Dit recept voor olijfolie citroen cake bevat geen boter, enkel olijfolie en yoghurt als vervangers. Daardoor was het niet droog en de cake heeft een lichte citroensmaak die smelt in je mond.
Ken je dat? Je hebt een planning gemaakt wat je allemaal op een dag zou gaan doen en op het einde van de dag ben je daar niet aan toegekomen. Vandaag was zo'n dag. De hele middag kwam er visite, of om iets af te geven of om iets op te halen. Kopje thee of koffie erbij en een plakje citroencake. Vanochtend had ik gelukkig al het een en ander kunnen maken en op de foto kunnen zetten en daar hoorde ook deze olijfolie citroencake bij. En wat nog veel fijner was: hij stond ook al op de foto! Dat is wel zo fijn.
De cake is in ieder geval goed bevallen, want als ik op dit moment een foto moet maken, dan vind ik enkel nog wat kruimeltjes. Hij is dus goed bevallen. En wat ook nog leuk is: hij bevat geen boter, enkel olijfolie en wat yoghurt. Gelukkig werd de cake totaal niet droog. Het was echt een hele smeuïge cake met een vleugje citroen die op je tong smelt. Heerlijk.
Het recept is gebaseerd op een recept van de Healthy Green Kitchen, waarbij veel meer suiker wordt gebruikt. Om het toch bij de gezonde en slankere gerechten te laten horen heb ik dat deel aangepast.
- Wil je controleren of de cake gaar is, prik dan met een saté prikker in het midden van de cake. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. Anders nog 5 minuten doorbakken en herhalen.
- Je kunt de cake makkelijk na het bakken uit de vorm krijgen, wanneer je het bakblik eerst insmeert met olijfolie en vervolgens er 2 eetelepels bloem inschept. Goed alle zijkanten met bloem bedekken en het restant "losse" bloem uit de bakvorm kloppen. Na het bakken laat je de cake 5 minuten wennen bij kamertemperatuur (dan krimpt hij iets) voordat je hem uit de vorm haalt.
- Optioneel: wil je dat de cake nog meer naar citroen smaakt? Prik met een saté prikker meerdere gaten in de bovenzijde van de cake terwijl hij nog in de vorm zit. Maak dan een siroop van 30 gram poedersuiker en 60 ml citroensap. Giet deze over de cake, zodat de siroop in de cake trekt. Laat 5 minuten staan en haal de cake dan uit de vorm.
- Door de yoghurt te vervangen door soja yoghurt of kokos yoghurt wordt dit recept lactose-vrij.
- Je kunt deze cake ook maken met sinaasappel. Vervang de citroenschil door sinaasappel rasp.
Voorbereiden en bewaren
- Je kunt de cake in een luchtdichte bak of zak 3 dagen vers houden.
- De cake kan ingevroren worden. Doe er dan eerst een plastic folie en vervolgens een aluminiumfolie overheen. Je kunt de cake maximaal 3 maanden invriezen. Ontdooi de cake op het aanrecht. Haal de folie er zo snel als mogelijk vanaf voor een nog beter resultaat. Extra tip: Zet hem 5 minuten in een oven van 150 graden Celsius. Dan wordt hij heerlijk warm en nog smeuïger.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 180 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 2 theelepels citroenschil geraspt, van een biologische citroen
- 120 mL yoghurt
- 180 gram suiker
- 3 eieren maat L
- 120 mL olijfolie fruitig
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet het cakeblik in met olijfolie en bestuif dat licht met bloem.
- Meng in een kleine kom de bloem, suiker, citroenschil en het bakpoeder met een vork door elkaar.
- In een tweede grote kom meng je de eieren, yogurt en olijfolie met een garde tot het goed is gemengd.
- Schep de ingrediënten uit de kleine kom op de natte ingrediënten en meng goed.
- Kleine klontjes zijn geen probleem.
- Giet het beslag in het cakeblik en zet het 50 minuten in de oven.
- Controleer met een sate prikker of de cake gaar is.
- Laat 5 minuten op het rooster staan en stort vervolgens de cake op het werkblad.
Opmerkingen:
- Wil je controleren of de cake gaar is, prik dan met een saté prikker in het midden van de cake. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. Anders nog 5 minuten doorbakken en herhalen.
- Je kunt de cake makkelijk na het bakken uit de vorm krijgen, wanneer je het bakblik eerst insmeert met olijfolie en vervolgens er 2 eetelepels bloem inschept. Goed alle zijkanten met bloem bedekken en het restant "losse" bloem uit de bakvorm kloppen. Na het bakken laat je de cake 5 minuten wennen bij kamertemperatuur (dan krimpt hij iets) voordat je hem uit de vorm haalt.
- Optioneel: wil je dat de cake nog meer naar citroen smaakt? Prik met een saté prikker meerdere gaten in de bovenzijde van de cake terwijl hij nog in de vorm zit. Maak dan een siroop van 30 gram poedersuiker en 60 ml citroensap. Giet deze over de cake, zodat de siroop in de cake trekt. Laat 5 minuten staan en haal de cake dan uit de vorm.
- Door de yoghurt te vervangen door soja yoghurt of kokos yoghurt wordt dit recept lactose-vrij.
- Je kunt deze cake ook maken met sinaasappel. Vervang de citroenschil door sinaasappel rasp.
Geef een reactie