Een salade van gerookte kip en avocado dat je serveert als een mooi torentje als voorgerecht voor een heerlijk etentje (met Kerst of Pasen). Een van de makkelijkste en lekkerste recepten voor een voorgerecht dat ik ken.
Toen ik een jaar of drie geleden een workshop volgde bij kookstudio "over de tong" in Boxmeer leerde ik dit gerecht en wat een zaligheid. Wij hebben het sindsdien al vele, vele malen gegeten en ook deze kerst zal het weer op ons menu staan. Het is gewoon te lekker. De romige avocado, spicy rode ui, pittige kurkuma en kerrie, rokerige kipfilet en zoetige gember. En dat gecombineerd. Dit streelt de smaakpapillen, dat kan ik je wel zeggen.
Gecombineerd met een heerlijke amuse!
Dus dit jaar na mijn amuse van eendenborstfilet, serveer ik gerookte kipfilet torentje met een topping van avocado.
En ik kan je beloven dit gaat in de smaak vallen. Morgen zal ik jullie mijn warme voorgerecht laten ontdekken. En natuurlijk eindigen we dit menu met een samenvatting van alle recepten en een tijdsplanning! Zo kun je genieten van een zorgeloze kerst.
Jump to:
Ingrediënten voor deze salade met gerookte kip en avocado
De volgende ingrediënten heb je nodig om deze heerlijke salade te maken:
Hoe maak je dit voorgerecht met Avocado en Gerookte Kip?
Een printbaar recept in makkelijke stappen vind je terug onderaan dit blog.
Stap 1: Halveer de avocado en snij doormidden. Wip met een lepel de pit eruit. Vervolgens gebruik je dezelfde lepel om het vruchtvlees uit de schil te scheppen. Snij de avocado in kleine blokjes die je mengt met wat citroensap.
Snij vervolgens de rode ui fijn en meng die met de avocado.
Stap 2: Meng de yoghurt, mayonaise, gembersiroop, kurkuma en kerrie door elkaar tot je een gladde saus hebt. Snij de gerookte kip in blokjes en roer die door de saus.
Stap 3: Leg wat rucola op het bord en zet daar de kookring (7 cm doorsnede) op. Vul de ring tot ongeveer de helft met het gerookte kip mengsel. Duw licht aan met een lepel.
Stap 4: Vul de ring verder met het ui avocado mengsel en druk licht aan. Verwijder de ring voorzichtig en maak schoon, zodat de volgende torentjes ook mooie lagen krijgen.
Top Tip
- Doordat je de avocado met het citroensap mengt verkleurt hij niet.
- Snij de ingrediënten heel klein, dan worden de smaken nog intenser.
- Laat het gerookte kipmengsel, als het te nat is, goed uitlekken. Anders stort je torentje in.
- Je kunt dit recept prima voorbereiden. Een dag voordat je dit recept serveert, snij je de gerookte kip en meng je die met de saus. Dek af en bewaar in de koeling. Ook het avocadomengsel kun je in de ochtend voorbereiden en op dezelfde manier te bewaren. Je hoeft dan bij het diner alleen nog de torentjes te vullen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Avocado rode ui topping
- 2 avocado's
- citroen
- 1 rode ui klein
Gerookte kip salade
- 300 gram gerookte kipfilet
- 150 ml Griekse yoghurt
- 150 ml mayonaise
- 6 eetlepels gembersiroop
- 3 theelepels gemalen kurkuma
- 3 theelepels kerriepoeder
Garnering
- rucola
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Schil de avocado. Snij doormidden en haal de pit eruit.2 avocado's
- Snij het vruchtvlees in hele kleine blokjes.
- Snipper de rode ui zeer fijn.1 rode ui
- Snij de gerookte kip in blokjes
Avocado rode ui topping
- Pers een theelepel citroensap uit de citroen en meng dat door de avocado (zodat hij niet verkleurt).citroen
- Hussel de ui door de avocado.
Gerookte kip salade
- Meng de Griekse yoghurt, mayonaise, gembersiroop, kurkuma en kerrie tot een mooie saus. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat gember toe.150 ml Griekse yoghurt, 150 ml mayonaise, 6 eetlepels gembersiroop, 3 theelepels gemalen kurkuma, 3 theelepels kerriepoeder
- Meng de gerookte kipblokjes door de saus.300 gram gerookte kipfilet
Presenteren voorgerecht
- Leg een klein beetje rucola op het bord.rucola
- Pak een kook ring met een diameter van 7 cm en zet die op de rucola.
- Vul tot ongeveer de helft met de kipsalade. Als de kipsalade heel vochtig is laat je hem uitlekken voor gebruik, anders zakt je toren in elkaar. Druk licht aan met de achterkant van een lepel.
- Vul de rest van de vorm met het avocado rode ui mengsel.
- Verwijder de ring voorzichtig. Zorg er voor dat je de ring tussendoor goed schoonmaakt, zodat de lagen goed zichtbaar blijven. Zo wordt het effect nog mooier. Herhaal het maken van dit voorgerecht voor alle borden.
Opmerkingen:
- Doordat je de avocado met het citroensap mengt verkleurt hij niet.
- Snij de ingrediënten heel klein, dan worden de smaken nog intenser.
- Laat het gerookte kipmengsel, als het te nat is, goed uitlekken. Anders stort je torentje in.
- Koelkast: De gerookte kip kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Laat uitlekken voor gebruik.
- Koelkast: Bewaar het avocado rode ui mengsel maximaal 1 dag, afgedekt in de koelkast. Daarna verkleurt het teveel en ziet het er niet lekker meer uit.
Voedingswaarde
4 x Voorgerechten
Nog op zoek naar andere lekkere voorgerechten. Je vindt er een aantal hier:
Ellen says
Wat ontzettend lekker was dit zeg!!! Ik heb de kip in een vergiet uit laten lekken boven een kom. Het heerlijke romige vocht heb ik ter garnering er omheen gedruppeld. Dit is absoluut een blijver!
Andréa says
Ik maak dit ook vaak want iedereen hier vindt het superlekker!