Geniet ook van deze supersnelle gewokte prei met curry en chilivlokken dat je heerlijk kunt eten met rijst en als je wilt ook wat vlees of vis. Het is een supermanier om wat extra groente toe te voegen aan je avondmaaltijd. En de curry smaak is onweerstaanbaar lekker!
Sri Lanka
De keuken van Sri Lanka is veelzijdig en kent Indiase invloeden. Curry's in alle soorten en maten zijn er dan ook veelvuldig te verkrijgen. Dit is een supersnel en makkelijk bijgerecht dat ik vaak maak bij een portie rijst. Soms met wat vlees of vis en andere keren meng ik het erdoorheen (het heeft zo lekker veel smaak).
En je ziet zo dat het makkelijk is: stel je voor knapperige prei, een sissende wok, rijke curry kruiden en een spicy chili. Een onweerstaanbare combinatie van texturen en smaken. De prei wok je tot hij perfect gaar en lichtzoet is.
Heerlijke Gewokte Prei met Curry - Snel en Smakelijk Recept
De curry geeft een Aziatisch tintje en de chili een subtiele kik. Elke hap bevat een beetje pit, een toefje zoet en een heerlijke kruidige smaak. En dit recept staat binnen 15 minuten op tafel.
En omdat ik dit bijgerecht zo vaak maak, dacht ik dat het een goed idee was om het te delen, omdat het zo smaakvol en simpel is. En er voor zorgt dat je je portie groente weer binnen hebt!
Dit is lekker met…
Dit makkelijke groentegerecht is snel gemaakt en is echt een goede aanvulling bij bijvoorbeeld:
Wat heb je nodig voor Snel Wokken met Prei?
Om deze Gewokte Prei met Curry te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Ui: Geeft een lichtzoet, beetje pittige smaak aan de prei.
- Curry Madras: Het is een gele kruidige curry mix, licht pittig, zonder dat het te spicy wordt. Het bestaat onder meer uit paprika, kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, ui, knoflook en peper.
- Prei: Deze groente heeft een zoete en zachte smaak. Snijd de prei in dunne reepjes.
- Chilivlokken: Gemaakt van rode pepers, die grof gemalen zijn. Ze zijn fruitig, licht zoet en pittig.
Hoe maak je Sri Lankaanse Wokschotel met Prei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Verhit olie in de wok en voeg de ui toe. Roerbak 2 minuten.
- Schep de curry erbij en roerbak nogmaals 1 minuut.
- Voeg de prei toe en meng alles goed. Zet het vuur laag en laat sudderen, terwijl je af en toe roert. Strooi de chilivlokken over de prei.
- Breng op smaak met zout. Meng goed door en serveer meteen.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Extra eiwit: Voeg tofu of blokjes gare kip of gare garnalen aan de prei toe en roerbak die mee.
- Zorg ervoor dat alles gesneden en afgemeten klaar staat. Bij wokken moet je alles snel kunnen pakken.
- Prei: Snij de prei in gelijke stukken. Zo is alle prei tegelijkertijd klaar.
- Spicy: Hou je van pittig, dan kun je meer chilivlokken toevoegen. Wil je wat minder pit, halveer dan de hoeveelheid chilivlokken.
- Wok: Heb je geen wok, gebruik dan een koekenpan.
- Vervang de ui door een sjalotje voor meer pit
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- ½ theelepel curry madras
- 2 preien gewassen en in fijne reepjes gesneden
- ¼ theelepel chilivlokken
- zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en voeg de ui toe.2 eetlepels zonnebloemolie, 1 kleine ui
- Laat 2 minuten licht bakken en schep dan de curry madras erbij.½ theelepel curry madras
- Meng goed door en laat nog 1 minuut bakken.
- Schep de prei door het uimengsel en mix alles goed door.2 preien
- Laat 5 minuten op laag vuur sudderen, zodat de prei zacht wordt.
- Voeg chilivlokken toe aan de pan en breng op smaak met zout.¼ theelepel chilivlokken, zout
- Meng alles goed door en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Extra eiwit: Voeg tofu of blokjes gare kip of gare garnalen aan de prei toe en roerbak die mee.
- Vervang de ui door een sjalotje voor meer pit
- Spicy: Hou je van pittig, dan kun je meer chilivlokken toevoegen. Wil je wat minder pit, halveer dan de hoeveelheid chilivlokken.
- Zorg ervoor dat alles gesneden en afgemeten klaar staat. Bij roerbakken moet je alles snel kunnen pakken.
- Prei: Snij de prei in gelijke stukken. Zo is alle prei tegelijkertijd klaar.
- Wok: Heb je geen wok, gebruik dan een koekenpan.
- Koelkast: Verpak de prei luchtdicht en bewaar hem maximaal 3 dagen in de koeling.
- Diepvries: Bewaar de gewokte prei met curry in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft hij tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de prei met curry op laag vuur in een pannetje (met een eetlepel olie) of warm de prei op in de magnetron.
Geef een reactie