Een makkelijke maaltijd, dit recept voor Tagliatelle uit de oven met gehakt. Zo snel en goed voor te bereiden. Romige tagliatelle, kruidige gehaktballetjes, een heerlijke tomatensaus en gegratineerd met Mozzarella. Binnen een half uur op tafel! Dit moet je een keer zelf maken!

Tagliatelle uit de Oven met Gehakt
Een makkelijke avondmaaltijd is deze tagliatelleschotel met gehakt en tomatensaus. Je bakt de gehaktballen licht aan, kookt de tagliatelle kort (enkel om de pasta soepel te krijgen in de saus garen ze na) en maakt een snelle tomatensaus.
Schep alles in de ovenschaal en in 20 minuten heb je een heerlijk gerecht op tafel. Je kunt de ovenschotel eenvoudig klaar zetten in de koelkast op de avond voordat je hem wilt eten, dan hoef je hem alleen nog maar in de oven te schuiven.
En hou je van snelle en makkelijke maaltijden? Kijk dan eens op deze pagina met allerlei heerlijke recepten die binnen 30 minuten klaar zijn. Zoals Roerbak kip met groenten en noedels, Creoolse Jambalaya met Garnalen en kip en Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino.
Jump to:
Wat heb je nodig voor een Tagliatelleschotel met Gehaktballen?
Om deze titel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Tagliatelle - Een Italiaanse brede pasta, ongeveer 7 mm breed ongekookt. Je kunt ze gedroogd of vers kopen.
- Knoflook, ui, Italiaanse kruiden, zout en peper - Voor het op smaak brengen van deze ovenschotel.
- Paneermeel - Zorgt voor extra binding van de gehaktballen.
- Boter en Olie - De gehaktballen bak je in een boter olie mengsel. Zo kun je de vetten goed heet maken, zonder dat de boter verbrand (en heb je toch die heerlijke smaak). Gebruik ongezouten roomboter.
- Gezeefde tomaten - De basis voor deze saus. Deze tomaten zijn gezeefd en hebben geen pitjes of velletjes.
- Mozzarella - Mozzarella is een kaas die heerlijk smelt. De allerlekkerste en enige echte Mozzarella is de buffel mozzarella. Echt een aanrader dus. Maar kun je deze niet aankomen dan kun je ook de Mozzarella van koemelk gebruiken.
- Rundergehakt - Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in deze ovenschotel. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Eieren - Voor het binden van de gehaktballen. Anders vallen ze uit elkaar tijdens het bakken,
- Parmezaanse kaas - Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die heerlijk smelt bij het bakken van de gehaktballen en een heerlijke smaak geven.
- Suiker (tomatensaus) - Een klein beetje suiker zal de smaak van deze saus versterken en minder zuur maken.
Hoe maak je een Tagliatelle Ovenschotel met Tomatensaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe het gehakt in een kom en voeg knoflook, eieren, paneermeel, Parmezaanse kaas, zout, peper en Italiaanse kruiden toe. Kneedt goed door en rol gehaktballetjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Bak ze in een olie-boter mengsel tot ze goudbruin zijn (ze hoeven niet gaar te zijn).
- Doe de tagliatelle, al dente gekookt, onderin de ovenschaal en verdeel de gehaktballen hierover.
- Bak ondertussen het uitje glazig en voeg de gezeefde tomaten, suiker en Italiaanse kruiden toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
- Giet de saus over het gehakt. Verdeel de mozzarella in kleine stukjes over de gehaktballen. Bedek de schaal met bakpapier, en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 200 °C.
Variaties en tips
- In plaats van tagliatelle kun je ook fusilli, farfalle of penne gebruiken.
- Voeg een half glas rode wijn toe aan de tomatensaus voor een diepere smaak.
- Zin in extra groente? Snij een winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes en kook die met de tomatensaus mee. Verleng dan de kooktijd van de saus met 5 minuten.
- Extra groente, tip 2! Verdeel wat spinazie uit de diepvries (laat eerst goed uitlekken), over de tagliatelle voor je de gehaktballetjes toevoegt.
- Voor een romige tomatensaus voeg je 125 ml Mascarpone toe aan de saus.
- Dek de ovenschaal af met bakpapier voordat je de ovenschaal bakt. Zo blijft het vocht in de schaal en droogt de tagliatelle tijdens het bakken niet uit, maar blijft heerlijk zacht.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Tagliatelle uit de Oven met Gehakt
Apparatuur
Ingrediënten
- 500 gram tagliatelle, vers of gedroogd, al dente gekookt volgens de instructies op de verpakking
Gehaktballen
- 500 gram rundergehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eieren, maat L
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 theelepel zout
- ⅛ theelepel peper, gemalen
- 1 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
Tomatensaus
- 1 ui, fijngesnipperd
- 400 ml gezeefde tomaten
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels italiaanse kruiden
Topping
- 100 gram mozzarella
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Verdeel de tagliatelle onderin de ovenschotel.500 gram tagliatelle
Gehaktballen
- Doe het gehakt in een kom en voeg de knoflook, eieren, paneermeel, kaas, zout, peper en Italiaanse kruiden toe. Kneed alles goed door.500 gram rundergehakt, 1 teentje knoflook, 2 eieren, 2 eetlepels paneermeel, 1 eetlepel italiaanse kruiden, 4 eetlepels Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Verhit de olie in een koekenpan en smelt de boter daarin.1 eetlepel roomboter, 1 eetlepel olijfolie
- Rol ondertussen gehaktballen van ongeveer 3 cm doorsnede.
- Braad de gehaktballen tot ze bruin zijn (ze hoeven niet gaar te zijn).
- Verdeel de gehaktballen over de tagliatelle in de ovenschaal.
Tomatensaus
- Maak ondertussen de tomatensaus door het uitje glazig (ongeveer 3 minuten) te bakken.1 ui
- Voeg dan de gezeefde tomaten, suiker en het restant Italiaanse kruiden toe.400 ml gezeefde tomaten, 1 theelepel suiker, 2 theelepels italiaanse kruiden
- Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
- Giet de saus over het gehakt. Zorg dat de tomatensaus goed over de schaal en de tagliatelle verdeeld is.
Topping en bakken
- Verdeel de Mozzarella in kleine stukjes over de gehaktballen.100 gram mozzarella
- Zet de schaal in de oven en bak 20 minuten
Opmerkingen
- Snij een winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes en kook die met de tomatensaus mee. Verleng dan de kooktijd van de saus met 5 minuten.
- Verdeel wat spinazie uit de diepvries (laat eerst goed uitlekken), over de tagliatelle voor je de gehaktballetjes toevoegt.
- Koelkast (niet gebakken in de oven) - Je kunt de tagliatelleschotel één dag afgedekt in de koelkast bewaren.
- Koelkast (gebakken) - Bewaar de ovenschotel tot drie dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries (gebakken) - Bewaar de tagliatelle in een diepvrieszak of doos gedurende maximaal 3 maanden in de diepvries.
- Opwarmen - Doe de tagliatelle in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C.
Geef een reactie