Dit klassieke recept uit de Franse keuken: coq au vin is heerlijk op koude dagen. De kip gaar je langzaam in rode wijn en daardoor krijgt hij een heerlijke smaak. En aan de stoof saus voeg je wortel, sjalotjes en ui toe. Zo lekker!
Het winterweer komt er weer aan en dan gaan de stoofschotels op tafel! En deze coq au vin is zo'n klassieker die je in je repertoire wilt hebben. Laat de kip heerlijk stoven op laag vuur in de rode wijn/bouillon en geniet naderhand van een heerlijk maaltje met stukken malse kip en heerlijke groenten.
Een snel recept
Zoals je ziet heb ik geen champignons toegevoegd (vanwege mijn intolerantie), maar dat kan natuurlijk wel. Voeg dan 250 gram (kastanje) champignons toe. En doordat je de kip in stukken snijdt voordat je hem toevoegt, kost het stoven bij deze variant maar 50 minuten. En dat is pas echt fijn.
En wat ook fijn is. Het vlees dat je overhoudt en de kippenpoten kun je weer gebruiken om de dag erop een heerlijke kippensoep te maken (met bijvoorbeeld een heerlijk gebakken homemade stokbrood). Smullen!
- Dit recept kun je ook prima in de slow cooker maken. Start het recept in de pan en doe de bloem erbij. Schenk de rode wijn erbij en maak alles goed los. Schenk in de slow cooker en doe de rest van de ingrediënten erbij. Laat 5 tot 6 uur bij hoge temperatuur garen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Coq au vin
Ingrediënten
- 1200 gram hele kip, of 4 kippenpoten
- 125 gram gerookt spek, in reepjes
- 2 wortels
- 6 sjallotjes
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels boter, ongezouten
- 2 eetlepels bloem
- 400 ml rode wijn
- 400 ml kippenbouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- ½ theelepel suiker
- 4 takjes peterselie
- zout en peper , naar smaak
Instructies
- Wanneer je een hele kip gebruikt, snij je hem in 8 stukken (2 poten, 2 vleugels en verdeel het karkas in vieren).
- Schraap de wortels schoon en snij in dunne plakjes.
- Pel de sjallotjes en snij 2 sjallotjes fijn.
- Hak de rode ui fijn.
- Pel de knoflook.
- Verhit de oilie in een pan en bak de spekjes 2 minuten. Verwijder met een schuimspaan en zet even apart.
- Doe de boter en de olie in de pan en bak de stukken kip totdat ze bruin zijn. Haal de kip uit de pan en zet even opzij.
- Doe de 4 hele sjallotjes in een pan en bak aan alle zijden even aan, ongeveer 3 minuten. Haal uit de pan en leg ze even opzij..
- Dan voeg je de fijngehakte ui en sjallotjes toe en roerbak je die 2 minuten. Voeg de knoflook en wortel toe en bak 2 minuten, terwijl je roert.
- Strooi de bloem over de groenten en bak 1 minuut.
- Schenk de wijn beetje bij beetje in de pan en schraap alles los.
- Verdun de saus met de kippenbouillon.
- Doe het laurierblad, takje tijm en peterselie in de pan en roer de suiker erdoor.
- Breng aan de kook en voeg dan de spekjes, sjallot en stukken kip toe aan de saus.
- Doe het deksel op de pan en breng weer aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat 50 minuten sudderen.
- Verwijder de tijm en laurierblad uit de saus en serveer.
Opmerkingen
- Wil je dit recept maken, dan kun je alle ingrediënten nu met één druk op de knop bestellen:
- Dit recept kun je ook prima in de slow cooker maken. Start het recept in de pan en doe de bloem erbij. Schenk de rode wijn erbij en maak alles goed los. Schenk in de slow cooker en doe de rest van de ingrediënten erbij. Laat 5 tot 6 uur bij hoge temperatuur garen.
Miranda van der zwan says
hoi, ik ga dit nog maken in de slowcooker. hoeveel vocht moet er dan bij?
Andréa says
Hoi Miranda,
Dit recept is inderdaad ook erg lekker uit de slowcooker: ik gebruik dan 150 ml rode wijn en 150-200 ml kippenbouillon. De overige ingrediënten hou ik hetzelfde. Succes ermee!
Miranda van der zwan says
de slowcooker staat aan, ik had alleen wel dezelfde hoeveelheid wijn gebruikt maar even laten koken ivm de alcohol. Ik had ook een pot 340 ml kippenbouillon toegevoegd. ik had je antwoord nog niet gelezen. maizena gebruiken maar... wat eet jij bij de stoofpot, aardappelen?
Andréa says
Smakelijk alvast dan! Ik eet hier vaak aardappelpuree bij of gekookte aardappels (lekker met de saus).
Miranda van der zwan says
ik heb de aardappelen al opstaan. bij het proeven van de stoof vond ik het net iets te zout. wel eetbaar, maar toch net iets té zeg maar. ik heb er een paar stukken rauwe aardappel bijgedaan, kan ik nog meer doen? schepje suiker nog misschien? ik ben bang dat de bouillon te zout was. ik heb een pot gebruikt omdat ik niet tegen bouillonblokjes kan door de smaakversterker, de volgende keer pak ik gewoon zo'n potje van maggi, die heeft bouillonpoeder.
Andréa says
Oei vervelend te horen. Aardappel toevoegen is ook altijd mijn eerste go-to. Je zou de saus wat kunnen verdunnen. Suiker kan de zoute smaak opheffen, maar past hier iets minder goed bij. Of eventueel een beetje saus er uitscheppen en dezelfde hoeveelheid in water weer toevoegen (verdunnen), zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.
Miranda van der zwan says
Op zich was het lekker, zeker als je een hap neemt met een kruimige aardappel waar niet zoveel zout in zat. Ik heb de slowcooker uitgezet en de rauwe aardappel erin laten zitten. ik hoop dat die nog wat zout eruit trekt. De spekjes waren ook nogal zout, volgende keer maar iets minder doen. Ik heb ook kipdijfilet gebruikt, misschien is dat ook een reden.
Meerder factoren die meespelen dus.
Jij geeft als tip om er kippensoep van te maken, van het restje dat ik overheb. Gewoon water erbij doen? Dan is het probleem van het zout ook opgelost denk ik. Ik kook dan gewoon wat stukken aardappel mee en doe nog wat wortel erbij.
In je recept noem je wortel, ik heb gewone wortelen gebruikt, er was geen winterwortel (ik bestel via internet). Bedoel je winterwortel of gewone wortelen (ik had er wel wat meer ingedaan).
Wel fijn dat je snel antwoord geeft 😀
Andréa says
Ik zou inderdaad water bij de kip doen en samen met een kruidenpakketje een half uurtje op smaak laten komen. Vervolgens het laatste kwartiertje fijngesneden groente en eventueel vermicelli erbij. Proeven en dan op smaak brengen met zout en peper. Fijne avond, Groetjes Andréa
Miranda van der zwan says
laatste vraag 😀 en gebruik jij winterwortel? op welk punt kun je het beste kastanjechampignons toevoegen?
ik had nog een restje zelfgemaakte appelcompote zonder suiker staan. dat heb ik er als tegenhanger bijgegeten.
Andréa says
Ik gebruik inderdaad winterwortel. De kastanjechampignons bak je aan en voeg je na 40-45 minuten stoven toe. Ze gaan dus maar even mee in de pan! De appelcompote klinkt inderdaad erg lekker hierbij! Fijne avond, groetjes Andréa