Melitzanosalata, een heerlijke Griekse aubergine dip, is altijd snel op wanneer je het op tafel zet. Een romig smeersel vol Mediterraanse smaken. Met een klein beetje extra smaak vergeleken met de meeste recepten door de feta. De aubergines bak je in de oven om ze een rokerige smaak te geven. Serveer deze dip bij een Mezze, lunch of als bijgerecht.
Deze maand mocht ik voor de foodblogswap koken van het blog Claudia's Keuken. Ik heb al eerder van haar blog een recept gemaakt en toen heb ik Kalitsounia (paaskoekjes) gebakken. Na 12 jaar in Griekenland te hebben gewoond heeft ze inmiddels de lekkerste Griekse recepten op haar site staan. En deze keer viel mijn oog op deze romige dip.
Een traditionele salade
Melitzanosalata is een traditioneel recept uit Griekenland en Cyprus. Melitzana is de Griekse vertaling van aubergine en Salata betekent salade. Letterlijk vertaald is dit dus een aubergine salade.
Er bestaan verschillende varianten van deze dip, maar de ingrediënten die je altijd terugvind zijn natuurlijk de Aubergine. Maar ook olijfolie, knoflook, rode ui, citroen en peterselie zijn vaste ingrediënten. En het is heerlijk om te serveren met geroosterde pita brood puntjes, waarmee je makkelijk een beetje uit het schaaltje schept.
Ik heb een goede Feta aan de Griekse aubergine dip toegevoegd om het nog meer smaak te geven (en omdat ik Feta echt superlekker vind). Daardoor wordt de dip nog romiger en rijker.
Een heerlijke mezze
In Griekenland kun je in barretjes en restaurants Mezze bestellen. Kleine gerechtjes die je kunt delen met je tafel. En naast deze Melitzanosalata, wordt dan ook vaak Tzatziki en Hummus geserveerd. Wat knapperige pita puntjes of geroosterd brood en je hebt een superleuke Mezze tafel.
Overigens is het ook een heerlijk bijgerecht bij Souvlaki, Griekse kebabs of het Griekse buffet.
- Aubergines - Belangrijk voor de Melitzanosalata natuurlijk, want dit is de smaakmaker. De aubergines moeten stevig aanvoelen en geen plekjes hebben. Je kunt dit met alle soorten aubergines maken.
- Rode ui, knoflook en citroensap - Met deze ingrediënten geef je smaak aan de aubergine dip.
- Olijfolie - Gebruik een extra vierge olijfolie, want dit geeft extra smaak aan je spread. En als je dan ook kiest voor een heerlijke Griekse olijfolie (die fris en fruitig is), dan zit je helemaal goed.
- Peterselie - Een smaakmaker. Gebruik verse peterselie. Het maakt niet uit of je platte of krulpeterselie gebruikt.
- Feta kaas - Deze Griekse kaas geeft een romige smaak aan de dip. Je kunt hem vervangen door witte kaas. En wil je een slanke en vegan variant? dan laat je de feta achterwege.
🔪 Instructies?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1 - Rooster de aubergine. Om de Melitzanosalata meer smaak te geven rooster je de aubergines. Je kunt dit doen door de aubergines in een open vlam (het gasfornuis) te houden tot het velletje zwart geblakerd is.
Of je gebruikt de BBQ en roostert de aubergines tot de buitenkant zwart is.
Ik heb, in dit recept, de oven gebruikt. Prik de aubergines in met een vork en rooster ze één uur bij 200 graden Celsius. Je kunt het velletje nu makkelijk verwijderen.
Stap 2 - Pureer de Melitzanosalata - Doe de gepelde aubergines in de foodprocessor. Voeg ook de ui, knoflook, peterselie en feta toe aan de schaal. En pulseer een paar keer kort. Schenk dan de olijfolie erbij en meng alles goed.
Sommige mensen houden van een dip met een bite, pulseer de dip dan even kort. Maar hou je van een smeuïge dip (zoals ik zelf) dan laat je hem wat langer draaien.
Stap 3 Klaarmaken voor serveren - Doe de Griekse aubergine dip in een schaaltje. Dek af en laat minimaal één uur goed koud worden in de koelkast.
Garneer voor het serveren met een scheutje olijfolie. Ook gebrokkelde feta en/of verse peterselie zijn heerlijk als topping. Serveer met pita puntjes of geroosterd brood.
Verschil Melitzanosalata en Baba Ganoush
Hoewel beide dips gemaakt zijn van aubergine zijn ze toch verschillend. De Baba Ganoush heeft een Arabische oorsprong. Melitzanosalata is Grieks. Baba Ganoush bevat tahini (sesampasta), soms koriander en komijn. En dat gebruik je niet bij Melitzanosalata.
Hou jij ook van Grieks eten? Dan vind je deze recepten misschien ook wel een supergoed idee om te maken!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 aubergines
- ½ rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 60 ml olijfolie
- 3 eetlepels citroensap
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 4 eetlepels peterselie vers
- 50 gram feta
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verwarm de oven voor op 200 ° Celsius.
Roosteren aubergines
- Prik met een vork gaatjes in de aubergine.
- Leg op een en rooster één uur in de oven.
- Haal uit de oven en laat 15 minuten staan, zodat ze iets afkoelen.
- Verwijder de schil van de aubergines en snij het vruchtvlees in blokjes.
Melitzanosalata
- Doe de aubergineblokjes samen met de ui, knoflook, citroen en Feta in de keukenmachine.
- Pulseer twee keer kort.
- Voeg dan de olie toe en pulseer tot je de gewenste dikte hebt.
- Doe alles in een schaaltje en dek dat af met plastic folie. Zet minimaal één uur in de koeling zodat het goed koud wordt.
Serveren
- Haal het schaaltje uit de koeling en besprenkel met wat olijfolie. Voeg als garnering peterselie, verkruimelde feta of olijven toe.
- Serveer de dip met pitabrood puntjes of geroosterd brood.
Jamie says
Heerlijk! Zelf gemaakte pita erbij gedaan. Ik vond alleen de knoflook iets te sterk. Hoe kan ik dit oplossen?
Andréa says
Dan heb je drie keuzes.
Of je neemt twee teentjes knoflook in plaats van drie.
Je kunt de knoflook halveren en het groene aanzetje eruit snijden.
En je kunt de knoflook kort blancheren in heet water (ongeveer 2 minuten) of roosteren in de oven (1 uur bij 180 °C) in aluminiumfolie ingepakt.
Ik hoop dat dit je gaat helpen!