Dit is mijn versie van de ultieme Aardbeien Cakerol. Een luchtig biscuit met een romige botercrème en aardbeienjam. Opgerold tot een heerlijk rolletje, waar je bij elke hap alle smaken proeft. Het is supereenvoudig om te maken en ziet er luxe uit. Een cake die je altijd kunt serveren!
Aardbeien cakerol
Morgen is het zondag en natuurlijk een perfecte dag om eens iets zoets op tafel te zetten. Misschien krijg je wel familie op bezoek of wat vrienden. Dit is één van mijn recepten die ik dan altijd maak: Aardbeien cake rolletjes. Tot 2 dagen houdbaar, dus als er iets overblijft, heb je ook de dag erna nog zo'n heerlijk stukje cake.
De aardbeien cakerol maak je door een biscuit te maken van amandelmeel en bloem. Bestrijk de cake met laag zelfgemaakte botercrème en aardbeienjam. Door het op te rollen, krijg je een spiraalvorm, die niet alleen heel lekker is. Daardoor heb je bij elke hap een heerlijk stukje cake met aardbei en room. Een smaakexplosie van lekkernijen!
Wat heb je nodig voor Cakerol met Aardbeienjam en botercrème
Voor de bereiding van deze Aardbeien Cakerol heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Eieren - In dit recept scheidt je de eieren in eigeel en eiwit. Daardoor wordt je biscuit luchtiger. Gebruik de eieren bij kamertemperatuur.
- Amandelmeel en bloem - Fijngemalen amandelen en bloem zorgen voor een lichtzoet en luchtige cakerol met een licht nootachtige smaak. In dit recept wordt tarwebloem gebruikt. Vervang het amandelmeel door een gelijke hoeveelheid bloem voor een noten-vrij recept.
- Boter - Met gesmolten boter maak je het biscuit wat zachter van smaak. Daarnaast gebruik je boter voor de botercrème.
- Kokos, gemalen - De buitenkant van het biscuit bedek je met een dun laagje gemalen en gedroogde kokosrasp.
- Aardbeienjam - Voor de aardbeien vulling. Gebruik aardbeien zonder stukjes. Wil je de gelei zo glad mogelijk maken dan verwarm je de aardbeienjam en zeef je de stukjes eruit voor je het gaat gebruiken.
- Poedersuiker en suiker - Poedersuiker gebruik je in de cakelaag. Dit verdeelt goed en zorgt ervoor dat er geen suikerkorreltjes overblijven. De "gewone" suiker gebruik je voor het zoeten van de botercrème.
- Melk en water - Voor het verdunnen van de roomlaag, zodat hij goed is uit te smeren over de cake.
- Gelatine - Zorgt ervoor dat de roomlaag na het aanbrengen indikt, zodat de laag niet uit de aardbeien cakerol loopt.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak in de botercrème. Dit kun je eventueel ook vervangen door 1 theelepel vanille suiker.
Hoe maak je een Swiss Cakerol met Aardbeien en Crème
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Klop met een mixer de eiwitten stijf in een schone kom. Door eerst het eiwit te kloppen en vervolgens het ei-geel mengsel hoef je de haken tussendoor niet schoon te maken (andersom kan niet omdat de dooiers vet bevatten en de eiwitten dan niet stijf worden). Mix vervolgens de eidooiers met amandelmeel, bloem en poedersuiker in een kom tot het lichtgeel van kleur is.
- Meng met een spatel het eiwit voorzichtig door het beslag, zodat hij zo luchtig mogelijk blijft.
- Verdeel het beslag over de op het bakpapier uitgetekende rechthoek en strijk zo vlak en glad mogelijk.
- Bak 7 minuten bij 220 °C. Haal uit de oven en leg op een keukendoek. Rol het biscuit strak op en laat zo afkoelen. Door de cake nog warm op te rollen krijgt hij al een bolling en rolt het uiteindelijk veel makkelijker.
- Maak de botercrème. Verwarm het water met de melk en mix met de suiker. Los de geweekte gelatine op. Laat 15 minuten afkoelen. Klop boter met het vanille-extract 5 minuten en voeg dan langzaam het melkmengsel toe, terwijl je blijft kloppen. Is het te vloeibaar dan laat je het 15 minuten licht opstijven in de koelkast.
- Verdeel de jam over het afgekoelde biscuit. Om de jam beter te kunnen smeren, verwarm je hem lichtjes in een pannetje. Bevat de jam stukjes dan kun je de jam, nadat hij warm is gemaakt zeven.
- Bestrijk de jam met de botercrème.
- Rol de cake strak op en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Snij voor het serveren in rolletjes van ongeveer 2 cm dikte.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Cakerol
- 2 eieren Maat L, gescheiden in eigeel en eiwit
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram bloem
- 60 gram poedersuiker
- 1 eetlepel boter gesmolten
- 2 eetlepels kokos
- 5 eetlepels aardbeienjam
Botere Crème
- 1 blaadje gelatine 2 gram
- 60 ml water
- 1 eetlepel melk
- 110 gram suiker
- 125 gram boter kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Cakerol
- Verwarm de oven voorop 220 °C.
- Teken op bakpapier 1 rechthoek van 20 bij 25 cm met potlood. Leg het bakpapier op de bakplaat met de getekende zijde naar beneden.
- Klop in een kom het eiwit tot het stijf is. Gebruik een vetvrije kom en haken, anders wordt je eiwit niet stijf.2 eieren
- Klop de eigelen met het amandelmeel, bloem, gesmolten boter en poedersuiker in een kom tot het lichtgeel van kleur is50 gram amandelmeel, 50 gram bloem, 60 gram poedersuiker, 1 eetlepel boter
- Spatel eerst ⅓ e deel van het eiwit door het beslag, zodat het langzaam went. Vervolgens spatel je voorzichtig de rest van het eiwit door het beslag (zodat het luchtig blijft.)
- Verdeel het beslag over de bakpapierrechthoek en strijk glad. Bak deze 7 minuten in de voorverwarmde oven.
- Leg op je werkblad eerst een handdoek en daarop een bakpapier neer en verdeel het kokos erover.2 eetlepels kokos
- Leg de warme cake erop en rol strak op. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Rol terug tot een rechthoek en snij (optioneel) de kanten ervan af en leg even weg.
Boter crème
- Laat de gelatine weken in ruim koud water.1 blaadje gelatine
- Verwarm het water met de melk en roer de suiker erdoor tot het opgelost is.60 ml water, 1 eetlepel melk, 110 gram suiker
- Wanneer het heet is zet je het vuur uit en los je de gelatine in het melkmengsel op. Laat 15 minuten afkoelen.
- Klop de boter met het vanille-extract 5 minuten tot het heel luchtig is.125 gram boter, 1 theelepel vanille-extract
- Voeg vervolgens langzaam het melkmengsel toe, terwijl je blijft mixen, tot alles goed gemengd is.
- Om de jam beter te kunnen smeren, verwarm je hem lichtjes in een pannetje. Smeer de jam over de cake laag.5 eetlepels aardbeienjam
- Verdeel vervolgens de botercrème over de jam.
- Leg de cake op een bakpapier en rol strak op.
- Laat 1 uur in de koeling afkoelen en snij in rolletjes van 1½ tot 2 cm dik.
Opmerkingen:
- Koeling - De aardbeien cakerol bewaar je tot 3 dagen in een afgesloten container in de koeling.
- Niet - De cake rolletjes kunnen door de vulling niet ingevroren worden.
Geef een reactie