Oma's gehaktballen maken, dat is heel makkelijk. Ze zijn heerlijk sappig en hebben een heerlijke smaak. Het is een traditioneel recept voor die echte Hollandse gehaktballen die lekker in de pan stoven. De ballen zijn een beetje knapperig aan de buitenkant en heerlijk van smaak. Serveer ze met een stamppot of met aardappelen en groenten!
Deze gehaktballen kun je overal bij eten: bij een winterse stamppot, bij een Hollandse maaltijd van aardappelen, groenten en vlees, maar het past ook heerlijk bij een Italiaanse maaltijd in combinatie met een tomatensaus of juist met wat kruiden heerlijk bij de rijst.
Een zelfgemaakte gehaktbal is sappig, vol van smaak, van goed vlees en er zit een heerlijke jus bij. De ballen zijn op smaak gebracht met zout, peper en wat nootmuskaat. Het paneermeel en ei houdt de bal bij elkaar en geeft het zijn vorm.

Een simpel recept
Het is een eenvoudig te maken gerecht en heeft niet veel speciale ingrediënten nodig. Waarschijnlijk heb je alles al in huis. En eerlijk is (h)eerlijk: eet je zo'n zelfgemaakte bal, dan wil je niet anders meer!
Dit recept is een oud recept zoals mijn oma de gehaktballen maakten. Ik weet nog zo goed dat dit één van mijn favoriete gerechten was bij haar. En ik vind het zo leuk om het ook met jullie te delen!
Wij smikkelden van deze gehaktballen gecombineerd met een heerlijke hutspot.

- Rundergehakt - Ik gebruik in dit recept rundergehakt omdat het een hele pure smaak heeft. Maar je kunt ook half om half gehakt gebruiken als je dat lekker vindt. Dan is de helft van het rundergehakt vervangen door het varkensgehakt. Varkensgehakt is iets vetter en daardoor wordt je gehaktbal nog smeuïger.
- Paneermeel - Paneermeel voeg je toe om de smaak te absorberen. En het geeft je gehaktbal stevigheid zodat het niet uit elkaar valt. Je kunt ook twee beschuiten tegen elkaar fijnmalen. Of je gebruikt een boterham die je fijnmaalt in je keukenmachine.
- Ei - Het ei zorgt er samen met de paneermeel voor dat de gehaktbal niet uit elkaar valt. Een maat M is voldoende (je wilt niet dat de gehaktbal naar ei gaat smaken).
- Zout, peper en nootmuskaat - De smaakmakers in deze gehaktbal. En als je ze echt ouderwets wilt maken, heb je niet meer nodig. Maar je kunt natuurlijk altijd, naar eigen smaak, extra kruiden toevoegen (zoals tijm, rozemarijn of andere lekkere kruiden). Zoals bijvoorbeeld deze gehaktballen met salie en Parmezaanse kaas en deze gehaktballen met spek en tijm.
- Boter en olie - Ik gebruik een mengsel van boter en olie. De boter geeft de jus een heerlijke en romige smaak. De olie zorgt ervoor dat het goed heet kan worden, zonder dat de boter verwarmt. Een ideaal mengsel dat ik vaak gebruik bij het bakken van vlees. Na het aanbakken van de gehaktballen, voeg ik 200 ml heet water toe (heet dan spat het minder) en krijg je een heerlijke jus.
- Hapjespan - een hapjespan gebruik je bij het koken van sauzen en bij het bakken van grotere volumes. Een goede hapjespan heeft een antiaanbaklaag en handgrepen die koel blijven. En natuurlijk is hij geschikt voor alle warmtebronnen. Deze hapjespan heeft ook nog een deksel, wat helpt tegen spatten en handig kan zijn om de warmte binnen te houden en je sauzen niet te ver laten indikken. Ik gebruik deze hapjespan bij het bakken van de gehaktballen.
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het mengen van het gehakt.
Bakken in de pan of in de oven?
De keuze ligt bij jou! De traditionele (en meest snelle) manier is het bakken in de pan, zoals in dit recept beschreven. En bijkomend voordeel is dat je er een heerlijke jus bij serveert. In de oven bak je de ballen zonder bijkomend vet. En ze branden hierdoor zeker niet aan. Ik leg je uit hoe je dat snel en makkelijk doet:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed je bakplaat met aluminiumfolie en bestrijk dat licht met olie. Maak de gehaktballen (ongeveer 4 cm doorsnede) en leg ze op de bakplaat. Bak ze 30 minuten in de oven. Draai halverwege de gehaktballen een keertje om, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Gehaktballen volgens oma's recept
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 ei , maat M
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel nootmuskaat
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels olie
Instructies
- Doe het gehakt in een grote kom.
- Breek het eitje boven het gehakt.
- Voeg het paneermeel en de kruiden naar smaak toe.
- Kneed het gehakt met alle ingrediënten tot het gemengd is. Kneed niet te lang anders worden de ballen te compact.
- In een koekenpan doe je de boter met de olie.
- Laat de boter smelten op middelmatig vuur. Maak ondertussen van het gehakt 5 ballen en rol ze goed rond, zonder scheuren.
- Wanneer de boter is gesmolten leg je de gehaktballen in de pan. Bak ze aan alle zijden aan (rol ze voorzichtig om, zodat ze niet uit elkaar vallen).
- Zet het vuur laag en voeg 1 glas (200 ml) heet water aan de pan toe, zodat je een jus krijgt.
- Doe een deksel (of aluminiumfolie) op de pan en laat de gehaktballen 20 minuten stoven.
Opmerkingen
- Wil je deze lekkere gehaktballen maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:
- Wist je dat gehaktballen heerlijk zijn als borrelhapje. Maak de gehaktballen kleiner en voeg bijvoorbeeld een smaakaccent zoals een gebakken uitje en 1 eetlepel sojasaus eraan toe.
- Een heerlijke stamppot zoals romige andijviestamppot of spruitjes stamppot.
- Gehaktballen zijn superlekker met een likje grove mosterd.
- De gehaktballen kun je de avond van te voren rollen en met plastic folie afgedekt bewaren in de koelkast. Je kunt dan meteen met het bakken beginnen.
- Je kunt de gehaktballen ook ongebakken invriezen. Ze blijven dan 3 maanden houdbaar. Haal ze een dag van te voren uit de diepvries en laat ze in de koeling ontdooien.
- Koel de gare gehaktballen snel en bewaar ze luchtdicht verpakt tot 2 dagen in de koeling. Lekker op brood!
- Verpak de gebakken gehaktballen in een diepvrieszak en bewaar ze 2 tot 3 maanden in de diepvries.
Geef een reactie