het niet uit of je krulpeterselie of de platte variant gebruikt, maar voor het oog is de platte peterselie wel het mooist. 6. - Makkelijk mengen tip Haal beide kazen (roomkaas en geitenkaas) een kwartier voor het maken uit de koeling. Dan zijn ze zachter en mengen ze beter. 7. - Geitenkaas lollie Steek een half pretzelstokje in een kaasbal en je hebt een geitenkaas lolly. Zo heb je geen prikker nodig om te eten. 8. - Bewaren
- Koelkast - Maak het kaasmengsel tot 2 dagen van tevoren en rol er bolletjes van. Bewaar die afgedekt in de koeling. Ik zou de coating nog niet aanbrengen. De pecannoten worden zacht en de peterselie minder fris. Maar de coating maak je binnen een paar minuten, dus de kaasballetjes staan zo op tafel.
- Diepvries - Je kunt deze kaasballetjes tot 1 maand invriezen. Om ze makkelijk te bewaren leg je ze, met wat tussenruimte op een bord of plaat en laat je ze bevriezen. Haal ze dan van de ondergrond en doe ze in een zakje. Zo vriezen ze niet aan elkaar. TIP - peterselie krijgt een andere structuur in de diepvries. Kies ervoor om de noten topping later toe te voegen of de peterselie weg te laten.
Geef een reactie