Dit klassieke recept uit de Franse keuken: coq au vin is heerlijk op koude dagen. De kip gaar je langzaam in rode wijn en daardoor krijgt hij een heerlijke smaak. En aan de stoof saus voeg je wortel, sjalotjes en ui toe. Zo lekker!
Het winterweer komt er weer aan en dan gaan de stoofschotels op tafel! En deze coq au vin is zo'n klassieker die je in je repertoire wilt hebben. Laat de kip heerlijk stoven op laag vuur in de rode wijn/bouillon en geniet naderhand van een heerlijk maaltje met stukken malse kip en heerlijke groenten.
Een snel recept
Zoals je ziet heb ik geen champignons toegevoegd (vanwege mijn intolerantie), maar dat kan natuurlijk wel. Voeg dan 250 gram (kastanje) champignons toe. En doordat je de kip in stukken snijdt voordat je hem toevoegt, kost het stoven bij deze variant maar 50 minuten. En dat is pas echt fijn.
En wat ook fijn is. Het vlees dat je overhoudt en de kippenpoten kun je weer gebruiken om de dag erop een heerlijke kippensoep te maken (met bijvoorbeeld een heerlijk gebakken homemade stokbrood). Smullen!
- Dit recept kun je ook prima in de slow cooker maken. Start het recept in de pan en doe de bloem erbij. Schenk de rode wijn erbij en maak alles goed los. Schenk in de slow cooker en doe de rest van de ingrediënten erbij. Laat 5 tot 6 uur bij hoge temperatuur garen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlCoq au vin
Ingrediënten
- 1200 gram hele kip (of 4 kippenpoten)
- 125 gram gerookt spek (in reepjes)
- 2 wortels
- 6 sjallotjes
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels boter (ongezouten)
- 2 eetlepels bloem
- 400 ml rode wijn
- 400 ml kippenbouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- ½ theelepel suiker
- 4 takjes peterselie
- zout en peper (naar smaak)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Wanneer je een hele kip gebruikt, snij je hem in 8 stukken (2 poten, 2 vleugels en verdeel het karkas in vieren).
- Schraap de wortels schoon en snij in dunne plakjes.
- Pel de sjallotjes en snij 2 sjallotjes fijn.
- Hak de rode ui fijn.
- Pel de knoflook.
- Verhit de oilie in een pan en bak de spekjes 2 minuten. Verwijder met een schuimspaan en zet even apart.
- Doe de boter en de olie in de pan en bak de stukken kip totdat ze bruin zijn. Haal de kip uit de pan en zet even opzij.
- Doe de 4 hele sjallotjes in een pan en bak aan alle zijden even aan, ongeveer 3 minuten. Haal uit de pan en leg ze even opzij..
- Dan voeg je de fijngehakte ui en sjallotjes toe en roerbak je die 2 minuten. Voeg de knoflook en wortel toe en bak 2 minuten, terwijl je roert.
- Strooi de bloem over de groenten en bak 1 minuut.
- Schenk de wijn beetje bij beetje in de pan en schraap alles los.
- Verdun de saus met de kippenbouillon.
- Doe het laurierblad, takje tijm en peterselie in de pan en roer de suiker erdoor.
- Breng aan de kook en voeg dan de spekjes, sjallot en stukken kip toe aan de saus.
- Doe het deksel op de pan en breng weer aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat 50 minuten sudderen.
- Verwijder de tijm en laurierblad uit de saus en serveer.
Opmerkingen:
- Wil je dit recept maken, dan kun je alle ingrediënten nu met één druk op de knop bestellen:
- Dit recept kun je ook prima in de slow cooker maken. Start het recept in de pan en doe de bloem erbij. Schenk de rode wijn erbij en maak alles goed los. Schenk in de slow cooker en doe de rest van de ingrediënten erbij. Laat 5 tot 6 uur bij hoge temperatuur garen.
Geef een reactie