Frittata met Broccoli en Mozzarella uit de oven is de simpele manier om frittata te maken! Het smaakt naar een quiche, zonder deeg met knapperige groenten, zachte mozzarella en heerlijke kruiden. En je kunt het warm en koud eten!
Voor het ontbijt, brunch, lunch of diner, deze frittata met broccoli en mozzarella is altijd lekker! Eerst bak je de groenten aan, zodat ze nog meer smaak krijgen en vervolgens bak je alles in de oven. De eieren zijn dan precies goed en de Mozzarella smelt heerlijk over alle ingrediënten. Dit recept kun je simpelweg niet weerstaan.
Dit makkelijke vegetarische recept voor een frittata met broccoli en mozzarella kan altijd en is onweerstaanbaar lekker!
Frittata met Broccoli en Mozzarella!
Dit is zo'n gerecht dat je in je receptenboekje moet hebben staan! Want een frittata kan namelijk altijd. Als lichte lunch, bij de Kerst brunch of in de zomer wanneer je een lichte avondmaaltijd wilt.
En dat ik dol ben op frittata's kun je zien, want op mijn site vind je verschillende recepten terug zoals deze heerlijke frittata met courgette en spinazie en een Spaanse frittata: tortilla met aardappel en spekjes.
Het is makkelijk te maken en nog een voordeel: je kunt het zowel warm als koud serveren. Dat betekent dat je het prima kunt voorbereiden.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Broccoli met Ei en Kaas uit de Oven
- Eieren - In dit recept gebruik je eieren om de frittata te binden. Je hebt 5 eieren maat M nodig. Zijn je eieren een maatje kleiner, gebruik er dan zes. Van eieren maat L heb je er vier nodig.
- Mozzarella - De allerlekkerste en enige echte Mozzarella is de buffel mozzarella. Echt een aanrader dus. Maar kun je deze niet aankomen dan kun je ook de Mozzarella van koemelk gebruiken.
- Broccoli - In het recept gebruik je de roosjes van de broccoli en niet de stronk. Anders is de frittata niet op hetzelfde moment gaar. De stronk rasp ik en gebruik ik in de frittata. Maar is het teveel dan gooi ik het niet weg, maar gebruik ik de restjes in de groentebouillon zodat die meer smaak krijgt (er gaat hier veel bouillon doorheen).
- Ui - Dit recept gebruikt een rode ui. De rode ui is wat zoeter dan de gewone ui. Maar je kunt hem prima vervangen door een gele ui of sjalotje (de laatste is overigens pittiger).
- Rozemarijn en tijm - Als je kunt aankomen gebruik ze dan vers, dit geeft een heerlijke fijne smaak. Lukt dat niet vervang ze dan door een theelepel gedroogd kruid van elke soort.
Serveren
Top Tip
- Mocht je Frittata vast zitten aan de ovenschaal, dan kun je hem een minuut of vijf laten staan. Hij zal dan langzaam losweken van de ovenschaal.
- Heb je geen oven? Bak de frittata dan in de pan op gemiddeld vuur. Dek af met een deksel. Kook aan beide zijden 6 minuten.
Een quiche maak je door een taart deeg te vullen met hartige ingrediënten. Een frittata wordt gemaakt zonder het deeg. Het heeft daarom meer weg van een omelet (maar dan zonder het omvouwen) die je in de oven bakt. Ideaal dus als je glutenvrij wilt eten.
Een frittata is eigenlijk een goedgevulde omelet. Je kunt hierbij variëren met de ingrediënten. Denk daarbij aan vis, vlees of kaas, groenten en allerhande kruiden. En het is een prima gerecht om je restjes in kwijt te kunnen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 rode ui fijngehakt
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 2 takjes verse rozemarijn naaldjes fijngehakt
- 3 takjes verse tijm alleen de blaadjes
- 125 gram mozzarella buffelmozzarella is het lekkerste, in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
- 500 gram broccoli roosjes, schil de steel en rasp fijn.
- 1 eetlepel olie
- 5 eieren maat M
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Vet een ovenschaal in met olie.
- Doe de broccoli in een pan met water en breng aan de kook.500 gram broccoli
- Laat 5 minuten koken of tot de broccoli beetgaar is. Dat controleer je makkelijk met een vork. Prik in de broccoli, gaat dat makkelijk dan is de broccoli gaar.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de ui 3 minuten tot hij glazig ziet (niet bruin), voeg dan de knoflook toe en roerbak 30 seconden. Zet het vuur uit.1 rode ui, 1 teentje knoflook
- Meng de broccoliroosjes, broccoli rasp en de helft van de mozzarella blokjes door het uimengsel. Kruid met rozemarijn en tijm en meng alles even goed door.2 takjes verse rozemarijn, 125 gram mozzarella, 3 takjes verse tijm
- Breek de eieren en meng die door het broccolimengsel.5 eieren
- Breng op smaak met zout en peper en schep alles in een ovenschaal.1 eetlepel olie, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Bestrooi met de rest van de Mozzarella blokjes en bak de frittata 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
Opmerkingen:
- Ik heb een ovenschaal van 15 x 25 cm gebruikt. Maar is je ovenschaal net wat groter of kleiner? Dat is geen enkel probleem. Bij een grotere ovenschaal, wordt je frittata wat dunner. Zorg er dan ook voor dat je de oventijd met een paar minuten verkort.
- Heb je een kleinere ovenschaal. Gebruik dan een eitje minder. En bak de frittata gedurende dezelfde tijd in de oven.
- Of je past de ingrediënten aan in het recept. Dat doe je makkelijk bovenin
- Koelkast - Bewaar hem tot 2 dagen in de koeling.
- Diepvries - Vries de frittata in tot 2 maanden. Laat ontdooien in de koeling en eet daarna op. Je kunt hem ook nog 10 minuten verwarmen bij 160 °C. Op deze manier kun je deze frittata dus prima van tevoren maken.
Geef een reactie