De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
boterkwastje
Ingrediënten
400grambloem
2eetlepelssuiker
1theelepelzout
240mlmelklauwwarm
12gramgistinstant
45gramboterkamertemperatuur
1eilosgeklopt
plantaardige olievoor invetten
15grambotergesmolten, voor bestrijken
bloemvoor bestuiven werkblad
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Tot de eerste rijs
Schenk 120 ml van de lauwwarme melk bij de gist in een kommetje. Voeg ook de suiker toe. Meng het kort en laat 5 minuten staan tot de gist is opgelost en er bellen vormen.
Doe de bloem in een grote kom.
Voeg de rest van de lauwe melk toe, het gist-melkmengsel, het ei en de boter. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten goed door met de hand of de mixer met deeghaken.
Voeg na 5 minuten het zout toe en blijf kneden. Wanneer je met de mixer kneed nog ongeveer 5 minuten, met de hand ongeveer 10 minuten. Het deeg voelt dan zacht en elastisch. Plakt het deeg nog erg voeg dan wat bloem toe.
Vet een grotere kom in met wat plantaardige olie en doe het deeg hierin. Draai het deeg een keer om en dek de kom eerst af met een licht vochtige theedoek en vervolgens met huishoudfolie.*
Laat het deeg 90 minuten rijzen op een warme plaats, totdat het verdubbeld is.
Tot de tweede rijs
Bestrooi je werkblad met bloem.
Druk de lucht uit het deeg en leg het voor je op je werkblad. Verdeel het deeg in 12 stukken die ongeveer even groot zijn. Wil je het heel precies doen dan weeg je het deeg en deel je dat getal door 12. Elk stukje deeg zou dat gewicht moeten hebben.
Rol elk stuk deeg tot een bolletje. Plaats je duim dan onderin het bolletje en trek het deeg naar ondere toe. Haal je duim eruit en druk het deeg aan de onderzijde goed dicht. en plaats deze in de beklede bakvorm.
Leg de bolletjes op de bakplaat. Zorg dat je voldoende afstand tussen de bolletjes houdt. Door het rijzen zullen ze groter worden.
Dek de bolletjes af met de licht vochtige theedoek en vervolgens het huishoudfolie.*
Laat de bolletjes op een warme plaats gedurende 1 uur rijzen.
Bakken
Verwarm de oven na 30 minuten rijstijd voor op 190 graden.
Na de laatste rijs schuif je de bakplaat in de oven en bak je 20 minuten.
Haal de bolletjes uit de oven en bestrijk ze meteen met de gesmolten boter.
NOTITIES
*Maak de theedoek niet door en door nat. Dan wordt hij te zwaar en gaat hij plakken aan het deeg. Bespuit hem met een plantenspuit zodat er net een nevel op de handdoek zit.