Romige andijviestamppot, dat is knapperige andijvie geroerd door een heerlijke aardappelpuree. Die aardappels breng je op smaak gebracht met spekjes, knoflookboter en roomkaas waardoor de stamppot extra smeuïg wordt.
Stamppot Anders
Stamppotten horen bij de herfst en winter. En we eten ze hier regelmatig. Maar ik blijf variëren. Anders wordt de winter wel heel saai. Andijviestamppot is een van de bekendste stamppotten.
Lekker met een gehaktbal en wat azijn. Zo aten we het in ieder geval altijd toen ik nog jong was. Al word ik met dat azijn gedeelte vaak wel wat raar aangekeken. Maar ja, iedereen heeft zijn eigen gewoontes toch?
Jump to:
Romige andijviestamppot
Wat ik wel vind, is dat andijvie van zichzelf niet een al te uitgesproken smaak heeft. Zou je er niets mee doen, dan is de andijvie heerlijk knapperig en vooral saai. Dat is bij deze andijviestamppot in ieder geval heel anders.
Lekker romig en een lekkere smaak door de spekjes en de roomkaas, maar ook door … de knoflookboter. Want de knoflook in de boter geeft een heerlijke smaak aan deze stamppot. Zo wordt hij net wat uitgesprokener van smaak. En dat is toch lekker!
En hou je van stamppot en ben je op zoek naar inspiratie? Kijk dan eens op deze pagina vol met stampotten. Zoals een heerlijke Boerenkoolstamppot kaas ovenschotel, een Oosterse Boerenkoolstamppot met spekjes en een spruitjesstamppot met appel en spekjes.
Wat heb je nodig voor Andijviestamppot met Spekjes?
Om deze romige andijviestamppot te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Spekjes, of bacon - geven een ziltige smaak aan deze stamppot. Gebruik spekreepjes die geven een bite. Je kunt ze eventueel ook vervangen door zongedroogde tomaten voor een vegetarische variant.
- Knoflookboter - Een heerlijke romige boter, op smaak gebracht met knoflook, kruiden en wat zout. Geeft extra smaak aan de stamppot en maakt hem romig.
- Andijvie - Heeft een frisse, pittige smaak met een klein bittertje. Je kunt hem zowel rauw als gekookt in de stamppot gebruiken.
- Roomkaas - is een witte romige smeerbare kaassoort. Hij smelt in de stamppot en zorgt samen met de knoflookboter voor de romige smaak.
Hoe maak je Andijviestamppot met Roomkaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schil de aardappels en kook ze in een laagje water in 20 minuten gaar. Check of ze gaar zijn door met een vork in de aardappels te prikken. Gaat de vork makkelijk in de aardappel dan zijn ze gaar.
- Giet de aardappelen af en doe de roomkaas en kruidenboter in de pan.
- Pureer de aardappelen met een aardappelstamper of puree knijper.
- Meng de andijvie en uitgebakken spekjes door de stamppot. Serveer meteen.
Stamppot is heerlijk met een Ouderwetse gehaktbal, zoals mijn oma die maakte, maar ook met stoofvlees met speculaas en appelstroop. Of eet het gewoon zo!
Tips en variaties
- Gebruik in plaats van knoflookboter kruidenboter, als je een wat minder uitgesproken knoflooksmaak wilt.
- Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar.
- Pureer de aardappels met een stamper of puree knijper. Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1200 gram aardappelen kruimig geschild en in even grote stukken gesneden.
- 650 gram andijvie gesneden
- 2 eetlepels roomkaas kamertemperatuur
- 4 eetlepels knoflookboter kamertemperatuur
- 150 gram spekreepjes uitgebakken in een droge koekenpan
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Kook de aardappels in een laagje water in ongeveer 20 minuten gaar.1200 gram aardappelen
- Was de andijvie ondertussen en laat goed uitlekken.650 gram andijvie
- Giet de aardappelen af en doe de roomkaas en kruidenboter in de pan.2 eetlepels roomkaas, 4 eetlepels knoflookboter
- Pureer de aardappels met een stamper of pureeknijper.
- Meng dan snel de andijvie en de spekjes erdoor.150 gram spekreepjes
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar.
- Pureer de aardappels met een stamper of puree knijper. Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm.
- Koelkast - Bewaar de andijviestamppot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen - Warm de stamppot op in de magnetron of bak met wat boter in een koekenpan. Maar dit is zeker ook lekker om als ovenschotel op te warmen. Doe daarvoor de andijviestamp in een ovenschaal. Bestrooi met wat paneermeel en blokjes boter en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Geef een reactie