Krokant, vol van smaak en gemakkelijk te maken: deze toastjes zijn echt superlekker. De eerste variant zit vol met mediterrane smaken en volkoren. Het tweede cracker recept is met cheddar kaas en een heerlijke topping. Eet ze au naturel of serveer ze met een toastje. Ze zullen in elk geval op zijn! Het is de perfecte snack voor elk feest!

Zelf Toastjes Maken
Ik vroeg me altijd af waarom je je eigen toastjes zou willen maken? Je kunt ze in de supermarkt in allerlei smaken kopen. En toch wil je soms iets anders. Ik ben dol op kruiden toastjes, maar kan ik ze ook in volkoren en perfect op smaak hebben - een gezondere variant.
En kaascrackers, daar eet ik er altijd te veel van! Maar ik wil ze met echte kaas, knapperig en zacht. Ja, ik heb een grote dit wil ik lijst ;-). En het moet een makkelijk recept zijn.
Aan de slag!
Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. En na een groot aantal recepten uit te hebben geprobeerd, ben ik uiteindelijk bij twee recepten uitgekomen (en ik kan echt niet kiezen). En toen kwam alles samen. Ik heb het perfecte Mediterrane kruiden toastje gemaakt. En ook heerlijke Cheddar kaas toastjes. Dus besloot ik om beide recepten te delen zodat je ook zelf je eigen knapperige crackers kan maken!
Deze toastjes zijn heerlijk belegt met zelfgemaakte eiersalade, kip kerriesalade en Griekse Melitzanosalata.
Dit recept is een bewerking van de Daring Bakers Challenge uit juli 2012 met Dana McFarland als host.
Wat heb je nodig voor deze knapperige toastjes?
Om zelf toastjes te maken met kruiden en kaas (2 soorten), heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog.
Ingrediënten Volkoren Toastjes met Kruiden

- Volkoren meel - dit meel bevat de hele graankorrel. Hierdoor krijgen deze crackers meer vezels en dat is gezonder.
- Bloem - Gecombineerd met volkoren meel zorgt het voor een luchtig toastje.
- Olijfolie - om het deeg zachter te maken en meer smaak te geven. Ook zorgt het ervoor dat de korst van de cracker goudbruin wordt.
- Rozemarijn, Oregano, Basilicum en Zout - Om de kruiden toastjes extra smaak te geven.
Ingrediënten Cheddar Toastjes

- Cheddar - een pittige goudgele zachte kaas die goed smelt. Ideaal om te gebruiken voor deze kaascrackers.
- Bloem - de cracker wordt licht en luchtig door het gebruik van bloem.
- Olijfolie - maakt het deeg zachter en geeft het een fruitige smaak.
- Zout, zwarte peper en oregano - de kruiden die de cracker extra smaak geven.
- Suiker, zout en cayennepeper - meng deze drie ingrediënten en gebruik ze als topping. De suiker karamelliseert en cayennepeper geeft de cheddar toast een pitje. En dat is een heerlijke combinatie met de Cheddar kaas!
Hoe maak je deze heerlijke crackers met kruiden en kaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Bereiding Volkoren Toastjes met Kruiden

- Doe alle ingrediënten (behalve de topping) in een grote kom.
- Mix 5 minuten tot je een deeg krijgt. Vorm het deeg tot een bal. Dek het deeg af met plastic folie en laat het 30 minuten rusten op een warme plaats.
- Rol het deeg tot het erg dun is, ongeveer ¼ cm. Dit kan heel makkelijk door het deeg tussen twee bakpapiertjes uit te rollen (zie foto) zodat hij niet blijft plakken. En daardoor kun je de kruiden toastjes makkelijk van het bakpapier naar de bakplaat brengen. Voor het uitrollen kun je ook een pastamachine gebruiken, dat is ook erg makkelijk.
- Neem een mes en maak vierkantjes van het deeg. Ik gebruik ook een pizzasnijder of koekjesuitstekers. Alle drie de manieren werken super goed. Leg de toastjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er wat zeezout over en bak 20 minuten op 220 °C. Laat ze afkoelen naar kamertemperatuur.
Bereiding Cheddar Toastjes

- Doe alle ingrediënten, behalve de suiker, cayennepeper en zeezout voor de topping, in een grote kom.
- Mix tot je een deeg krijgt met een mixer met deeghaken. Wikkel in plastic folie en laat 2 uur rusten en afkoelen in de koelkast. Koud deeg plakt minder en dat is fijn bij het uitrollen.
- Rol het deeg tot het ongeveer ½ cm is. Bestuif je werkblad met bloem of leg het deeg tussen twee velletjes bakpapier en rol uit. Snijd het deeg in vierkanten (een pizzasnijder werkt prima) en zorg dat je gelijke porties krijgt. Leg ze op een bakplaat bekleedt met bakpapier.
- Meng de topping in een kleine kom. Bestrijk elke cracker met olijfolie en strooi de topping over de toastjes. Bak ze 20 minuten op 160 °C. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Volkoren Mediterrane Kruidencrackers
Apparatuur
Ingrediënten
Mediterrane kruiden volkoren crackers
- 120 gram volkorenmeel
- 125 gram bloem
- ⅔ theelepel zout
- 180 ml water , 37 °C
- 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
- 1 theelepel rozemarijn , verse, fijn gehakt
- 1 theelepel dragon , verse, fijn gehakt
- 1 theelepel basilicum , verse, fijn gehakt
Topping
- olijfolie
- zeezout
Instructies
Mediterrane kruiden volkoren crackers
- Meng alle ingrediënten door elkaar totdat je een deeg gevormd hebt.120 gram volkorenmeel, 125 gram bloem, ⅔ theelepel zout, 180 ml water, 4 eetlepels olijfolie, 1 theelepel rozemarijn, 1 theelepel dragon, 1 theelepel basilicum
- Kneed het tenminste 5 minuten goed door. Wanneer het deeg uit elkaar valt voeg je nog wat water toe, mocht het te veel plakken dan voeg je wat bloem toe.
- Leg het deeg in een kom, bedek met een natte doek en laat tenminste 30 minuten bij kamertemperatuur rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.
- Rol het deeg heel dun uit, ongeveer ¼ cm dikte.
- Snijd het uitgerolde deeg in vierkanten. Zorg dat je gelijke stukken krijgt.
- Bekleed de bakplaten met bakpapier. Leg de toastjes erop. (Ik gebruik twee bakplaten)
- Bestrijk elke cracker met olijfolie en strooi er wat zeezout over.olijfolie, zeezout
- Bak 20 minuten of tot de volkoren toastjes goudbruin is.
Opmerkingen
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Cheddar Toastjes
Apparatuur
Ingrediënten
Cheddar toastjes
- 200 gram Cheddar , grof geraspt
- 275 gram bloem
- 2 theelepels oregano, gedroogd
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel peper
- 120 mL olijfolie , extra vierge
- 120 mL water
Topping
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- ⅛ theelepel cayennepeper
Instructies
Cheddar toastjes
- Mix alle ingrediënten tot je een deeg krijgt. Als het deeg te veel plakt, voeg dan een beetje extra bloem toe. Als het uit elkaar valt, voeg je wat extra water toe aan het deeg en mix je opnieuw.200 gram Cheddar, 275 gram bloem, 2 theelepels oregano, ½ theelepel zout, ½ theelepel peper, 120 mL olijfolie, 120 mL water
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven een half uur voordat je het deeg gaat bewerken voor op 160 ° C.
- Rol het deeg uit met een deegroller en snijd de crackers met een scherp mes in vierkantjes.
- Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de crackers erover.
- Meng het zout, de suiker en de cayennepeper voor de topping.1 theelepel suiker, 1 theelepel zout, ⅛ theelepel cayennepeper
- Strooi de topping over de crackers
- Bak de crackers in 20 minuten gaar.
Geef een reactie