Cranberry's zijn onlosmakelijk verbonden met de winter. Vandaag een lekkernij dat heerlijk is om te bakken en uit te delen: Cranberry cake!
Ze zijn maar een hele korte periode in het jaar vers te verkrijgen en dan gebruik ik ze ook graag. En hoewel ze zuur zijn kan dat juist een hele bijzondere combinatie geven in je zoete gerechten.

- Week de cranberries 10 minuten voor je de cake bakt. Daardoor branden ze niet aan en zijn ze lekker sappig. Dat maakt de cake extra lekker. Je kunt natuurlijk ook verse cranberries gebruiken.
- Natriumbicarbonaat (oftewel zuiveringszout) gebruikt wordt je cake luchtig. Je haalt dit bij de drogisterij, supermarkt of Toko. Natriumbicarbonaat reageert met zuur (vandaar het citroensap en de crème fraîche in dit recept).
- Doordat je crème fraîche gebruikt, hoef je minder boter toe te voegen.
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake extra luchtig.
- Elke oven werkt anders. Controleer daarom altijd of je of cake gaar is door er een saté-prikker in te steken. Komt die er droog uit, dan is de cake klaar en kan hij uit de oven. Anders bak je nog 5 minuten extra en herhaal je het nog een keer.
- De tip om je cake heel uit de vorm te krijgen. Zorg dat de vorm goed ingesmeerd is met boter (speciaal in de naden en hoeken). Vul de vorm met 2 eetlepels bloem in en schudt die langs alle randen. Dit geeft een flinterdunne laag bloem aan alle zijden. (Omdat je geen bloem plekken wilt op je cake, keer je hem vervolgens om en klop je het teveel aan bloem eruit.)
- De cake is makkelijker uit de vorm te krijgen wanneer je hem na het bakken 5 minuten bij kamertemperatuur laat staan. Hij zal daardoor iets krimpen en vervolgens kun je de vorm makkelijker verwijderen.
- Wat kun je nog toevoegen aan dit recept om het nog lekkerder te maken? Denk eens aan speculaaskruiden (1 theelepel toevoegen) of 50 gram walnoten. Ook 50 gram chocolate chips kan erg lekker zijn
- Heb je geen vanille extract, vervang deze dan door 1 zakje (8 gram) vanille suiker.
Lekker erbij
- Bij deze cake is natuurlijk een heerlijk kopje koffie of een bakje thee erg lekker.
- Serveer de cake met een toef slagroom
- Ook lekker bij deze cake is een kopje chocolademelk, zoals deze warme witte chocolademelk
Voorbereiden en bewaren
- Pak de cake in aluminiumfolie en bewaar hem 3 dagen bij kamertemperatuur.
- Je kunt de cake ook invriezen. Eerst aluminiumfolie om de cake en vervolgens een plastic zak. De cake blijft 3 dagen goed.
- Cake is niet lekker uit de koelkast omdat hij dan vochtig wordt. Dus bewaar hem daar niet.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlCranberry cake
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
- cake vorm 26 cm
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- â…› theelepel zout
- 180 ml crème fraîche
- ½ theelepel zuiveringszout
- 90 gram boter (kamertemperatuur)
- 250 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eieren (maat L)
- 1 eetlepel citroensap
- 60 gram cranberries (gedroogd, of 80 gram verse)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Week de cranberry's 10 minuten in heet water.
- Boter je bakblik in en bestrooi met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit.
- In een kom meng je de bloem, zout en het zuiveringszout.
- In een tweede kom voeg je de boter bij de suiker.
- Mix op een hoge snelheid ongeveer 3 minuten tot de boter luchtig is.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en vervolgens het vanille-extract en de crème fraîche.
- Voeg als laatste het citroensap toe.
- Mix goed door tot alles is opgenomen.
- Voeg dan de droge ingrediënten toe. Mix tot deze net zijn opgenomen.
- Schep de cranberry's met een spatel door het beslag heen en giet het in het cakeblik.
- Bak 60 tot 70 minuten in de oven.
- Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
Opmerkingen:
- Week de cranberries 10 minuten voor je de cake bakt. Daardoor branden ze niet aan en zijn ze lekker sappig. Dat maakt de cake extra lekker. Je kunt natuurlijk ook verse cranberries gebruiken.
- Natriumbicarbonaat (oftewel zuiveringszout) gebruikt wordt je cake luchtig. Je haalt dit bij de drogisterij, supermarkt of Toko. Natriumbicarbonaat reageert met zuur (vandaar het citroensap en de crème fraîche in dit recept).
- Doordat je crème fraîche gebruikt, hoef je minder boter toe te voegen.
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake extra luchtig.
- Elke oven werkt anders. Controleer daarom altijd of je of cake gaar is door er een saté-prikker in te steken. Komt die er droog uit, dan is de cake klaar en kan hij uit de oven. Anders bak je nog 5 minuten extra en herhaal je het nog een keer.
- De tip om je cake heel uit de vorm te krijgen. Zorg dat de vorm goed ingesmeerd is met boter (speciaal in de naden en hoeken). Vul de vorm met 2 eetlepels bloem in en schudt die langs alle randen. Dit geeft een flinterdunne laag bloem aan alle zijden. (Omdat je geen bloem plekken wilt op je cake, keer je hem vervolgens om en klop je het teveel aan bloem eruit.)
- De cake is makkelijker uit de vorm te krijgen wanneer je hem na het bakken 5 minuten bij kamertemperatuur laat staan. Hij zal daardoor iets krimpen en vervolgens kun je de vorm makkelijker verwijderen.
- Wat kun je nog toevoegen aan dit recept om het nog lekkerder te maken? Denk eens aan speculaaskruiden (1 theelepel toevoegen) of 50 gram walnoten. Ook 50 gram chocolate chips kan erg lekker zijn
- Heb je geen vanille extract, vervang deze dan door 1 zakje (8 gram) vanille suiker
Geef een reactie