Cranberry cake met gedroogde cranberry's is een heerlijke traktatie voor een winterdag. De cake is makkelijk te maken en heeft rijke en romige smaak. De combinatie van de zachte cake en de zoete, lichtzure cranberry's maakt dit een perfecte lekkernij voor bij koffie en thee. De crème fraîche en boter zorgen ervoor dat de cake lekker smeuïg is. Je zult hier zeker van genieten!
Cranberry Cake met Crème Fraîche
Cranberry’s horen echt bij de feestdagen. De zure bessen, met hun mooie rode kleur, zijn heerlijk om te gebruiken in baksels en sauzen. Vers zijn ze erg zuur en hebben ze iets zoets nodig als tegenhanger. Maar de gedroogde variant is al licht gezoet, dus dat is niet nodig.
De smaak van deze cake is fantastisch. De gedroogde cranberry's geven een zoetzure smaak die goed samengaat met het frisse van de citroen. Vanille en suiker zorgen voor een mooie balans. Deze cranberry cake is een makkelijk recept en een geweldige manier om iedereen te verrassen met een heerlijke traktatie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 60 gram cranberry's gedroogd
- 250 gram bloem
- ⅛ theelepel zout
- ½ theelepel baksoda
- 90 gram boter kamertemperatuur
- 250 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eieren maat L
- 180 ml crème fraîche
- 1 eetlepel citroensap
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C.
- Week de cranberry's 10 minuten in heet water.60 gram cranberry's
- Boter je cakeblik (26 cm) in en bestrooi met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit.
- Meng in een kom de bloem, zout en baksoda.250 gram bloem, ⅛ theelepel zout, ½ theelepel baksoda
- In een tweede kom voeg je de boter en suiker samen en mix op hoge snelheid ongeveer 3 minuten tot de boter luchtig is.90 gram boter, 250 gram suiker
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en vervolgens het vanille-extract en de crème fraîche. Voeg als laatste het citroensap toe.1 theelepel vanille-extract, 2 eieren, 180 ml crème fraîche, 1 eetlepel citroensap
- Mix goed door tot alles is opgenomen.
- Doe dan de droge ingrediënten erbij. Mix tot deze net zijn opgenomen.
- Schep de cranberry's met een spatel door het beslag heen en giet in het cakeblik.
- Bak 60 tot 70 minuten in de oven.
- Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
Opmerkingen:
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake extra luchtig.
- Elke oven werkt anders. Controleer altijd of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt die er droog uit, dan is de cake klaar en kan hij uit de oven. Anders bak je nog 5 minuten extra en herhaal je het.
- De cake is makkelijker uit de vorm te krijgen wanneer je hem na het bakken 5 minuten bij kamertemperatuur laat staan. Hij zal iets krimpen en je kunt de vorm makkelijker verwijderen.
Wat kun je nog toevoegen aan dit recept om het nog lekkerder te maken? Denk eens aan speculaaskruiden (1 theelepel toevoegen) of 50 gram walnoten. Ook 50 gram chocolate chips kan erg lekker zijn. 5. Bewaren
- Kamertemperatuur: Verpak in plasticfolie en bewaar 2 dagen.
- Diepvries: Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries.
Geef een reactie