Deze drie amuses met garnalen, geitenkaas en ham zijn superlekker! Een lepelhapje met witlof en garnalen, eendenborst met roomham en geitenkaas met Parmaham en pijnboompitten. Wat een heerlijke combinatie. Een heerlijk voorgerecht om te serveren met Kerstmis of Pasen.
Drie Amuses, Simpel en Lekker
Er is niets lekkerder dan een dinertje te starten met een teaser. Een klein hapje dat de smaakpapillen alvast laat wennen aan alle lekkernijen die nog gaan komen.
En vaak zijn die amuses zo lekker, dat ze eigenlijk een plekje in de spotlight verdienen. En dat is bijvoorbeeld zo met deze drie amuses. Ze zijn apart van elkaar superlekker en vullen elkaar tegelijkertijd aan.
De warme garnaal in een romige kerriesaus met witlof, een salade met vijg, abrikoos en Parmaham en het rolletje gevuld met roomham, omhult met zoute eendenborst en gedipt in speculaas. En wanneer je ze samen op een plankje serveert, vormt dit een mooi voorgerecht. Leuk voor een dinertje met vrienden, Kerstmis of Pasen!
In het kader van de Foodblogswap mocht ik koken van een ander blog. Ik kreeg het blog van Myriam van hapentap kreeg toegewezen. Dit recept is aangepast naar een recept van haar hand. Trouwens nog een leuk weetje: Myriam had mijn blog toegewezen gekregen en maakte de schoorsteencake. Een superlekker recept en dat vond Myriam ook (gelukkig!).
Wat heb je nodig voor Hap en Tap 3 Amuse Recepten?
Om deze Drie Amuses zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
Amuse met Eend en Room Ham
- Eendenborstfilet - Dun gesneden vlees van de eendenborst. Het is gerookt, wat zorgt voor een ziltige smaak, wat heerlijk is in combinatie met de romige ham mousse en zoete speculaas. Het is in dunne plakjes gesneden te koop in de supermarkt.
- Roomkaas - Gebruik een naturel roomkaas bij kamertemperatuur (dan mengt hij makkelijker)
- Ham - Gekookte ham van de vleeswarenafdeling. Kies voor roomham, beenham of Yorkham.
- Speculaas - Deze koekjes zijn op smaak gebracht met winterse kruiden zoals kaneel, kruidnagel, piment en peper. Verkruimel de koekjes en je krijgt een heerlijke dipper voor deze amuse van eend.
Salade Amuse van Parmaham, Vijg, Geitenkaas en Balsamico
- Komkommer - Was de komkommer (nog beter gebruik een biologische) en schaaf plakken komkommer over de lengte met een dunschiller of kaasschaaf. Dit kun je mooi draperen in een glaasje.
- Vijgenjam - Een volle zoete jam gemaakt van vijg.
- Gedroogde abrikozen - Dit zoete gedroogde fruit snij je in kleine blokjes en meng je met de Parmaham.
- Geitenkaas - De zachte geitenkaas, naturel, verkruimel je over de ham.
- Pijnboompitten - Rooster de pijnboompitten voor je ze toevoegt, dan krijgen ze een lekkere nootachtige smaak.
- Balsamico crème - Dit is ingekookte balsamicoazijn. Daardoor wordt de smaak zoeter, en vol. Gebruik dit als dressing in de salade.
Amuse met Garnalen
- Witlof - Stoof deze groente in de sinaasappel, honing kerrie saus dan krijgt hij een zachte smaak. Witlof staat weleens bekend om zijn bittere smaak. Maar dat los je eenvoudig op. Snij de achterkant van de witlof en verwijder dan de kern. Zo verwijder je het bittere gedeelte uit de witlof.
- Boter - Gebruik ongezouten boter om de witlof kort te bakken.
- Honing - Om de witlofsaus te zoeten.
- Kerriepoeder - Kerrie en witlof zijn een heerlijke smaak combi en dat bewijst deze saus maar weer eens.
- Sinaasappel - Gebruik een biologische sinaasappel. Rasp de schil (zorg dat je het wit niet mee raspt dat is bitter. Ook het sap gebruik je om de saus meer smaak te geven.
- Bouillon - Een heerlijke visbouillon als basis voor de kerrie sinaasappelsaus. Heb je geen visbouillon, gebruik dan groentebouillon.
- Slagroom - Om de saus romig te maken.
- Garnalen - Grote garnalen die je in de saus serveert. Ik heb gekookte garnalen gebruikt die ik kort aanbak, maar je kunt ook ongekookte garnalen gebruiken. Die bak je tot ze roze van kleur zijn. Vergeet niet om het darmkanaal te verwijderen. Dat doe je door op de rug een kleine inkeping te maken en deze er met een prikker uit te duwen.
- Bieslook - Heeft een lichte uiensmaak en kleurt goed bij de amuse.
- Sesamzaad - Sesamzaad heeft een heerlijke notige smaak. Strooi deze als garnering en smaakmaker op het lepelhapje voor je het serveert.
Hoe maak je deze kleine voorgerechtjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Amuse met Eend en Room Ham
- Doe de ham en de roomkaas in een blender en meng tot er een smeuïge mousse is ontstaan. Zet die even weg.
- Maal de speculaas fijn tot kruimeltjes.
- Leg een plakje eendenborstfilet voor je neer en leg daar een eetlepel roomham op. Rol op.
- Verdeel de speculaas over een schaaltje en dip de uiteindes van het rolletje een in de koekkruimels.
Salade Amuse van Parmaham, Vijg, Geitenkaas en Balsamico
- Verdeel de vijgenjam over de glaasjes.
- Leg daarop reepjes Parmaham en blokjes gedroogde abrikoos.
- Verkruimel daar de geitenkaas op.
- Vul de rest van het glas met komkommerslierten, pijnboompitten en besprenkel met balsamico crème.
Amuse met Garnalen in Kerrie Witlofsaus
- Smelt boter in de pan en bak de garnalen licht aan tot ze roze zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- In de boter smoor je de witlofreepjes 2 minuten.
- Voeg de honing, kerrie, sinaasappel rasp en sap en bouillon toe. Zet het vuur hoog en laat inkoken tot ⅓ van het volume.
- Schenk de slagroom erbij en laat verder inkoken tot yoghurt dikte. Schep wat saus op een amuselepel en leg daar een garnaal op. Garneer met sinaasappelrasp, bieslook en sesam. Serveer warm.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- dunschiller of Kaasschaaf
- sauspan
- amuse glaasjes
Ingrediënten
Eendenborstfilet met roomham
- 100 gram roomkaas kamertemperatuur, naturel
- 100 gram York ham
- 4 speculaasjes
- 100 gram eendenborstfilet
Glaasjes met geitenkaas, Parmaham, abrikozen en pijnboompitten
- 4 theelepels vijgen jam
- 2 plakjes Parmaham in reepjes gesneden
- 2 abrikozen gedroogd, in blokjes gesneden
- 25 gram geitenkaas zacht
- 1 komkommer biologisch, in repen geschaaf met de dunschiller of kaasschaaf
- 2 eetlepels pijnboompitjes geroosterd
- 1 theelepel balsamico crème garnering
Lepelhapje met witlof en garnalen
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 2 stronken witlof onderkant eraf, kern eruit en in reepjes gesneden
- 2 theelepels honing
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 sinaasappel rasp en sap
- 50 ml vis bouillon
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel boter
- 4 garnalen Darmkanaal verwijderd
- 1 stengel bieslook fijngesnipperd
- ½ theelepel sesamzaad
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Eendenborstfilet met ham mousse
- Doe de ham en de roomkaas in een keukenmachine en pulseer tot er een mousse ontstaat.100 gram roomkaas, 100 gram York ham
- Maak de kom schoon en maal de speculaasjes fijn.4 speculaasjes
- Pak een plakje eendenborstfilet en schep aan één zijde de roomkaas. Rol op.100 gram eendenborstfilet
- Doop allebei de uiteinden in de fijngemalen speculaas.
- Herhaal dit zodat je in totaal 8 rolletjes hebt.
Glaasje met geitenkaas, parmaham, abrikozen en pijnboompitten.
- Pak een glas en schep daar onderin 1 theelepel vijgen jam.4 theelepels vijgen jam
- Verdeel de parmaham en abrikozen hierover.2 plakjes Parmaham, 2 abrikozen
- Brokkel de geitenkaas over de parmaham.25 gram geitenkaas
- Verdeel de komkommer slierten in de glaasjes.1 komkommer
- Bestrooi met geroosterde pijnboompitten.2 eetlepels pijnboompitjes
- Besprenkel met een paar druppels balsamico crème.1 theelepel balsamico crème
- Herhaal dit zodat je vier glaasjes hebt gevuld.
Lepelhapje met witlof en garnalen
- Smelt boter in een pan en roerbak de witlof 2 minuten.1 eetlepel boter, 2 stronken witlof
- Voeg dan de honing, kerriepoeder, de helft van het sinaasappel rasp en sap van de sinaasappel en bouillon toe en laat inkoken tot je ongeveer ⅓ van het volume over hebt.2 theelepels honing, 1 theelepel kerriepoeder, 1 sinaasappel, 50 ml vis bouillon
- Voeg dan de slagroom toe en laat verder inkoken tot je saus de dikte van yoghurt heeft. Zet het vuur dan uit.100 ml slagroom
- Smelt boter in een koekenpan en bak de garnalen aan beide kanten tot ze roze zijn.1 eetlepel boter, 4 garnalen
- Breng de garnalen op smaak met een zout en peper.
- Verdeel het witlof hapje op een lepel en leg daar een scampi op.
- Garneer met de rest van het sinaasappel rasp, sesamzaadjes en bieslook.1 stengel bieslook, ½ theelepel sesamzaad
Opmerkingen:
- Amuse van eend, roomham en speculoos - Deze amuse kun je in de ochtend maken en luchtdicht bewaren in de koelkast tot gebruik.
- Salade amuse - De komkommer linten bewaar je tot gebruik in een bak water in de koelkast. Dep droog voordat je de salade in elkaar zet. De abrikozen en ham kun je klein snijden en afgedekt bewaren in de koeling. Zet de salade net voor het serveren in elkaar, dat is nu een fluitje van een cent.
- Amuse met Garnalen en Witlof - Maak de witlof saus in de ochtend en bewaar in de koeling tot gebruik. Voeg dan 1 eetlepel extra vocht toe en warm op laag vuur op. Bak de garnalen net voor je gaat opdienen en serveer deze amuse warm.
Geef een reactie