Zelf Boeuf Bourguignon Maken in de Slowcooker, deze Franse Klassieker maak je makkelijk zelf. Heerlijk met rundvlees, spekjes, wortel, en zilveruitjes die je langzaam gaart in een rodewijnsaus saus.
En waar je bij een normale stoofschotel altijd de pan naderhand schoon kunt schrobben is, doordat je deze keer de slowcooker gebruikt, de afwas net zo makkelijk als het maken van dit recept.
Zelf Boeuf Bourguignon Maken
Ken je dat een beroemd recept, waar je veel over hebt gehoord, maar dat je nog nooit gemaakt hebt (of geproefd). Dat had ik met Boeuf Bourguignon. Dit was dus echt een recept wat ik een keer wilde maken.
Het is een recept met grote hoeveelheden ingrediënten, maar de restjes kun je invriezen (als je ze nog hebt dan), voor een volgende keer. Mijn aanpassing aan het recept is dat ik de champignons heb weggelaten.
En ik heb ze niet gemist, want de stoofschotel heeft door zijn heerlijke saus en de knapperige uitjes, voldoende smaak.
Stoven in de Slowcooker
Eerder maakte ik al mijn stoofschotels in mijn gietijzeren pan, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik, sinds ik mijn slowcooker heb, ik mijn recepten daar naartoe heb aangepast. In de slowcooker houden de groenten hun bite, krijg je door het langzaam garen heerlijke smaken en wordt je vlees heel mals.
Dit recept is heerlijk met gekookte aardappels met peterselie boter en een rucola appel peer salade.
Garneer met wat peterselie, dat geeft een heerlijk fris accent aan de rijke saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 200 gram spekreepjes
- 1500 gram runderlappen in blokjes van 5 cm gesneden
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 3 eetlepels bloem
- 1 ui gesnipperd
- 1 wortel in blokjes gesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 tenen knoflook gekneusd
- 750 ml rode wijn Pinot Noir
- 300 ml runderbouillon
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- 18 zilveruitjes afgespoeld
- 1 eetlepel boter
- 100 ml runderbouillon
- peterselie vers, ter garnering, optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Bak het spek uit in een koekenpan.200 gram spekreepjes
- Haal het met een schuimspaan uit de pan en voeg het vlees toe.1500 gram runderlappen
- Dep de runderlappen droog met keukenpapier.
- Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper.1 theelepel zout, 1 theelepel peper, 3 eetlepels bloem
- Bak dat aan tot het goudbruin is (het hoeft niet gaar te zijn) en haal ook dit met een schuimspaan uit de pan.
- In het achtergebleven vet, bak je de wortel, tomatenpuree, knoflook en ui aan gedurende 2-3 minuten.1 ui, 1 wortel, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 tenen knoflook
- Voeg dan de spekreepjes en het vlees weer toe en roer het goed door.
- Doe alles in de pot van de slowcooker.
- Schenk wijn in de koekenpan en breng aan de kook. Schraap met een houten lepel de achtergebleven aanbaksels los en schenk alles in de slowcooker.750 ml rode wijn
- Voeg nu ook de bouillon en tijm toe. Roer alles goed door en leg het laurierblad bovenop.300 ml runderbouillon, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 laurierblad
- Doe het deksel op de pan en laat 6 tot 8 uur op lage stand stoven.
- Tijdens het laatste half uur maak je de uitjes klaar.
- Voor de uitjes smelt je een eetlepel boter in een pan en bakt ze aan tot ze goudbruin zijn. Vervolgens voeg je de bouillon toe tot ze net onder staan.18 zilveruitjes, 1 eetlepel boter, 100 ml runderbouillon
- Laat zonder deksel sudderen, gedurende 20-25 minuten, totdat vrijwel al het vocht verdampt is en de uitjes lekker zacht zijn.
- Pak een kom en daar leg je een grove zeef in.
- Giet de stoofschotel vanuit de slowcooker in de zeef (terwijl je het vocht opvangt). Doe het vlees en de groenten terug in de crockpot.
- Giet de saus in de koekenpan bij de uitjes en schep het vet met een schuimspaan af.
- Laat het vervolgens op hoog vuur gedurende 5 minuten inkoken tot de saus wat dikker is en mooi glanst.
- Giet de saus terug in de pan van de slowcooker en laat het nog 2 tot 3 minuten warm worden.
- Garneer met peterselie.peterselie
Opmerkingen:
Laat de Boeuf Bourguignon snel afkoelen voordat je hem bewaart.
- Koelkast - Bewaar afgedekt tot drie dagen in de koeling
- Diepvries - Doe de stoofschotel in een afgesloten diepvriesdoos en bewaar tot 3 maanden in de diepvries.
- Opwarmen - Doe de Boeuf Bourguignon in een pan en voeg twee eetlepels water toe en verwarm op laag vuur tot het voldoende verhit is.
Mira says
Recept is absoluut ongeschikt voor de slowcooker. Veel teveel vocht. En voor je deze recensie weer verwijderd moet je misschien eens bij jezelf nagaan of de kritiek terecht is.
Andréa says
Beste Mira, Wat een onbehoorlijk geschreven reactie, waarbij je misschien bij jezelf kunt nagaan of dit opbouwende kritiek is of wellicht een recensie die qua taalgebruik nogal ongepast is en negatieve reacties oproept. Maar dit terzijde. Er is geen wet wat de juiste hoeveelheid vocht is die wordt gebruikt in een slowcooker recept. Dat is namelijk geheel afhankelijk van het recept. En wanneer je dit recept had gelezen, had je gezien dat in dit recept de groenten en vleessmaak afgeven aan de saus en vice versa. En dat de saus vervolgens nadien ingekookt wordt, zodat hij fluweelzacht en voller van smaak wordt. De totale hoeveelheid saus wordt daardoor minder en de smaken geconcentreerder. Daardoor wordt er in dit recept dus uitgegaan van een ruimere hoeveelheid saus. En dat is dus precies de bedoeling.