Deze prei roomkaas dip recept is erg populair in Nederland. In de supermarkt is een prei roomkaas dip te koop onder de merknaam Heksenkaas®, en deze is net zo lekker! Het bevat roomkaas, mayonaise, knoflook, prei en verse kruiden.
En die romige combinatie is zo geweldig. Ik gebruik het niet alleen als dip maar ook als spread op brood of wraps. Het is zo veelzijdig! Iedereen houdt ervan; het is een van de meest populaire dip recepten!
Prei Roomkaas Dip (à la Heksenkaas®)
Zo'n tien jaar geleden bedacht een groenteboer genaamd Dennis Voerman dit recept en verkocht het in zijn winkel. Het was zo'n goed recept dat het meteen een succes werd en de romige prei-dip verkoop breidde zich uit over het hele land. Tegenwoordig wordt het op grote schaal geproduceerd en is het in de supermarkten in Nederland te koop als Heksenkaas®.
Leuk weetje is dat de naam, is voortgekomen uit de Amerikaanse feestdag Halloween.
Heksenkaas is een geweldige dipsaus (heerlijk met crackers en chips (zoals Bugles)), maar je kunt het ook als spread gebruiken. Ik heb er al meerdere malen wraps mee gemaakt, lekkere wrap met kip of een wrap met gerookte zalm. Of als topping op een komkommer hapje met Heksenkaas en bacon. En het is een geweldig bijgerecht voor je volgende zomerse BBQ (serveer het als spread voor stokbrood).
Dit recept is een replica van de in de winkel gekochte versie. Het is goedkoper, een van de meest eenvoudige recepten die ik ken. Het is een van mijn favoriete dips. Wat is de jouwe?
Wat heb je nodig voor Zelfgemaakte Roomkaas Kruidendip?
Om deze Prei Roomkaas Dip zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Mayonaise - een romige, lichtzure en zoete gladde saus.
- Griekse yoghurt - Dikke yoghurt, die een romig mondgevoel heeft. Je kunt ook kiezen voor zure room of crème fraîche.
- Prei - deze groente heeft een zoete en zachte smaak. Snijd de prei heel dun. Gebruik niet de donkergroene delen van de prei, maar de lichtgroene of witte stukken.
- Peterselie - met zijn peperige smaak is het heerlijk om aan deze saus toe te voegen.
- Knoflook - alles wordt beter met een beetje knoflook.
- Roomkaas - Dit is de basis van de dip. Gebruik een goede kwaliteit roomkaas omdat dit het beste resultaat geeft.
- Honing - om deze saus een beetje zoeter te maken.
- Rijstazijn - heeft een zoete, zure smaak. Je kunt het vergelijken met appelciderazijn. Als je geen rijstazijn hebt, kun je deze vervangen door appelciderazijn, witte wijnazijn of citroensap.
- Zwarte peper - om de prei dip op smaak te brengen.
Hoe maak je deze Roomkaas Spread met Prei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de gesneden prei in de kom van de keukenmachine.
- Voeg ook mayonaise, Griekse yoghurt en peterselie toe.
- Neem de geperste knoflook en voeg deze samen met de roomkaas, honing en azijn toe aan de kom. Breng het op smaak met versgemalen zwarte peper.
- Blend het kort. Je wilt geen super gladde saus, het mag nog wat stukjes bevatten; het moet gewoon gemengd worden.
Doe de Prei roomkaas dip in een kommetje en serveer met stokbrood als bijgerecht bij je volgende barbecue. Of serveer het bij een feestje om (zelfgemaakte) crackers in de heksenkaas te dippen.
Garneer met wat verse reepjes prei.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1½ eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt zure room of crème fraîche
- 30 gram prei witte of lichtgroene deel. Schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden
- 5 gram peterselie
- ½ teentje knoflook uitgeperst
- 100 gram roomkaas
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel rijstazijn
- ⅛ theelepel zwarte peper vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine.1½ eetlepel mayonaise, 1 eetlepel Griekse yoghurt, 30 gram prei, 5 gram peterselie, ½ teentje knoflook, 100 gram roomkaas, 1 eetlepel honing, 1 theelepel rijstazijn, ⅛ theelepel zwarte peper
- Pulseer tot alles gemengd is. De dip hoeft niet superglad te worden, maar mag nog stukjes bevatten.
Opmerkingen:
- Koelkast - Dek de roomkaas prei dip af met plastic folie, of gebruik een luchtdichte verpakking en bewaar het maximaal drie dagen in de koelkast. Serveer het op kamertemperatuur.
- Diepvries - Vries het niet in. De consistentie van de dip zal veranderen, en het is niet zo lekker meer.
- Restjes - gebruik ze op een broodje of een wrap (met wat sla en gerookte kip) als lunch de volgende dag!
- Stokbrood en crackers
- Wraps met Heksenkaas en kip of wraps met ijsbergsla en gerookte zalm
- Komkommerhapjes met bacon (met maar 3 ingrediënten en zo lekker!)
Geef een reactie