Heerlijke luchtige fingerfood cakejes, dit Franse recept voor klassieke madeleines is net zo mooi als dat hij lekker is. Een romig cakeje in de vorm van een schelp, met een vleugje sinaasappel. Met hun mooie vorm staan ze goed op elke tafel bij een high tea, op een verjaardagstafel of als toetje.
Klassieke Madeleines
Madeleines is een traditioneel Frans Cake recept uit de 17e eeuw. Het verhaal gaat dat een boerin genaamd Madeleine deze cakejes gemaakt heeft, met de ingrediënten die ze nog in huis had (bron: wikipedia). Het mooie van Madeleines is de vorm die aan Sint Jacobsschelpen doet denken.
Voor de foodblogswap van deze maand heb ik iets gebakken van het blog van Carola bakt zoethoudertjes. Een heerlijk bakblog en dus viel de keuze niet mee. Maar deze madeleines kon ik niet weerstaan.
En hou je van kleine zoete baksels? Deze chocolade cheesecake cupcakes, twix cupcakes en aardbeien cake rolletjes zijn ook onweerstaanbaar lekker!
Wat heb je nodig om Klassieke Franse Madeleines te maken?
Om deze klassieke Madeleines zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Boter - Gebruik ongezouten boter, er wordt al zout toegevoegd aan het recept. Gebruik je plantaardige margarine in dezelfde verhouding dan is dit een lactose-vrij recept. Smelt de boter en laat hem tien minuten staan (zodat hij iets afkoelt) voor je hem toevoegt.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille. Heb je geen vanille-extract? Gebruik dan het merg van één peul of twee theelepels vanille-suiker.
- Suikers en honing - Een combinatie van gewone suiker, honing en bruine suiker om nog meer smaak aan de madeleines te geven.
- Bakpoeder - Zorgt ervoor dat de cakejes luchtig worden. Heb je geen bakpoeder? Vervang dan het bloem en de bakpoeder door 200 gram zelfrijzend bakmeel in dit recept.
- Sinaasappel - Voor een vleugje citrus in de cakejes. Je kunt dit ook vervangen door citroen of limoen.
- Poedersuiker - Bestuif de Madeleines met poedersuiker. Dat smelt bij elke hap in je mond en maakt deze Franse cakejes nog lekkerder.
Hoe bak je deze klassieke Franse cakejes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Klop met een mixer de eieren luchtig in een grote kom. Voeg beide suiker, honing, vanille en het snufje zout toe. Rasp de sinaasappelschil en doe die in de kom.
- Smelt de boter en laat 10 minuten afkoelen. Schenk bij de eieren. Meng alles goed door.
- Zet een grove zeef op de kom en doe daar de bloem, bakpoeder en zout in. Zeef zodat er geen klontjes in het beslag komen. Mix 1 minuut op lage stand.
- Vet de madeleine vorm in met boter en schenk een kleine ijsschep van het beslag in elke vorm.
- Bak de cakejes 10 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C.
- Laat vijf minuten staan en haal de madeleines dan uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rek. Bestuif met poedersuiker.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 200 gram boter ongezouten
- 1 theelepel vanille-extract
- 4 eieren maat L
- 150 gram suiker
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram bloem
- ⅛ theelepel zout
- 2 sinaasappels schil, geraspt
- 1 eetlepel Boter om de madeleine vorm in te vetten
- 2 eetlepels Poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C.
- Smelt de boter en laat afkoelen.200 gram boter
- Klop met een mixer de eieren luchtig.4 eieren
- Voeg aan de eieren beide suikers, honing, vanille-extract, sinaasappelrasp, zout en boter toe en mix alles goed door.1 theelepel vanille-extract, 150 gram suiker, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels honing, 2 sinaasappels, ⅛ theelepel zout
- Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom. Mix dan nogmaals 1 minuut.180 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder
- Vet de madeleine vorm in en doe het beslag in de vorm, tot hij net is gevuld.1 eetlepel Boter
- Bak de madeleines af in 10 minuutjes.
- Laat de madeleines 5 minuten staan en haal ze dan uit de vorm.
- Laat ze afkoelen op een rek.
- Bestuif de cakejes met poedersuiker2 eetlepels Poedersuiker
Opmerkingen:
2. Boter - Gebruik ongezouten boter, er wordt al zout toegevoegd aan het recept. Gebruik je plantaardige margarine in dezelfde verhouding dan is dit een lactose-vrij recept. Smelt de boter en laat hem tien minuten staan (zodat hij iets afkoelt) voor je hem toevoegt. 3. Vanille-extract - Heb je geen vanille-extract? Gebruik dan het merg van één peul of twee theelepels vanille-suiker. 4. Bakpoeder - Zorgt ervoor dat de cakejes luchtig worden. Heb je geen bakpoeder? Vervang dan het bloem en de bakpoeder door 200 gram zelfrijzend bakmeel in dit recept. 5. Sinaasappel - Voor een vleugje citrus in de cakejes. Je kunt dit ook vervangen door citroen of limoen. 6. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 190 °C. Bij een heteluchtoven is 170 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte. 7. - Bewaren
- Kamertemperatuur - Je kunt ze in een afgesloten doos 1 dag bewaren. Maar eigenlijk zijn deze luchtige cakejes het lekkerst op de dag zelf.
- Koelkast - Het beslag is tot twee dagen houdbaar in de koelkast.
- Invriezen - Verpak elke madeleine in plastic folie en vervolgens in een luchtdichte doos. Je kunt ze nu tot 2 maanden bewaren in de diepvries.
Geef een reactie