Een smeuïge gehaktbal in een romige jus. Lekker met wat zoute spek en zoete tijm. Een heerlijke bal bij een mooie stamppot of aardappelen met groenten.
Woensdag gehaktdag. Nu ja, het is geen woensdag, maar desalniettemin een gehaktbal kan altijd. Hier worden ze in ieder geval met luid gejuich ontvangen.
Vaak eten wij er in de winter stamppot bij. Dan maak je een heerlijk kuiltje en leg je die bal erin. Met een beetje jus erbij. Dan kan de maaltijd al niet meer stuk.
En ook al vind ik een heerlijke Hollandse gehaktbal altijd een winnaar. Deze gehaktballen met ziltige spek en zoete tijm zijn onweerstaanbaar lekker. Ik zou zeggen: probeer het zelf!
Recept: gehaktballen met spek en tijm
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gehaktballen met spek en tijm
Ingrediënten
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 75 gram spek reepjes, gerookt
- 2 theelepels tijm , gedroogd
- 4 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels melk
- 1 ei , maat L
- 500 gram rundergehakt
- 3 eetlepels boter
- zout en peper , naar smaak
Instructies
- Snipper de ui en snij de knoflook heel fijn.
- Bak de spekreepjes ongeveer 2 minuten in de pan.
- Voeg dan de ui toe en bak nog 3 minuten mee.
- Doe de knoflook en de tijm erbij en bak alles nog eens 1 mee, terwijl je blijft roeren.
- Zet het vuur uit.
- Doe de paneermeel in de kom en schenk de melk erbij.
- Meng dit met het ui mengsel en het ei door het gehakt.
- Breng dat op smaak met zout en peper.
- Rol 8 ballen van het gehakt.
- Laat de boter smelten in de pan en bak de ballen bruin.
- Zet het vuur laag en voeg 1 kopje heet water toe.
- Leg het deksel op de pan en bak de ballen in ongeveer 20 minuten gaar. (kijk af en toe en keer ze wanneer nodig).
- Haal de ballen uit de pan en maak de jus:
- Maak met een houten spatel de aanbaksels los en voeg 2 eetlepels heet water toe (en eventueel nog 1 theelepel tijm). Serveer de jus met de gehaktballen.
Geef een reactie