Knapperig en vegetarisch, deze courgette gehaktballetjes. Langzaam gegaard in een heerlijke tomatensaus. Vol verse groente en lekker slank.
Gezond eten, deze maand toch wel een onderwerp. En niet alleen op dit blog, het lijkt wel of al het nieuws ermee behept is. Wel suiker, geen suiker, een beetje suiker. Wel melk, geen melk (nu ja je snapt wel waar ik heen wil gaan).
En je ziet bijna door de bomen het bos niet meer, wat nu eigenlijk de bedoeling is. Waar ik het in ieder geval mee eens ben is dat je niet te moet eten. Niet te eenzijdig, niet te zoet, niet te veel. Niet overdrijven, maar gewoon gezond verstand gebruiken.
Doe maar gewoon en denk vooral
na...
En daarbij hoort ook niet te veel vlees. Nu doen we dat al door altijd een kleine porte te bereiden, dus 300 gram gehakt voor de macaroni (voor 5 personen) in plaats van 500 gram (en daar merk je eigenlijk niet eens zo veel van). En we eten vegetarische maaltijden. En dat is in dit huishouden met 4 mannen echt wel een dingetje. Maar als ik het zo kook dat het onweerstaanbaar lekker wordt, geven ze me het voordeel van de twijfel.
Hoe hoog leg je de
lat?
De lat ligt dus lekker hoog. Ik ben dus altijd op zoek naar vegetarische gerechten. En toen ik aan het struinen was op internet kwam ik op de site van skinnytaste.com courgette gehaktballetjes tegen in tomatensaus. En haar beschrijving klonk zo lekker dat ik het wel moest gaan uitproberen op mijn mannen. Ik heb het recept aangepast (ik ben niet zo van de kant en klare tomatensaus) en voorgezet tijdens het eten. De reacties waren, na een grondige inspectie van de bal, positief. En dus deel ik het hier met jullie. Als een gezond vegetarisch alternatief voor de gehaktbal.
Tip, tip,
tip
O ja, een kleine opmerking. Omdat het winter is, maak ik de recepten in het licht, fotografeer ik ze en warm ze dan weer op voor het eten (ja, het is niet altijd makkelijk om met een foodblogster in huis te wonen). De balletjes lagen daarbij al voor een deel in de saus. Bij het opwarmen in de saus vielen ze nogal uit elkaar. Wil je ze dus vooraf klaarmaken, dan hou je ze apart tot je ze daadwerkelijk wilt gaan opdienen.
It's a good taste!
Recept: Courgette gehaktballetjes in
tomatensaus
aangepast van: skinnytaste.com
Heb je een lekker recept via mijn blog gemaakt? Deel je foto's via Instagram, twitter of Facebook met #byAndreaJanssen. En wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg dan mijn Instagramen Facebookkanaal.
📖 Recipe
RECEPTKAART
Courgette gehaktballetjes in tomatensaus
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- Rasp
- koekenpan 26 cm
- Vergiet
- bakplaat
Ingrediënten
Courgette gehaktballetjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook , platgeslagen
- 2 courgettes , grof geraspt
- 0.5 theelepel zeezout
- snufje peper
- 90 gram paneermeel
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 ei , Losgeklopt
- 40 gram Parmezaanse kaas , fijngeraspt
Tomatensaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 sjalotje , fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook , fijngehakt
- 30 gram tomatenpuree
- 400 ml gezeefde tomaten
- 400 gram gepelde tomaten
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 laurierblaadje
Instructies
Courgette gehaktballetjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Zet een koekenpan op het vuur en schenk daar de eetlepel olijfolie in.
- Doe de 2 geplette teentjes knoflook erbij en roerbak 1 minuut. Haal de knoflook uit de olie en voeg dan de courgette toe.
- Roerbak de courgette tussen de 5 en 10 minuten, tot al het vocht is verdampt.
- Laat de courgette nog even uitlekken in een vergiet en doe hem vervolgens in een kom waar je hem mengt met het zout, peper, paneermeel, Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden en het ei.
- Maak kleine balletjes van het courgette mengsel en leg die op een bakplaat.
- Besmeer de bovenzijde van de balletjes licht met olijfolie en zet ze in de oven.
- Bak 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin en stevig zijn.
Tomatensaus
- Doe de olijfolie in de pan en fruit het sjalotje in 3 minuten glazig.
- Voeg de knoflook toe en roerbak 30 minuten.
- Schep dan de tomatenpuree erbij en roerbak het mengsel 2 minuten.
- Schenk de gezeefde tomaten en gepelde tomaten erbij en strooi de Italiaanse kruiden erover.
- Meng alles goed door en leg het laurierblaadje op de saus.
- Laat 20 minuten sudderen, tot de gepelde tomaten mooi zacht zijn en je ze met de achterkant van je lepel plat kunt drukken (en doe dat dan ook).
- Voeg de gehaktballen toe aan de saus en warm nog 2 minuten mee.
- Serveer met Parmezaanse kaas en (optioneeverse kruiden zoals peterselie en basilicum).
Voedingswaarde
Geef een reactie