Gemaakt zonder pakjes en zakjes: deze Bombay Curry uit de Slowcooker maak je helemaal zelf. Door het stoven in de slowcooker krijgt de saus en het vlees de tijd om al die heerlijke smaken op te nemen. Het vlees wordt heerlijk mals. Bombay curry is mild en zacht en is zo lekker kruidig. Zo lekker kun je alleen zelf maken.
Bombay Curry uit de Slowcooker
Indiase curry's je mag me er 's nachts wakker voor maken. Ik hou van comfort food uit deze keuken. Het kruidige vlees en de heerlijke saus, zalig. Dit stoofgerecht is mild en zacht, en dus echt een recept geschikt voor het hele gezin. En deze Bombay Curry is daarom zo lekker!
Bombay curry is gemaakt van heerlijke kruiden die vaak gebruikt worden in de Indiase keuken, tomaat en kokosmelk. In deze curry heb ik gekozen voor rundvlees, maar je ziet het ook gemaakt worden met kip en lamsvlees.
Normaal kost het best een beetje werk om een curry klaar te maken, maar als je de slowcooker gebruikt, valt dat heel erg mee. En door het stoven met een deksel blijven alle smaken in de pan. Echt dit ga je superlekker vinden.
Wat heb je nodig voor Indiase Curry Bombay?
Om deze Bombay Curry uit de slowcooker te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Boter - Het vet dat je nodig hebt om het vlees in te stoven en wat een romige smaak aan je curry geeft. Als je aan kunt komen, gebruik dan Ghee. Ghee is boter zonder vaste melkdeeltjes en water. Dat voorkomt dat de boter aanbrandt. Maar je kunt ook prima boter gebruiken.
- Uien, knoflook, gember en rode peper - Vers, fijngehakt. Smaakmakers die meestal worden gebruikt in de Indiase keuken. De rode peper bepaalt het pitje in de curry. Eten er kleine kinderen mee? Verwijder dan de zaden. Hou je van pittig? Voeg dan een extra peper toe.
- Kruiden - Dit recept bevat een aantal kruiden die vaak gebruikt worden in de Indiase keuken om de saus op smaak te brengen. De saus bevat komijn, koriander, kurkuma, chilipoeder en zout. Alle kruiden zijn verkrijgbaar bij de supermarkten (een van de beste dingen van deze Curry Bombay, de ingrediënten zijn heel goed verkrijgbaar).
- Runderlappen - In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken. Of ga voor kip of lamsvlees, wat ook lekker smaakt in de Bombay saus.
- Tomatenblokjes - Voor de boterachtige tomatensaus. Gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze de optimale smaak hebben. Je zou gezeefde tomaten (of passata) kunnen gebruiken, maar dat is niet nodig omdat je de Bombay Curry in de slowcooker maakt.
- Kokosmelk - Gewonnen uit het sap van geraspte vruchtvlees van kokosnoten. Het heeft een lichtzoete, rijke en volle smaak.
Hoe maak je deze heerlijke Slowcooker Bombay Curry?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt de helft van de boter in de pan en voeg de gesnipperde uien toe. Bak 3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook, peper, kurkuma, komijn, koriander en chilipoeder toe en zet het vuur hoog. Roerbak 4 minuten. Haal de gekruide uien uit de pan en doe ze in de slowcooker.
- Doe het restant boter in de pan en bak de rundvleesblokjes goudbruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Schep de inhoud van de pan ook in de slowcooker.
- Schenk de tomatenblokjes in de crockpot.
- Giet ook de kokosmelk erbij en doe het deksel op de slowcooker. Zet hem aan op laag en laat 6 tot 8 uur garen.
Lekker met: Rijst, knoflook naanbrood en Papadums. Garneer met koriander of platte peterselie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter of Ghee
- 2 grote uien gesnipperd
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 1 rode peper van zaden ontdaan en fijngesneden
- 2 cm verse gember vel verwijderd en geraspt
- 1½ theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 750 gram magere runderlappen in blokjes van 2 x 2 cm
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 ml kokosmelk
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Smelt de helft van de boter in de koekenpan en voeg de uien toe. Bak 3 minuten tot ze glazig zijn.1 eetlepel boter, 2 grote uien
- Doe ook de knoflook, rode peper, gember, kurkuma, komijnzaad, koriander, chilipoeder en zout in de pan en roerbak die 4 minuten op hoog vuur mee. Zo komen alle smaken goed vrij.2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 cm verse gember, 1½ theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen komijn, 1 eetlepel gemalen koriander, ½ theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout
- Leeg de koekenpan in de slowcooker en smelt de andere helft van de boter op hoog vuur.
- Voeg de runderlappen toe en bak tot ze goudbruin zijn. Doe dit in meerdere keren, zodat de pan niet te vol is. Wanneer de runderlappen goudbruin zijn, schep je ze in de slowcooker.750 gram magere runderlappen
- Giet de tomatenblokjes en kokosmelk bij het vlees.400 gram tomatenblokjes, 200 ml kokosmelk
- Leg de deksel op de slowcooker en zet gedurende 6 tot 8 uur op lage stand.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de curry in een luchtdichte doos gedurende maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Verpak de Indiase Curry Bombay in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft hij tot 2 maanden goed in de diepvries.
- Opwarmen - Verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren, tot het warm is.
Lianne Jeucken says
Hallo, een vraagje over het recept. Je schrijft dat bij verdubbeling van het gewicht er 50 tot 100ml extra vicht toegevoegd moet worden. geldt hierbij het gehele recept verdubbelen en dan nog extra vocht? Of enkel vlees, kruiden en groenten verdubbelen en dan extra vocht? Dus dan niet de kokosmelk en tomatenblokjes erbij? Mag het extra vocht kippenbouillon zijn? Of gewoon water?
Andréa says
Beste Lianne, Je voegt de dubbele hoeveelheid vlees toe, en 50-100 ml extra vocht. De kruiden en andere smaakmakers verdubbel je niet (op die kleine hoeveelheid extra vocht wordt dat te intens qua smaak). Ikzelf zou eerder 50 ml kokosmelk aanhouden, maar dan heb je wel iets minder saus bij het vlees (voor ons voldoende maar dat is aan jezelf).