Een heerlijk vegan groenterecept van Prei met curry en chili. Een Sri-Lankees recept met veel smaak. Slechts 5 ingrediënten.
Sri lankees recept
De keuken van Sri Lanka is veelzijdig en kent Indiase invloeden. Curry's in alle soorten en maten zijn er dan ook veelvuldig te verkrijgen. Het overgrote deel van de bevolking van Sri Lanka is boeddhist en daardoor vaak vegetariër. Een heerlijke keuken om je keuze uit te maken bij een maaltijd zonder vlees.
Prei, dat is veelzijdig
Prei is een veelzijdige groente die ik vaak gebruik in allerlei recepten. In heerlijke lunch recepten zoals deze bloemkoolrijst, spinazie en prei ovenschotel, als soep: vegetarische prei kool soep of als smaakmaker bij het diner, zoals dit heerlijke recept voor spaghetti met prei en mascarpone. Maar nergens op mijn site had ik dit heerlijke recept gebruikt als groente bijgerecht. Vandaag komt daar dus verandering in.
Waarom prei?
Deze prei ontving ik in mijn foodybox in het kader van het thema: "van eigen bodem". Want zeg nou zelf, het is toch super om groenten uit eigen land te eten. En dan kun je natuurlijk een super Nederlands recept van maken door een prei in roomsaus te serveren, maar waarom niet internationaal gaan? Ik maakte deze prei als bijgerecht bij mijn bahmi goreng recept. Eén van de favorieten in dit huis. Vaak serveer ik het met een salade, maar dit prei recept is echt een aanrader.
Ook met deze heerlijke prei met curry en chili kun je super variëren. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Zoek je een vervanging voor prei, dan kun je bleekselderij gebruiken.
- Vervang de ui door een sjalotje voor meer pit
- Vervang de curry door ¼ theelepel kurkuma
- Prei schoonmaken is heel eenvoudig. Snij de bovenste 2 cm van de prei. Verwijder de buitenste bladen. Snij verticaal van boven naar beneden door de prei (laat de onderste 2 cm vastzitten). Draai een kwartslag en snij nogmaals van boven naar beneden, waarbij de onderst 2 cm vast blijft zitten. De verschillende lagen zijn nu goed te bereiken en je wast de prei simpel zandvrij.
- Wil je een milde variant verlaag de chili vlokken naar ⅛ theelepel.
Deze prei met curry en chili met kun je goed bewaren:
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur en bewaar tot 2 dagen afgedekt in de koeling.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur en verpak in een luchtdichte verpakking. Op deze manier kun je de prei met curry en chili tot 2 maanden bewaren in de diepvries.
Vind je dit recept lekker dan kan ik je deze recepten aanraden:
- In plaats van tropische worteltjes serveer je deze prei bij de Appam en curry voor een Sri Lankaanse maaltijd.
- Ook lekker met entrecote in sesam soja saus.
- Heerlijk als bijgerecht bij de honing knoflook kip
- Serveer met pittig gebakken biefstuk en witte rijst.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Prei met curry en chili
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
1 kleine ui fijngesnipperd
2 preien of als ze klein zijn 3 preien
zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Was de prei, zodat hij goed schoon is, en snij in kleine ringen.
- Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en voeg de ui toe.
- Laat 2 minuten licht bakken en schep dan de curry madras erbij.
- Meng goed door en laat nog 1 minuut bakken.
- Schep de prei ringetjes door het ui mengsel en mix alles goed door.
- Laat 5 minuten op laag vuur sudderen, zodat de prei zacht wordt.
- Voeg chilivlokken toe aan de pan en breng op smaak met zout.
- Meng alles goed door en serveer meteen.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
De prei heb ik via Kroon op het werk ontvangen. Voor meer informatie lees de disclaimer.
Door te klikken op deze links wordt je doorverwezen naar één van de partners waar ByAndreaJanssen mee samenwerkt. Ik ontvang daarbij een kleine bijdrage, waardoor ik nog meer leuke recepten kan posten op mijn site. Voor meer informatie kijk op mijn disclaimer pagina.
Geef een antwoord