Dit is de ALLERLEKKERSTE kaassoufflé die je ooit gegeten hebt, makkelijk gemaakt in de Airfryer. Dit recept met heerlijk gesmolten kaas, een pitje van de mosterd en een knapperig buitenkant gemaakt van bladerdeeg is ook nog eens simpel. Binnen een kwartiertje staat deze vegetarische snack op tafel. Dat is genieten!
Kaassoufflé uit de Airfryer
Ik ben dol op kaassoufflé, zo lekker. Een cheesy vulling, gesmolten met een knapperige buitenkant. Eén van de lekkerste snacks! Maar ik moet wel bekennen dat, en misschien verbeeld ik het me, de vulling steeds minder wazig wordt. Meer een smeuïge witte pasta met een vleugje kaas.
Dus daarom besloot ik om zelf eens de keuken in te gaan om te kijken of dit heerlijke fastfood hapje niet verbeterd kan worden. En na veel testen ben ik er zeker van dat dit de lekkerste kaassoufflé is die je gegeten hebt. Ik zou zeggen probeer het snel zelf!
Met een vulling van 100 % kaas. En dat proef je meteen. En wat ook fijn is, snacks die je zelf maakt zijn veel lekkerder. Probeer bijvoorbeeld ook eens papa rellenas, pizza met spinazie en feta en krokante kipnuggets.
De geschiedenis van de Kaassoufflé
De kaassouffle is in 1969 bedacht in Haastrecht door een snackbarhouder en bakker. Het wordt voor bijna 40 % gemaakt van kaas die niet gebruikt kan worden voor de verkoop. Dat kunnen dan echt alle soorten kaas zijn. Door het toevoegen van smeltkazen proef je niet meer van welke kaas.
De overige 60 /5 is afkomstig van imitatiekaas. En de uiteindelijke hoeveelheid kaas in je kaassoufflé is dan tussen de 6 en 9 % (bron wikipedia). Heel weinig kaas dus. Maar met dit recept gaan we daar verandering in brengen.
Wat heb je nodig voor een kaassoufflé met paneermeel
Voor de bereiding van een echte Nederlandse Kaassoufflé heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Raclette kaas of een andere soort?
In dit recept maken we gebruik van raclette kaas. Het is een Zwitserse vette, halfgare kaas die perfect smelt. Hij heeft een volle smaak en smelt goed. Je zou ook kunnen kiezen voor een Edam of Gouda kaas, maar als die smelten kunnen ze dun worden en kan de kaas eruit lopen.
Welke soort bladerdeeg kies je?
Daarmee maak je de krokante buitenkant snel en makkelijk. Welke soort bladerdeeg je gebruikt maakt niet uit.
Hoe maakt je Airfryer kaassoufflé’s
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Pak een plakje bladerdeeg en verwijder het plastic velletje. Bestrijk met mosterd, blijf een halve centimeter uit de kant. Leg op één helft de raclette kaas. Snij die een beetje kleiner zodat het binnen de souffle past. Gebruik een paar plakjes op elkaar, zodat je een heerlijke vulling krijgt. Vouw het bladerdeeg dubbel en druk met een vork de randjes dicht. Bestrijk de bovenkant van de kaassoufflé met losgeklopt ei. Bestrooi met paneermeel. Bak de soufflé 8 minuten bij 180 °C tot hij goudbruin is in de Airfryer.
- Mosterd - Je kunt kiezen voor een grove mosterd en dan krijg je extra veel pit. Ga je liever voor een licht accent dan kies je een wat zachtere mosterd. En wil je een traditionele kaassoufflé, dan laat je de mosterd achterwege.
- In de oven - Bak de kaassoufflé 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
- Op het fornuis - Geen oven of Airfryer. Verhit wat olie in de pan en bak de kaassoufflé 6 minuten op gemiddeld vuur. Keer halverwege.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 2 theelepels mosterd
- 2 plakjes raclette kaas
- 1 ei maat S, losgeklopt
- 2 eetlepels paneermeel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwijder het plastic folie van je bladerdeeg en leg het voor je neer.2 plakjes bladerdeeg
- Smeer 1 theelepel mosterd op elk plakje bladerdeeg. Blijf een ½ cm uit de rand.2 theelepels mosterd
- Snij de raclette kaas, zodat hij binnen één helft van het bladerdeeg blijft (en een ½ cm uit de kant). Leg een paar stukjes op elkaar.2 plakjes raclette kaas
- Vouw het bladerdeeg dicht en druk de randen dicht met een vork.
- Bestrijk de bovenzijde van de soufflé met het ei.1 ei
- Bestrooi met het paneermeel.2 eetlepels paneermeel
- Bak de kaassoufflé 8 minuten bij 180 °C in de Airfryer.
Opmerkingen:
- Koelkast: Maak ze maar bak ze nog niet. Verpak ze in plasticfolie en bewaar ze tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Je kunt een kaassoufflé prima invriezen. Leg ze op een bakplaat en zet ze 1 uur in de diepvries. Haal ze van de bakplaat af en verpak ze in een diepvriesbak of zakje. Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren.
Theo Polderman says
Supermakkelijk en smakelijk en heel veel ruimte om te varieren met kazen of iets ander 😉
Andréa says
Wat leuk om te horen! En fijn dat het gesmaakt heeft!