Een sausje maakt het gourmetten af. Whisky cocktail saus, barbecue saus, mayonaise, curry of knoflooksaus. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Met deze recepten maak je zelf de heerlijkste sauzen in een handomdraai!
Ik hou ervan, ik beken het eerlijk. Een heerlijk sausje bij de gourmet. Om op mijn stokbrood te smeren, om het vlees mee in te smeren of de groenten te bedekken. En ik heb zo mijn voorkeuren. Whisky cocktail saus in combinatie met vis. Knoflooksaus en barbecue saus bij vlees. Mayonaise en curry zijn niet helemaal mijn ding, maar ja de kinderen zijn er dol op. Heerlijk bij deze gourmetrecepten die zijn samengevat in deze wrap up (10 lekkere gourmet recepten)
En vandaag geef ik de recepten van de vijf sausjes die je bij mijn gourmet kunt vinden. Het leuke is dat een aantal van deze sauzen weer de basis zijn van de andere sausjes.

Omdat...
- Sausjes bederfelijk zijn, maak ik ze hoogstens de dag ervoor, maar liever nog op de dag zelf. En je bewaart ze natuurlijk tot gebruik in de koeling.
- Je de olie in het begin bij de mayonaise druppelsgewijs toevoegt, krijg je een mooie gladde saus. Voeg je het te snel toe, dan krijg je klontjes.
- Het momenteel winter is en de tomaten gewoon niet zo lekker zijn, pak je liever een pot goede passata. De verse tomaten gebruik je gewoon in de winter.
Gourmet recept 5 sausjes
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Mayonaise
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 ei geel
- 1 theelepel mosterd
- ⅛ theelepel zout
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 250 ml zonnebloemolie
Instructies
- Meng het eigeel in een kom met de mosterd, zout en azijn.1 ei geel, 1 theelepel mosterd, ⅛ theelepel zout, 1 theelepel witte wijnazijn
- Meng alles goed door elkaar met de garde.
- Schenk druppelsgewijs de zonnebloemolie bij terwijl je met de garde blijft mengen.250 ml zonnebloemolie
- Doe dit tot de olie er bij zit (na ongeveer 100 ml olie, kun je in een heel klein straaltje gaan toevoegen).
- Voeg naar smaak nog wat zout of peper toe.
Opmerkingen
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Curry
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 eetlepel olie
- 400 ml gezeefde tomaten, passata
- 50 gram bruine suiker
- 80 ml azijn
- ¾ theelepel zout
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel kaneel
- ⅛ theelepel steranijs
- ½ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel cayenne peper
Instructies
- Snipper de uien fijn.2 uien
- Fruit de uien op laag vuur in de olie tot ze glazig zijn.1 eetlepel olie
- Voeg de gezeefde tomaten, de suiker, azijn en kruiden toe.400 ml gezeefde tomaten, 50 gram bruine suiker, 80 ml azijn, ¾ theelepel zout, 2 eetlepels kerriepoeder, 1 theelepel gemberpoeder, ¼ theelepel kaneel, ⅛ theelepel steranijs, ½ theelepel zwarte peper, ½ theelepel cayenne peper
- Breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur sudderen.
- Zeef de curry en laat inkoken tot de gewenste dikte.
- Voeg nog specerijen naar smaak toe.
Opmerkingen
- Koelkast - Bewaar de curry altijd in de koelkast in een afgesloten doos. Zo blijft hij tot 3 dagen goed.
- Invriezen - Doe de curry in een diepvriesdoos en vries in. Op deze manier kun je hem tot 2 maanden bewaren. Ontdooi in de koelkast.
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Whisky Cocktailsaus Maken
Ingrediënten
- 100 ml curry powder
- 100 ml mayonaise
- 50 ml slagroom
- 1 eetlepel cognac, of whisky
- 1 theelepel worcestershire saus
- ⅛ theelepel paprikapoeder
Instructies
- Meng de curry, mayonaise, slagroom en cognac tot een gladde saus.100 ml curry powder, 100 ml mayonaise, 50 ml slagroom, 1 eetlepel cognac
- Roer daar de worcestershire saus en het paprikapoeder erdoor.1 theelepel worcestershire saus, ⅛ theelepel paprikapoeder
- Proef en voeg eventueel naar smaak paprika poeder en Worcestershire saus.
Opmerkingen
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Knoflooksaus Maken
Ingrediënten
- 8 tenen knoflook
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels suiker
- 500 ml zure room
- 180 ml mayonaise
- 2 eetlepels bieslook , gesnipperd
- 2 eetlepels peterselie , gesnipperd
Instructies
- Pers de knoflooktenen uit en meng met het citroensap.8 tenen knoflook, 1 theelepel citroensap
- Roer de zure room, mayonaise en suiker goed door elkaar.500 ml zure room, 180 ml mayonaise, 2 theelepels suiker
- Voeg de knoflook, bieslook en peterselie toe en meng alles goed door.2 eetlepels bieslook, 2 eetlepels peterselie
- Proef en voeg naar smaak (en indien nodig) extra suiker, zout en peper toe.
Opmerkingen
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Barbecuesaus Maken
Ingrediënten
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 ml curry powder
- 1 theelepel venkelzaad
- 50 gram donkerbruine suiker
- 75 ml donkere soja saus , zout
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Verwarm de olie in een steelpannetje op het vuur.1 eetlepel plantaardige olie
- Fruit het sjalotje op laag vuur tot het glazig is.1 sjalotje
- Voeg dan de knoflook toe en roerbak nog 30 seconden mee.2 teentjes knoflook
- Schenk de curry erbij en meng met het venkelzaad, suiker en sojasaus.100 ml curry powder, 1 theelepel venkelzaad, 50 gram donkerbruine suiker, 75 ml donkere soja saus
- Laat aan de kook komen en sudder 5 minuten.
- Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur
Opmerkingen
- Koelkast - Bewaar de barbecuesaus altijd in de koelkast in een afgesloten bakje. Zo blijft hij tot 3 dagen goed.
- Diepvries - Breng de barbecuesaus over naar een diepvriesbakje en vries in. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren. Laat de saus in de koelkast ontdooien.
Geef een reactie