Witte chocolade cheesecake met Bastogne koek en bosvruchten, een recept dat zo lekker, luchtig en toch fris is dat ik het wel elke dag wil maken! Niet alleen is deze taart heel makkelijk te maken, zonder bakken, het is ook nog eens een plaatje als je het op tafel zet. Ik zou zeggen doen!
Het is weer foodblogswap tijd en deze keer mocht ik koken van het blog knoeien met Inge. Toen ik op haar blog aan het kijken was kwam ik denk ik als eerste langs het recept voor een witte cheesecake met frambozen. Een no-bake Cheesecake, perfect voor de zomer. En dat kon ik vervolgens dus ook niet meer uit mijn hoofd zetten.
Dat betekent dan waarschijnlijk dat ik dat dan ook maar moet gaan uitkiezen en zo gezegd, zo gedaan. En wat een goede keuze! Romige witte chocolade, bastognekoek (wie houdt daar nu niet van) en een bosvruchtengelei als topping.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Bastognekoek bodem
- 260 gram Bastogne koeken
- 100 gram roomboter
Cheesecake vulling
- 3 blaadjes gelatine 6 gram
- 200 gram witte chocolade grof gehakt
- 250 gram mascarpone
- 100 gram mon chou
- 50 gram suiker
- 250 ml slagroom
Bosvruchtengelei
- 2 blaadjes gelatine 4 gram
- 1 theelepel citroensap
- 50 gram suiker
- 250 gram bosvruchten (bramen, frambozen, aardbeien en blauwe bessen)
- 2 eetlepels water
Garnering
- Witte chocolade vlokken
- Frambozen of bramen, aardbeien en blauwe bessen (of een combinatie hiervan)
- Red velvet witte chocolade van Handsoff my Chocolate
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Bekleed de onderkant en de zijkant van de springvorm met bakpapier.
Bastognekoek bodem
- Maal de Bastognekoeken fijn in de keukenmachine. Heb je die niet, doe de koeken dan in een zak en sla ze met een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een deegroller) fijn.260 gram Bastogne koeken
- Smelt de boter in een grote pan.100 gram roomboter
- Voeg de koekkruimels aan de boter toe en meng alles goed door.
- Verdeel over de bodem van de springvorm en zet minimaal 15 minuten in de koeling.
Cheesecake vulling
- In een schaal met koud water week je de blaadjes gelatine tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).3 blaadjes gelatine
- Zet een pan met water op en breng aan de kook.
- Hang ongeveer 2 cm boven het water een kom en doe daar de chocolade in. Door de warmte van het stomende water zal de chocolade smelten (au bain-Marie).200 gram witte chocolade
- Wanneer alle chocola gesmolten is, haal je de kom van het vuur en meng je met een garde de gelatine erdoor (eerst de gelatine uitknijpen!).
- Laat de chocolade ongeveer 5 minuten afkoelen.
- In de kom van je keukenmachine (of gebruik een kom met een mixer), doe je de mascarpone, mon chou en suiker. Mix tot je een glad mengsel hebt.250 gram mascarpone, 100 gram mon chou, 50 gram suiker
- Schenk de slagroom erbij en meng alles goed door.250 ml slagroom
- Spatel als laatste de witte chocolade erdoor.
- Haal je springvorm uit de koelkast en schenk het cheesecakebeslag in de taartvorm.
- Zet de springvorm ten minste 3 uur in de koeling om op te stijven.
Bosvruchten gelei
- In een kom met koud water week je de blaadjes gelatine tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).2 blaadjes gelatine
- Doe het citroensap, suiker, bosvruchten en het water in een steelpannetje en breng aan de kook.1 theelepel citroensap, 50 gram suiker, 250 gram bosvruchten, 2 eetlepels water
- Zet het vuur laag en laat nog 5 minuten sudderen.
- Pureer het bosvruchtenmengsel met de staafmixer.
- Zet een fijne zeef op de kom en druk de bosvruchtenpuree door de zeef. Hierdoor heb je geen pitjes in je gelei.
- Knijp de gelatine uit en meng met een garde door de puree.
- Haal de cheesecake weer uit de koeling en giet de gelei bovenop.
- Verdeel de gelei over de bovenkant en klop de onderkant van de springvorm een paar keer op de tafel (zo gaan eventuele luchtbellen eruit).
- Zet de springvorm weer in de koeling en laat minimaal anderhalf uur opstijven.
Garnering
- Bij de garnering kun je helemaal los gaan of je houdt het eenvoudig (want de gelei is sowieso al prachtig). Ik heb bij de cheesecake gekozen voor frambozen, witte chocoladevlokken en Red Velvet witte chocolade omdat het er zo mooi uitzag (en ook superlekker was).Witte chocolade vlokken, Frambozen, Red velvet witte chocolade
Opmerkingen:
- Deze cheesecake kan 1 dag voor het serveren worden bereid. Hij wordt dan zelfs nog beter! Bewaar de cheesecake met Bastogne in de koelkast tot gebruik.
- In de koelkast: maximaal 3 dagen houdbaar, afgedekt bewaard.
- In de vriezer: maximaal 3 maanden, bewaard in een afgesloten diepvrieszak of doos. Of gewikkeld in 2 lagen plasticfolie.
Patricia says
De slagroom klop je die eerst op voor je die erbij doet
Andréa says
De slagroom hoef je niet eerst te kloppen, maar schenk je er zo bij.