Frittata met Broccoli en Mozzarella uit de oven is de simpele manier om frittata te maken! Het smaakt naar een quiche, zonder deeg met knapperige groenten, zachte mozzarella en heerlijke kruiden. En je kunt het warm en koud eten!

Voor het ontbijt, brunch, lunch of diner, deze frittata met broccoli en mozzarella is altijd lekker! Eerst bak je de groenten aan, zodat ze nog meer smaak krijgen en vervolgens bak je alles in de oven. De eieren zijn dan precies goed en de Mozzarella smelt heerlijk over alle ingrediënten. Dit recept kun je simpelweg niet weerstaan.
Dit makkelijke vegetarische recept voor een frittata met broccoli en mozzarella kan altijd en is onweerstaanbaar lekker!
Frittata met Broccoli en Mozzarella!
Dit is zo'n gerecht dat je in je receptenboekje moet hebben staan! Want een frittata kan namelijk altijd. Als lichte lunch, bij de Kerst brunch of in de zomer wanneer je een lichte avondmaaltijd wilt.
En dat ik dol ben op frittata's kun je zien, want op mijn site vind je verschillende recepten terug zoals deze heerlijke frittata met courgette en spinazie en een Spaanse frittata: tortilla met aardappel en spekjes.
Het is makkelijk te maken en nog een voordeel: je kunt het zowel warm als koud serveren. Dat betekent dat je het prima kunt voorbereiden.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Broccoli Frittata met Mozzarella
- Eieren - In dit recept gebruik je eieren om de frittata te binden. Je hebt 5 eieren maat M nodig. Zijn je eieren een maatje kleiner, gebruik er dan zes. Van eieren maat L heb je er vier nodig.
- Mozzarella - De allerlekkerste en enige echte Mozzarella is de buffel mozzarella. Echt een aanrader dus. Maar kun je deze niet aankomen dan kun je ook de Mozzarella van koemelk gebruiken.
- Broccoli - In het recept gebruik je de roosjes van de broccoli en niet de stronk. Anders is de frittata niet op hetzelfde moment gaar. De stronk rasp ik en gebruik ik in de frittata. Maar is het teveel dan gooi ik het niet weg, maar gebruik ik de restjes in de groentebouillon zodat die meer smaak krijgt (er gaat hier veel bouillon doorheen).
- Ui - Dit recept gebruikt een rode ui. De rode ui is wat zoeter dan de gewone ui. Maar je kunt hem prima vervangen door een gele ui of sjalotje (de laatste is overigens pittiger).
- Rozemarijn en tijm - Als je kunt aankomen gebruik ze dan vers, dit geeft een heerlijke fijne smaak. Lukt dat niet vervang ze dan door een theelepel gedroogd kruid van elke soort.
Stap 1 - Maak de broccoli klaar
- Rasp de broccoli stam grof. Dan kun je hem gebruiken als vulling voor je frittata en is hij even snel gaar als de rest van het gerecht.
- Breng een pan water aan de kook en voeg de broccoli roosjes toe. Kook 5 minuten zodat ze nog een bite hebben. Giet de broccoli af.
Stap 2 - Bak alles licht aan
Om de smaken vrij te laten komen bak je alles in een koekenpan aan. Start met het uitje en bak dat in drie minuten glazig. Voeg dan de knoflook toe en roerbak dertig seconden mee.
Voeg de broccoli roosjes en rasp toe en meng. Zet het vuur nu uit. Verdeel de helft van de Mozzarella over de groenten en mix alles goed.
Stap 3 - En dan de eieren
Breek de eieren boven de pan en meng alles goed. Haal de kruiden van de takjes en hak ze fijn. Roer die ook door het mengsel. Breng op smaak met zout en peper en doe alles in de ovenschaal.
Stap 4 - Bak in de oven
Verdeel de rest van de Mozzarella over de frittata en schuif de schaal in de voorverwarmde oven (180 °C). Bak 30 minuten in de oven en serveer met wat stokbrood, salade of een romige pasta.
Vervanging
Met frittata kun je heerlijk variëren. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Broccoli - Vervang de broccoli door bloemkool of fijngesneden witte kool.
- Lactose-vrij - Door Mozzarella te vervangen door lactose-vrije (vegan) Mozzarella is dit recept lactose-vrij.
- Rozemarijn en tijm - Kun je ook vervangen door Peterselie, bieslook of oregano
Variëren
- Bacon - Wil je graag vlees in je frittata, dan kun je uitgebakken spekjes toevoegen aan de frittata.
- Meer groenten - Voeg nog meer groenten toe. Denk aan kleine blokjes wortel, courgette of halve cherry tomaten. Bak ze even aan voor nog meer smaak.
- Spice IT up - Voeg ¼ theelepel chilipoeder toe aan het ei mengsel voor meer pit.
- Vollere kaassmaak - Gebruik in plaats van Mozzarella Cheddar kaas. Dat smelt goed en heeft net wat meer smaak.
- Deze koekenpan is voldoende groot om alles aan te bakken en te mengen. Hij heeft een antiaanbaklaag, wat weer heel handig is bij het schoonmaken.
- Gebruik een grove rasp voor het raspen van de broccoli. Deze blokrasp ligt makkelijk in de hand. En je kunt er niet alleen mee raspen, maar ook nog dunne plakjes mee schaven. Ideaal dus!
- Deze ovenschaal is precies groot genoeg voor de frittata. Hij heeft als afmeting 20 x 26 cm. Je kunt hem in de oven doen en heb je nog een restje over, dan kun je hem in de ovenschaal invriezen.
Serveren
Frittata serveer je warm. En voor een gezellige lunch serveer je er een heerlijke salade bij, wat knapperig stokbrood.
Of een heerlijke focaccia en wat kruidenboter. En ook een goed alternatief is om er een soepje bij te serveren. Zo heb je een licht diner.
Bewaren
Je kunt frittata nog bewaren en opnieuw opwarmen of koud eten. Zorg er daarbij altijd voor dat je de frittata snel afkoelt en luchtdicht verpakt.
Bewaar hem tot 2 dagen in de koeling. Of vries de frittata in tot 2 maanden. Laat ontdooien en eet daarna op. Op deze manier kun je deze frittata dus prima van tevoren maken.
Tip En mocht je geen zin hebben in een stukje frittata? Snij hem dan in kleine stukjes en meng met wat mayonaise. Dan heb je een heerlijke eiersalade voor op je brood.
- Mocht je Frittata vast zitten aan de ovenschaal, dan kun je hem een minuut of vijf laten staan. Hij zal dan langzaam losweken van de ovenschaal.
- Heb je geen oven? Bak de frittata dan in de pan op gemiddeld vuur. Dek af met een deksel. Kook aan beide zijden 6 minuten.
Een quiche maak je door een taart deeg te vullen met hartige ingrediënten. Een frittata wordt gemaakt zonder het deeg. Het heeft daarom meer weg van een omelet (maar dan zonder het omvouwen) die je in de oven bakt. Ideaal dus als je gluten-vrij wilt eten.
Een frittata is eigenlijk een goedgevulde omelet. Je kunt hierbij variëren met de ingrediënten. Denk daarbij aan vis, vlees of kaas, groenten en allerhande kruiden. En het is een prima gerecht om je restjes in kwijt te kunnen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlFrittata met Broccoli en Mozzarella
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 rode ui (fijngehakt)
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- 2 takjes Gedroogde rozemarijn (verse, naaldjes fijngehakt)
- 3 takjes gedroogde tijm (verse, alleen de blaadjes)
- 125 gram Mozzarella (buffelmozzarella is het lekkerste, in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
- 500 gram broccoli (roosjes, schil de steel en rasp fijn.)
- 1 eetlepel olie
- 5 eieren (maat M)
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Vet een ovenschaal in met olie.
Frittata met broccoli en Mozzarella
- Doe de broccoli in een pan met water en breng aan de kook.500 gram broccoli
- Laat 5 minuten koken of tot de broccoli beetgaar is. Dat controleer je makkelijk met een vork. Prik in de broccoli, gaat dat makkelijk dan is de broccoli gaar.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de ui 3 minuten tot hij glazig ziet (niet bruin), voeg dan de knoflook toe en roerbak 30 seconden.1 rode ui, 1 teentje knoflook
- Zet het vuur uit.
- Meng de broccoliroosjes, broccoli rasp en de helft van de mozzarella blokjes door het uimengsel.125 gram Mozzarella
- Kruid met rozemarijn en tijm en meng alles even goed door.2 takjes Gedroogde rozemarijn, 3 takjes gedroogde tijm
- Breek de eieren en meng die door het broccolimengsel.5 eieren
- Breng op smaak met zout en peper en schep alles in een ovenschaal.1 eetlepel olie, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Bestrooi met de rest van de Mozzarella blokjes en bak de frittata 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar hem tot 2 dagen in de koeling.
- Diepvries - Vries de frittata in tot 2 maanden. Laat ontdooien in de koeling en eet daarna op. Je kunt hem ook nog 10 minuten verwarmen bij 160 °C. Op deze manier kun je deze frittata dus prima van tevoren maken.
Geef een reactie