Gumbo recept met kip en worst – een populaire stoofschotel uit New Orleans kun je voortaan zelf maken! Deze Gumbo is heerlijk gekruid, een beetje pittig en vooral heel erg lekker. Gemaakt met verschillende soorten worst en heerlijke kip en geserveerd met Louisiana witte rijst.
Wat is Gumbo?
Gumbo is een stoofschotel gemaakt van vlees, vis en vegetarisch. Letterlijk betekent Gumbo een mix van verschillende culturen en dat zie je ook terug in het recept. Invloeden uit Frankrijk, Afrika, Spanje en India worden gecombineerd in één gerecht. En hoewel het recept voor het eerst is beschreven in het begin van de 18e eeuw, is het pas sinds de jaren tachtig razend populair in heel Amerika.
Een gumbo wordt traditioneel gemaakt met vlees of vis, okra, roux en cajun kruiden.

Jump to:
Hoe maak je zelf Gumbo met kip en worst?
Deze gumbo is een traditioneel recept uit New Orleans. Maar je maakt het snel en eenvoudig zelf in je eigen keuken. En alhoewel het een recept is wat redelijk eenvoudig is, kost het je wel wat tijd. Maar ik weet zeker dat je, na het proeven, dit het helemaal waard vindt.
Een Gumbo maak je door een roux te maken met heerlijke groenten. Daaraan voeg je zelf gekruide kip en worst toe. Braad die kort aan voor nog meer smaak. Voeg een heerlijke bouillon en smaakmakers toe en laat 45 minuten sudderen. Nog wat extra groenten en Andouille worst voeg je toe en je laat het geheel nog eens 45 minuten sudderen. En na al dat stoven is de gumbo met kip en worst klaar om gegeten te worden.
Wat is het verschil tussen Gumbo en Jambalaya?
Een Jambalaya is een stoofschotel met vlees of vis en rijst en vergelijkbaar met een Gumbo. Het grote verschil is dat bij een Jambalaya de rijst in de pan wordt meegekookt, terwijl bij de Gumbo de rijst apart wordt gemaakt (en geserveerd).
Volg de link voor een voorbeeld van een jambalaya.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten New Orleans Gumbo

- Kip, Kielbasa en Andouille worst: Een originele gumbo bevat een hele kip, Kielbasa en Andouille worst. De hele kip wordt vaak ook vervangen door stukken kip en ik heb gekozen voor drumsticks. Kielbasa is een Poolse rookworst en de rookworst die je hier koopt, komt daar dicht bij in de buurt. Andouille worst is in Nederland vrijwel niet aan te komen en kun je ook vervangen door Chorizo.
- Creoolse kruiden: Een heerlijk rijk kruidenmengsel met selderij, paprika, knoflook, ui, cayenne en piment. In New Orleans wordt er ook file poeder aan toegevoegd. Maar file poeder is lastig aan te komen. Je kunt het echter bestellen via Amazon.com en ze leveren in Nederland. Mocht je het nu echt niet aan kunnen komen, dan kun je het ook laten vervallen.
- Okra: Een frisgroene vruchtgroente en een traditioneel ingrediënt in de Gumbo. Het heeft van zichzelf niet een uitgesproken smaak, maar neemt de smaken op van het gerecht. Okra kun je bij een Toko kopen of bij de groentewinkel. Ze zijn groen (soms zwart of rood) en moeten stevig aanvoelen. Verse okra mag geen bruine plekjes hebben. Ook is Okra verkrijgbaar in blik. Kun je geen Okra aankomen, dan kun je die ook vervangen door 1 courgette. Snij die in schijfjes van 1 cm.
- Tomaat, peper, ui, Worcestershire saus, bleekselderij, laurier en tijm: Geven lekker veel smaak aan de Gumbo. Voeg ze toe en laat ze meestoven.
- Zonnebloemolie en bloem: Met de zonnebloemolie en bloem maak je een roux. Dit bindt de saus van de gumbo.
- Kippenbouillon: De kippenbouillon geeft een heerlijke rijke smaak aan de gumbo. Voeg die koud toe aan de roux. Dan mengt het beter en krijg je geen klontjes.
Ingrediënten Louisiana rijst

- Basmati rijst: Een lekkere geurende rijst met een fijne korrel
- Ui, laurier en zeezout: Smaakmakers van de rijst.
- Kippenbouillon: De rijst neemt de smaak van de kippenbouillon over. Daardoor krijg je een heerlijke rijst.
Bereiding
Stap 1: Kruid de kip

- Doe het selderijzout, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper en piment in een schaaltje.
- Voeg ook de vers gemalen peper en zeezout toe.
- Meng alles goed door.
- Bedek de kip met het kruidenmengsel en zet koel weg.
Stap 2: Maak een roux en voeg de uien toe aan de pan

- Doe de olie in een grote pan en verwarm tot hij goed heet is.
- Voeg in één keer de bloem toe aan de olie.
- Zet het vuur laag en roer de roux regelmatig door, ongeveer vijftien minuten tot de roux bruin is.
- Voeg dan de uien toe en roer die door de roux. Laat dit tien minuten, terwijl je regelmatig roert op laag vuur bakken.
Stap 3: Voeg de kip en worst toe

- Voeg de kip toe aan de roux en bak deze 10 minuten mee. Draai de kip af en toe om.
- De kip is nu lichtbruin.
- Snij de rookworst in plakjes.
- Voeg de plakjes aan de pan met Gumbo toe. Bak de rookworst één minuut mee.
Stap 4: Voeg de groenten en smaakmakers toe

- Snij de bleekselderij in blokjes en doe die in de pan.
- Halveer de pepertjes en verwijder de zaden. Snij in kleine blokjes en doe ze bij de Gumbo.
- Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg ze toe.
- Schep ook de knoflook in de pan en roer alles goed door. Roerbak dit drie minuten.
Stap 5: Schenk de bouillon bij de Gumbo

Stap 5 - Schenk de bouillon bij de Gumbo
- Schenk de bouillon bij de Gumbo en meng alles goed door. Zorg ervoor dat de bouillon koud is, want dan mengt de roux beter en krijg je geen klontjes.
- Leg de tijmblaadjes en laurier op de pan en breng de gumbo aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat 45 minuten sudderen. Roer elke vijf minuten de Gumbo door. Hij zal nu mooi dik worden.
Stap 6: Voeg okra of courgette, Worcestershire saus en worst toe

- Voeg de Okra of courgette toe.
- Schenk de Worcestershire saus erbij.
- Snij de andouille worst of chorizo in kleine blokjes.
- Schep de worst door de Gumbo en meng alles goed door. Laat alles 45 minuten sudderen. Verwijder de laurierblaadjes en proef. Voeg, naar smaak zout, peper en tabasco toe.
Stap: Louisiana rijst maken

- Schenk olie in de pan en bak het uitje in drie minuten op gemiddeld vuur glazig.
- Schep de rijst in de pan en bak deze 2 minuten.
- Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
- Roer het zout door de rijst en leg het laurierblad erop. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de rijst 15 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en roer de rijst even door.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gumbo met kip en worst uit New Orleans
Ingrediënten
Creoolse kruiden mix
- 2 eetlepels selderijzout
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel zeezout
- 1 eetlepel peper, vers gemalen
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 2 theelepels cayennepeper
- ½ theelepel gemalen piment
- 1 eetlepel file poeder, optioneel
Gumbo
- 1500 gram hele kip, in 10 stukken gesneden of kipdrumsticks
- 2 eetlepels creoolse kruiden, recept hierboven
- 240 mL olie
- 125 gram bloem
- 2 uien, gesnipperd
- 700 gram kielbasa, of rookworst in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes
- 2 rode pepers, zaden verwijderen en in reepjes snijden
- 1 tomaat, zaden verwijderen en in blokjes snijden
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 twijgjes verse tijm, alleen de blaadjes
- 2 liter kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 175 gram Andouille worst, of Chorizo, in blokjes
- 175 gram okra, of Courgette, in plakjes
- 1 eetlepel worcestershire saus
- zout, peper en tabasco naar smaak
Louisiana witte rijst
- 1 eetlepel olie
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 280 gram basmati rijst
- 750 mL kippenbouillon
- 1 laurierblaadje
- ¼ theelepel zout
Instructies
Creoolse Kruidenmengsel
- Meng de ingrediënten voor het Creoolse kruidenmengsel goed door elkaar.2 eetlepels selderijzout, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel zeezout, 1 eetlepel peper, 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel uienpoeder, 2 theelepels cayennepeper, ½ theelepel gemalen piment, 1 eetlepel file poeder
Voorbereiding
- Snij de kip in 10 stukken en bestrooi de kip met het Creoolse kruidenmengsel. Zet in de koeling tot gebruik.1500 gram hele kip, 2 eetlepels creoolse kruiden
Gumbo
- Schenk de olie in een pan en verwarm, op hoog vuur, tot het heet is.240 mL olie
- Schep de bloem bij de hete olie en begin met roeren (het zal beginnen te sissen).125 gram bloem
- Zet het vuur laag terwijl je vijftien minuten blijft roeren tot de roux bruin van kleur wordt.
- Voeg dan de uien toe en roer de uien door de roux.2 uien
- Verhoog het vuur tot medium en blijf tien minuten roeren.
- Voeg de kip toe aan de pan en bak 10 minuten terwijl je de stukken blijft draaien tot de kip lichtbruin is.
- Schep de plakjes worst erbij en roer die er doorheen, bak één minuut mee.700 gram kielbasa
- Doe dan de selderij, peper, tomatenblokjes en knoflook erbij en roerbak drie minuten.2 stengels bleekselderij, 2 rode pepers, 1 tomaat, 2 tenen knoflook
- Schenk de kippenbouillon erbij en roer ook de tijm en laurierblaadjes door de Gumbo.2 twijgjes verse tijm, 2 liter kippenbouillon, 2 laurierblaadjes
- Breng de Gumbo aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten sudderen. Roer elke 5 minuten door de Gumbo.
- Schep de gehakte Andouille worst of chorizo, okra (of courgette) en Worcestershire door de Gumbo.175 gram Andouille worst, 175 gram okra, 1 eetlepel worcestershire saus
- Breng op smaak met zout, peper en tabasco.zout
- Laat nog 45 minuten sudderen.
- Verwijder de laurierblaadjes en serveer.
Louisiana witte rijst
- Schenk de olie in een pan en bak de ui drie minuten op gemiddeld vuur tot ze glazig zijn.1 eetlepel olie, 1 kleine ui
- Schep de rijst in de pan en roerbak twee minuten.280 gram basmati rijst
- Schenk daarna de bouillon erbij en breng alles aan de kook.750 mL kippenbouillon
- Roer dan het zout door de rijst en leg het laurierblad erop.1 laurierblaadje, ¼ theelepel zout
- Dek de pan af met een deksel, zet het vuur laag en laat gedurende 15 minuten sudderen.
- Haal de pan van het vuur, rul de rijst met een vork en serveer.
Opmerkingen
- Hele kip: Kan vervangen worden door drumsticks of kippenpoten.
- Okra: Kun je geen okra aankomen, gebruik dan courgette
- Andouille worst: Andouille worst is in Nederland lastig aan te komen. Gebruik in plaats van deze worst Chorizo.
- Koelkast: Laat de Gumbo snel afkoelen en bewaar hem, afgedekt, tot drie dagen in de koeling.
- Diepvries: Je kunt de Gumbo ook tot zes maanden bewaren in de diepvries in een diepvriesdoos. TIP: bewaar hem in porties, zodat je de juiste hoeveelheid kunt ontdooien. Ontdooi de gumbo in de koelkast.
- Opwarmen:In een pan op het fornuis. Verwarm tot de Gumbo ongeveer 75 °C is. Heb je het een keer opgewarmd gooi de restjes dan weg. Je kunt ze niet nog een keer opwarmen.
Annemieke says
Wat een enorm lekker recept! we hebben genoten. Hier op Curacao ligt okra gelukkig in elke supermarket
Annemieke
Andréa says
Ja dat is hier lastiger aan te komen. Soms ligt het bij de Toko, maar lang niet altijd.