Een heerlijke Chocolade Halloween Taart met roomkaas topping is een feestje om te eten. En wanneer je hem tafel zet is de spanning letterlijk om te snijden. Een heerlijk recept, lekker makkelijk en eng. Dat hoort toch bij Halloween?

Chocolade Halloween Taart
Deze cake bracht mijn kleine mannen behoorlijk in vervoering. Want alhoewel hij lekker moest smaken (ja het chocolade-gen hebben ze duidelijk van mij meegekregen), deed het rode glazuur toch wat af aan hun jeugdige enthousiasme. Ook de spinnen, vliegen en kakkerlakken maakten het geheel toch wat angstaanjagend. Juist, het doel van deze taart was in ieder geval bereikt.
Na hun eerste angsten overwonnen te hebben vielen zij toch maar aan op de taart en aan de chocoladesnoetjes te zien, viel hij helemaal in de smaak.
Hoe maak je smeuïge chocolade taart?
Zoals geschreven is dit een smeuïge chocolade taart. Er bestaan namelijk ook wat drogere varianten. En soms zelfs te droge soorten ;-), maar dat terzijde. Maar hoe krijg je nu die heerlijke licht vochtige structuur.
In dit geval heb ik de boter vervangen door olie. Olie is van zichzelf minder vast en zorgt ervoor dat ook het beslag wat lichter en dus wat lekkerder wordt. En dat proef je meteen!
Is deze topping icing of een glazuur?
Misschien kom je wel eens deze termen tegen: Icing en glazuur. Maar wat is het verschil?
Icing maak je van poedersuiker en een vloeistof en verdun je tot je het met een kwastje kunt aanbrengen (er mee kunt verven).
Glazuur is een mengsel van (poeder)suiker en een vloeistof en wat dikker als icing. Dun genoeg om te kunnen schenken, maar het loopt niet meteen van je taart af, waarbij maar een hele dunne laag overblijft. En roomkaas glazuur is precies wat hier is gebruikt.
Ingrediënten gebruikt bij deze Halloween Taart met Chocola
Om deze Chocolade Halloween Taart zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

Chocolade taart
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem.
- Cacao - Om de taart een intense chocolade taart te geven. Gebruik ongezoet cacao.
- Suiker - De zoetstof in de chocoladetaart. Gewone kristalsuiker is prima.
- Zuiveringszout en Bakpoeder - Dit zijn rijsmiddelen en zorgen ervoor dat de cupcake luchtig wordt. Je kunt het zuiveringszout vervangen door bakpoeder, maar dat is een minder krachtig rijsmiddel.
- Zout - Om het zoet te balanceren (anders wordt de cake niet zo lekker).
- Eieren - Geven de taart een volle smaak.
- Azijn - Om het zuiveringszout te laten werken heb je een zuur ingrediënt nodig. In dit geval azijn. Gewone azijn of appelcider azijn zijn prima keuzes.
- Melk - Melk geeft de taart een volle smaak.
- Zonnebloemolie - Door olie in plaats van boter te gebruiken wordt de cake heerlijke smeuïg.
- Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).
Topping
- Roomkaas - Geeft de topping een romige smaak. Laat het voor het mengen op kamertemperatuur komen, dan mixt het beter.
- Poedersuiker - Voor het glazuur gebruik je poedersuiker. Dat zorgt ervoor dat je geen kristallen krijgt (wat zou kunnen gebeuren bij kristalsuiker).
- Citroensap - Om de roomkaas glazuur een fris tintje te geven.
- Rode kleurstof - Met de kleurstof breng je het glazuur op kleur. Je kunt vloeibare kleurstof gebruiken of kleurstof in geconcentreerde vorm met een satéstokje toevoegen.
Hoe maak je deze taart met glazuur?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Bestrijk de springvorm met olie en bestuif met cacao. Leg een bakpapier onderin. Meng in een kom cacao, bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout. Voeg de eieren, eigeel, water, vanille-extract en olie aan de kom toe en mix vijf minuten op hoge stand.
- Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 180 °C, de oven en bak 70 minuten. Wanneer je de cake uit de oven haalt laat je hem 5 minuten staan en dan verwijder je de vorm. Laat de taart op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur. Dat is belangrijk want als de taart te warm is loopt je topping eraf.
- Mix de roomkaas, poedersuiker, citroensap en kleurstof tot een romig papje. Mix zeker 5 minuten, zo krijg je geen klontjes en wordt de topping mooi luchtig.
- Schenk vervolgens de topping over de taart. Met een spatel verdeel je het glazuur over de bovenzijde. Met een satéprikker kun je aan de zijkant wat druppels naar beneden trekken voor een mooi druip effect.
Garnering: Verdeel wat plastic insecten, zoals spinnen, kakkerlakken en vliegen op de taart en steek er een (nep)mes in.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Chocolade Halloween Taart
Ingrediënten
Chocolade taart
- 100 gram cacao
- 325 gram bloem
- 475 gram suiker
- 2 ½ theelepel baksoda
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 2 eieren, maat L
- 1 eigeel, maat L
- 300 ml water, Warm, kook het water en laat 10 minuten afkoelen.
- 1 eetlepel azijn
- 275 ml melk
- 150 ml zonnebloemolie
- 2 theelepels vanille-extract
Topping
- 100 gram roomkaas, kamertemperatuur
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel citroensap
- rode kleurstof
- melk, om te verdunnen
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Smeer de springvorm (26 cm) in met olie en bestuif met wat cacao. Klop het teveel aan cacao uit het blik.
- Leg een bakpapier op de bodem.
Chocolade taart
- Meng in een kom de vaste ingrediënten door elkaar: cacao, bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout.100 gram cacao, 325 gram bloem, 475 gram suiker, 2 ½ theelepel baksoda, 1 ½ theelepel bakpoeder, 1 theelepel zout
- Zet de mixer op de laagste stand en voeg dan één voor één de eieren toe, het eigeel, water, azijn, het vanille-extract, melk en de olie. Voeg een volgend ingrediënt pas toe als het voorgaande is opgenomen.2 eieren, 1 eigeel, 300 ml water, 1 eetlepel azijn, 150 ml zonnebloemolie, 2 theelepels vanille-extract, 275 ml melk
- Mix in totaal 5 minuten zodat alles mooi luchtig wordt.
- Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
- Bak 60-70 minuten tot de cake gaar is en laat hem 5 minuten afkoelen. Je controleert of de cake gaar is door in het midden van de cake een saté prikker te steken. Komt die er droog uit, dan is de cake voldoende gebakken. Is het vochtig dan bak je nog 5 minuten langer.
- Los de taart uit de springvorm en laat hem vervolgens op een rooster verder afkoelen.
- Wanneer de cake is afgekoeld draai je hem op een bord om (zodat de onderkant boven is). Deze is namelijk mooi vlak. Mocht de bovenkant te bol zijn, dan kun je met een broodmes de cake afvlakken.
Roomkaas topping
- Doe de roomkaas, poedersuiker, citroensap en kleurstof in een kom en meng alles goed door.100 gram roomkaas, 100 gram poedersuiker, 1 eetlepel citroensap, rode kleurstof
- Mix 5 minuten op gemiddelde snelheid.
- Voeg dan lepel voor lepel melk toe, tot hij de gewenste dikte (yoghurt dikte) heeft bereikt.melk
- Giet de topping over de cake en smeer uit. Trek eventueel aan de zijkanten met een saté stokje wat druppels naar beneden voor een mooi effect.
Opmerkingen
- Koelkast: De taart is gedurende 2 dagen luchtdicht verpakt in de koeling te bewaren.
- Diepvries: Door het hoge vetgehalte in de roomkaas glazuur is dit prima in te vriezen. Verpak de cake luchtdicht (2 lagen plasticfolie) en bewaar zo maximaal 1 maand in de diepvries.
Voedingswaarde
3 x Halloween
Dit is een heerlijk Halloween recept. Mocht je nog op zoek zijn naar andere Halloween recepten, dan zijn dit misschien ook leuke ideeën:
Geef een reactie