Zelf Boeuf Bourguignon Maken in de Slowcooker, deze Franse Klassieker maak je makkelijk zelf. Heerlijk met rundvlees, spekjes, wortel, en zilveruitjes die je langzaam gaart in een rodewijnsaus saus.
En waar je bij een normale stoofschotel altijd de pan naderhand schoon kunt schrobben is, doordat je deze keer de slowcooker gebruikt, de afwas net zo makkelijk als het maken van dit recept.

Zelf Boeuf Bourguignon Maken
Ken je dat een beroemd recept, waar je veel over hebt gehoord, maar dat je nog nooit gemaakt hebt (of geproefd). Dat had ik met Boeuf Bourguignon. Dit was dus echt een recept wat ik een keer wilde maken.
Het is een recept met grote hoeveelheden ingrediënten, maar de restjes kun je invriezen (als je ze nog hebt dan), voor een volgende keer. Mijn aanpassing aan het recept is dat ik de champignons heb weggelaten.
En ik heb ze niet gemist, want de stoofschotel heeft door zijn heerlijke saus en de knapperige uitjes, voldoende smaak.
Stoven in de Slowcooker
Eerder maakte ik al mijn stoofschotels in mijn gietijzeren pan, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik, sinds ik mijn slowcooker heb, ik mijn recepten daar naartoe heb aangepast. In de slowcooker houden de groenten hun bite, krijg je door het langzaam garen heerlijke smaken en wordt je vlees heel mals.
Wat heb je nodig voor Boeuf Bourguignon uit de Slowcooker?
Om deze Franse Boeuf Bourguignon te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Spekjes - Gerookt spek, uitgebakken, waardoor het vrijgekomen vet, de saus een extra ziltige smaak geven.
- Runderlappen - In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken. Dep het vlees droog voordat je het aanbakt. Nat vlees wordt niet zo mooi bruin.
- Peper en zout - geeft smaak aan het vlees en de saus.
- Rode wijn - Pinot Noir is echt een aanrader om te gebruiken. Het is fruitig, een beetje kruidig en heeft body. En dat laatste kan de saus echt goed gebruiken. Je kunt deze vervangen door een andere wijn uit de Bourgogne.
- Wortel - Winterwortel is prima.
- Tomatenpuree - Geeft de saus een diepere smaak. Bak de tomatenpuree 2 minuten aan, dan wordt hij zoeter (anders kan de zure smaak van de puree nogal overheersen)
- Tijm - Geeft een heerlijke smaak aan de Boeuf Bourguignon.
- Zilveruitjes - Dit zijn kleine in de azijn ingelegde uitjes. Ze worden zilveruitjes genoemd vanwege de mooie glans op hun schil. Spoel de zilveruitjes af voordat je ze gaat bakken, anders smaken ze te zuur.
- Bloem - Om de saus iets in te dikken. Door het vlees met de bloem te bestrooien en dan licht aan te bakken, ben je de rauwe bloemsmaak kwijt en krijg je ook geen klontjes in de saus.
- Ui en knoflook - Geven smaak aan het vlees en de saus.
- Runderbouillon - Om de saus lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte runderbouillon. Heb je dat echt niet, dan gebruik je bouillon van een blokje.
- Laurierblad - Het laurierblad heeft weg van tijm en oregano, maar dan met een warme ondertoon. Tijdens het stoven geeft het zijn smaak af, en je verwijderd het voordat je de Boeuf Bourguignon opdient.
- Boter - Hierin karameliseer je de zilveruitjes tot ze goudbruin en heerlijk zacht zijn.
Hoe maak je crockpot Boeuf Bourguignon zonder Champignons?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bak het spek uit in een koekenpan gedurende twee minuten. Doe het vlees in de pan, bestrooi met bloem, zout en peper, en bak het goudbruin. Haal met een schuimspaan uit de pan. In het achtergebleven vet bak je de knoflook, ui, tomatenpuree en wortel 3 minuten. Dan voeg je het vlees weer toe en mengt alles goed door. Doe de inhoud van de pan in de slowcooker.
- Schenk de wijn in de koekenpan en laat aan de kook komen. Schraap met een houten lepel de baksels los uit de pan. Zo krijgt je Boeuf Bourguignon in de slowcooker extra veel smaak. Schenk alles in de slowcooker kom.
- Voeg de bouillon en tijm toe en roer goed door. Leg het laurierblad boven op de vloeistof. Doe het deksel op de crockpot en zet 6 tot 8 uur op de laagste stand aan.
- Smelt boter in een pannetje en voeg de uitjes toe. Schenk bouillon erbij, zodat de uitjes net onderstaan en laat op laag vuur de vloeistof langzaam verdampen (duurt ongeveer 25 minuten) de uitjes zijn nu heerlijk zacht. Zeef de saus van de Boeuf Bourguignon en zet de groenten en het vlees even opzij. Schenk de saus bij de uitjes en laat inkoken tot het wat dikker is en mooi glanst. Op hoog vuur ongeveer een minuut of vijf. Schep alles door elkaar en je hebt een heerlijke rijke Boeuf Bourguignon.
Dit recept is heerlijk met gekookte aardappels met peterselie boter en een rucola appel peer salade.
Garneer met wat peterselie, dat geeft een heerlijk fris accent aan de rijke saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlBoeuf Bourguignon Maken in de Slowcooker
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
200 gram spekreepjes in reepjes
1 theelepel zout
1 theelepel peper
3 eetlepels bloem
1 ui gesnipperd
1 wortel in blokjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
2 tenen knoflook gekneusd
750 ml rode wijn Pinot Noir
300 ml runderbouillon
1 theelepel gedroogde tijm
1 laurierblad
1 eetlepel boter
100 ml runderbouillon
peterselie vers, ter garnering, optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Bak het spek uit in een koekenpan.200 gram spekreepjes
- Haal het met een schuimspaan uit de pan en voeg het vlees toe.1500 gram runderlappen
- Dep de runderlappen droog met keukenpapier.
- Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper.1 theelepel zout, 1 theelepel peper, 3 eetlepels bloem
- Bak dat aan tot het goudbruin is (het hoeft niet gaar te zijn) en haal ook dit met een schuimspaan uit de pan.
- In het achtergebleven vet, bak je de wortel, tomatenpuree, knoflook en ui aan gedurende 2-3 minuten.1 ui, 1 wortel, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 tenen knoflook
- Voeg dan de spekreepjes en het vlees weer toe en roer het goed door.
- Doe alles in de pot van de slowcooker.
- Schenk wijn in de koekenpan en breng aan de kook. Schraap met een houten lepel de achtergebleven aanbaksels los en schenk alles in de slowcooker.750 ml rode wijn
- Voeg nu ook de bouillon en tijm toe. Roer alles goed door en leg het laurierblad bovenop.300 ml runderbouillon, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 laurierblad
- Doe het deksel op de pan en laat 6 tot 8 uur op lage stand stoven.
- Tijdens het laatste half uur maak je de uitjes klaar.
- Voor de uitjes smelt je een eetlepel boter in een pan en bakt ze aan tot ze goudbruin zijn. Vervolgens voeg je de bouillon toe tot ze net onder staan.18 zilveruitjes, 1 eetlepel boter, 100 ml runderbouillon
- Laat zonder deksel sudderen, gedurende 20-25 minuten, totdat vrijwel al het vocht verdampt is en de uitjes lekker zacht zijn.
- Pak een kom en daar leg je een grove zeef in.
- Giet de stoofschotel vanuit de slowcooker in de zeef (terwijl je het vocht opvangt). Doe het vlees en de groenten terug in de crockpot.
- Giet de saus in de koekenpan bij de uitjes en schep het vet met een schuimspaan af.
- Laat het vervolgens op hoog vuur gedurende 5 minuten inkoken tot de saus wat dikker is en mooi glanst.
- Giet de saus terug in de pan van de slowcooker en laat het nog 2 tot 3 minuten warm worden.
- Garneer met peterselie.peterselie
Opmerkingen:
Laat de Boeuf Bourguignon snel afkoelen voordat je hem bewaart.
- Koelkast - Bewaar afgedekt tot drie dagen in de koeling
- Diepvries - Doe de stoofschotel in een afgesloten diepvriesdoos en bewaar tot 3 maanden in de diepvries.
- Opwarmen - Doe de Boeuf Bourguignon in een pan en voeg twee eetlepels water toe en verwarm op laag vuur tot het voldoende verhit is.
Geef een reactie