Lekkere krokante Papa Rellena. Ze zijn groot, sappig en gevuld met gekruid gehakt met heerlijke smaken. Dit traditionele recept uit de Peruaanse keuken kun je vinden in elk straattentje en nu maak je ze voortaan makkelijk zelf. Een heerlijk fast food recept.
Wat is er nu leuker dan om eens te kijken in een andere keuken. En vandaag is dat de keuken van Peru. Pappa Rellena betekent letterlijk gevulde aardappel. En de aardappels zijn deze keer gevuld met een heerlijk gekruid gehaktmengsel.
Het is een recept wat in Latijns Amerika razend populair is en elke streek kent zijn eigen varianten. Vegetarisch, gevuld met vlees of kaas. Het is street food en kom je het tegen, probeer het zeker want ze zijn erg lekker. En anders maak je ze gewoon zelf met dit recept.
Papa Rellena, heerlijk comfort food, waarbij je aardappelpuree mengt met gehakt. Deze Peruaanse smaakmaker valt bij iedereen in de smaak!
Wat heb je nodig voor Peruaanse Papas Rellena?
Om deze Papa Rellena te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Gehakt - In dit recept gebruiken we rundergehakt. Maar je kunt ook half- om half, kip gehakt of vegetarisch gehakt gebruiken.
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Witte wijn - Voor het op smaak brengen van de vulling. Gebruik een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon blanc. Er zijn zelfs Sauvignon blanc wijnen uit Peru verkrijgbaar.
Hoe maak je Gevulde Aardappelen uit Peru?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Stap 1 - Maak de aardappel puree
- Breng een pan met water aan de kook. Schil en was de aardappelen en snij ze in even grote stukken (zo zijn ze op dezelfde tijd gaar). Kook de aardappelen 20 minuten in het water tot ze gaar zijn. Dat controleer je door er met een vork in te prikken. Gaat de vork er makkelijk in, dan is de aardappel gaar. Giet de aardappelen af.
- Laat de aardappelen afkoelen naar kamertemperatuur. Pureer ze fijn met de puree stamper of knijper. Niet met een mixer, ander krijg je lijm.
- Voeg het ei, zout en peper toe aan de aardappelen.
- Kneedt het aardappelmengsel tot je een deeg krijgt.
Stap 2 - Maak de gehaktvulling voor de Papa Rellena
- Doe olie in de pan en bak de ui in 3 minuten glazig. Voeg knoflook en peper toe en roerbak die 30 seconden mee.
- Doe het gehakt bij de ui en knoflook en rul tot het bruin is.
- Voeg de rozijnen, komijn en paprika toe en meng alles goed door. Schenk de wijn erbij, zet het vuur nu uit
- Pel de hardgekookte eieren en snij ze in kleine stukjes. Roer die door het gehaktmengsel. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Stap 3 - Maak de Papa Rellena
- Doe wat vulling in je hand.
- Pak wat aardappelpuree en vouw die om het gehaktmengsel heen.
- Ga door tot de vulling met het aardappelmengsel is bedekt. Rol een paar keer tussen je handen tot je een bol hebt.
- Herhaal dat voor de rest van de vulling.
Stap 4 - Maak de krokante buitenlaag
- Zet drie schaaltjes klaar. In het eerste schaaltje meng je bloem met cayenne peper. In het tweede schaaltje doe je een losgeklopt ei. Het derde schaaltje vul je met paneermeel.
- Haal elke bol eerst door de bloem en bedek alle zijden.
- Rol de bol vervolgens door het ei.
- En bedek alle zijden met paneermeel.
Frituur de Papa Rellena tot ze gaar zijn
- Verwarm de frituur voor tot 190 °C en leg de bollen in het frituurmandje.
- Frituur drie minuten en draai de Papa Rellena dan om. Frituur nogmaals drie minuten. Ze zijn dan goudbruin. Serveer.
Ja dat kan zeker. Warm ze op in de magnetron of warm ze 10 minuten op in een voorverwarmde oven bij 200 °C.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Aardappel puree
- 1 kg aardappels kruimig
- 1 ei maat L
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Papa Rellena vulling
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook uitgeperest
- 1 rode peper zonder zaden in reepjes
- 250 gram rundergehakt
- 90 gram rozijnen in 250 ml heet water 10 minuten geweld
- 1 theelepel komijn gemalen
- ½ theelepel paprika zoet, gemalen
- 60 ml witte wijn of bouillon
- 3 eieren maat L, hardgekookt en gepeld
- ⅓ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Krokante korst
- 1 ei maat L, losgeklopt
- 140 gram bloem
- ⅛ theelepel cayennepeper
- ⅛ theelepel zout
- 110 gram paneermeel
- frituurolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Aardappelpuree
- Kook de aardappels 20 minuten in heet water en wanneer ze gaar zijn (je kunt er dan makkelijk met een vork inprikken), giet je ze af.1 kg aardappels
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Pureer de aardappels met een aardappel stamper (of knijper).
- Voeg het ei, zout en peper toe aan de gepureerde aardappels en kneed tot een deeg.1 ei, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Gehakt vulling
- Doe wat olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook in drie minuten glazig.2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 2 tenen knoflook
- Voeg de peper toe en bak, terwijl je roert, twee minuten mee.1 rode peper
- Schep het gehakt erbij en bak het rul.250 gram rundergehakt
- Voeg dan de rozijnen, komijn en paprika toe en schep alles goed door elkaar.90 gram rozijnen, 1 theelepel komijn, ½ theelepel paprika
- Schenk de wijn erbij en zet het vuur uit.60 ml witte wijn
- Breng op smaak met zout en peper⅓ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Snij de eieren in kleine stukjes en roer de hard gekookte eieren door het gehaktmengsel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.3 eieren
Maken Papa Rellena
- Zet 3 kommen klaar. Vul de eerste met bloem, cayennepeper en zout. In de tweede klop je een ei los met 1 eetlepel water. Het paneermeel doe je in de derde kom.1 ei, 140 gram bloem, ⅛ theelepel cayennepeper, ⅛ theelepel zout, 110 gram paneermeel
- Pak wat aardappel in je hand en maak een kuiltje.
- Schep een royale hoeveelheid vulling en leg in het kuiltje. Rol de aardappel vervolgens dicht, zodat er een glad, aardappelvormig omhulsel rond de vulling ontstaat.
- Herhaal dit voor de rest van het gehakt en aardappelpuree.
- Rol de papa rellena eerst in de kom met bloem. Vervolgens door het geklopte ei en dan door het paneermeel.
Afbakken
- Verwarm de frituurpan tot 190 °C.frituurolie
- Frituur de papa rellena 3 minuten in de frituurpan. Draai ze dan om en bak nog eens 3 minuten. Ze zijn dan goudbruin.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koeling - Bewaar ze afgedekt in de koeling voor maximaal 2 dagen. Zijn ze nog ongefrituurd dan kun je dat vervolgens 3 minuten aan beide zijden bij 190 °C doen. Is je Papa Rellena al bereidt? Verwarm ze dan 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
- Diepvries - Bewaar de Papa Rellena in een diepvrieszakje (per stuk) en bewaar maximaal 3 maanden in de diepvries. Je kunt ze vanuit de diepvries frituren. Verleng de frituur tijd dan met 3 minuten.
Geef een reactie