Deze, van origine Roemeense, cakes hebben veel weg van een krakeling. Ze zijn knapperig, licht boterig van smaak. Een echte traktatie!
Vandaag een recept van Roemeense origine. Ooit gehoord van Kürtőskalács? Ik ook niet. De Nederlandse vertaling is schoorsteencake en wanneer je naar de vorm kijkt laat het zich raden hoe ze aan die titel komen. Deze lekkernij wordt verkocht op de straathoeken en is dus echt streetfood. Bijna een reden om naar Roemenië op vakantie te gaan.
Dit recept is gemaakt naar een opdracht van de Daring Bakers (een groep inmiddels ter ziele gegaan). Swathi van Zestysouthindiankitchen was degene die het recept met ons deelde.
- Om de vorm te krijgen van deze schoorsteencakes, gebruik je een deegroller die je bekleed met aluminiumfolie. Je kunt ook een toiletpapier rol gebruiken en ook die bekleed je met aluminiumfolie.
- Het deeg is een beetje plakkerig, maar dat hoort. Voeg dus geen extra bloem toe.
- Wanneer je het deeg om de vorm heen rolt duw je het eind onder een ander stukje deeg. Zo krijg je het makkelijk los.
- Gebruik je een deegroller, dan kun je die in een cakeblik hangen (de koek komt dan los van de bodem), zodat de lucht aan alle kanten erbij kan.
- Draai halverwege het bakken de vorm 180 graden zodat hij gelijkmatig bakt.
- Mixer - met deze mixer klop je slagroom en kneed je deeg. Een multifunctionele hulp in de keuken. Hij heeft voldoende vermogen voor veel toepassingen. En van de kleur wordt je ook helemaal vrolijk. Ik gebruikte de mixer voor het kneden van het deeg.
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken maken en rijzen van het deeg.
- Cakeblik, een cakeblik (30 cm) met antiaanbaklaag en daarom is de cake zo makkelijk uit de vorm te verwijderen. Het materiaal, staal, zorgt voor een goede geleiding van de warmte waardoor de cake egaal gaart. Ik gebruik dit cakeblik voor het bakken van de koekjes.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Schoorsteen cake {knapperige koekjes}
Ingrediënten
Schoorsteen cake deeg
- 210 gram bloem
- 2¼ theelepel gist, instant
- 2 eetlepels suiker
- ⅛ theelepel zout
- 1 ei, L, kamertemperatuur
- 3 eetlepels boter, gesmolten, 45 gram
- 120 ml melk, lauw
Voor de vormen
- 3 eetlepels boter, gesmolten
- 2 theelepels kaneel
- 8 eetlepels fijne suiker
Instructies
Schoorsteen cake deeg
- In een kommetje doe je de lauwe melk, suiker en het gist. Meng lichtjes met een vork. Laat 5 minuten staan. Je ziet nu belletjes.
- Na vijf minuten doe je in een tweede (grote) kom de bloem en het zout. Voeg daaraan het ei, de gesmolten boter en het gist-melkmengsel toe.
- Mix 5 minuten door met een mixer met deeghaken.
- Vet een schaal in met olie en leg het deeg daarin. Draai 1 x om en leg een vochtige theedoek op de schaal.
- Zet weg op een warme plaats zodat het deeg in 60 minuten kan rijzen, zodat het in volume verdubbelt is.
- Maak ondertussen je vormen klaar door ze met aluminium folie te bekleden (zie ook de tips). Besmeer de vormen met de gesmolten boter.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Druk de lucht uit het deeg en verdeel in vier gelijke stukken.
- Rol elk stukje deeg uit tot ½ cm dikte (20 cm diameter).
- Met een scherp mes (of een pizza snijder) snij je het rondje deeg in een lange sliert van 1 cm breedte (begin in de buitenste rand van de cirkel te snijden en ga zo langzaam naar het midden toe.)
- Pak een vorm en vouw de deegsliert 1 x om de vorm heen. Duw nu het uiteinde onder de tweede ring die je gaat maken (zodat het deeg vast blijft zitten). Rol nu verder om de vorm heen. Je mag het rijkelijk strak eromheen draaien zodat het deeg niet te dik wordt. Het uiteinde stop je ook weer onder het deeg.
- Rol je vorm nu lichtjes over je werk oppervlakte zodat het deeg een beetje platter wordt.
Knapperige buitenkant
- Smeer het deeg in met gesmolten boter.
- Meng de suiker en kaneel en verdeel over een plat bord.
- Rol de koekjes door het kaneelsuiker mengsel.
- Hang de vormen in het cakeblik (zodat het deeg loskomt van de grond).
Bakken
- Bak de cakes 11 minuten, draai dan het koekje om en bak nog eens 11 minuten. Ze zijn dan goud bruin.
- Smeer de koekjes nog eens in met boter en rol ze nog eens door het suiker kaneel mengsel.
- Nu ze nog warm zijn tik je het uiteinde van je vorm licht op tafel en je kunt de koekjes er nu zo afschuiven.
Opmerkingen
- Om de vorm te krijgen van deze schoorsteencakes, gebruik je een deegroller die je bekleed met aluminiumfolie. Je kunt ook een toiletpapier rol gebruiken en ook die bekleed je met aluminiumfolie.
- Het deeg is een beetje plakkerig, maar dat hoort. Voeg dus geen extra bloem toe.
- Wanneer je het deeg om de vorm heen rolt duw je het eind onder een ander stukje deeg. Zo krijg je het makkelijk los.
- Gebruik je een deegroller, dan kun je die in een cakeblik hangen (de koek komt dan los van de bodem), zodat de lucht aan alle kanten erbij kan.
- Draai halverwege het bakken de vorm 180 graden zodat hij gelijkmatig bakt.
Geef een reactie