Spanakopita een traditioneel Grieks recept. Makkelijk te maken met filodeeg en erg gezond. Het bestaat uit 4 ui soorten, die elkaar perfect aanvullen. Prei, rode ui, bosui en sjalot gecombineerd met ziltige feta en sappige spinazie.
Spanakopita is een traditioneel Grieks gerecht. Het is niet moeilijk te maken en het smakenpalet is heel rijk. Het bestaat uit 4 ui-soorten die elkaar perfect aanvullen. Het zoete van de prei en de rode ui gecombineerd met het pittige van het bosuitje en de sjalotjes.
En dat gemengd met de ziltige feta, de licht vochtige spinazie en de krokante filodeeg korst. Een heerlijke combinatie en daarom is dit inderdaad een gerecht dat ik vaker ga maken. Het recept is aangepast op het recept dat door Audax bij de Daring Kitchen beschikbaar werd gesteld.
- Deze spanakopita is heerlijk warm, maar kan ook koud gegeten worden.
- Door dat je gebruik maakt van 4 verschillende ui soorten (wanneer je prei daar ook toe rekent) krijgt deze spanakopita heel veel smaak.
- Smeer de bovenzijde van de spanakopita in met koud water, zodat de randen niet opkrullen.
- Wil je echt geen spinazie gebruiken dan zou je ook kunnen kiezen voor boerenkool, cavolo nero en er zijn zelfs recepten met brandnetels bekend (van dat laatste heb je er dan wel heel veel nodig). Maar echte Grieken zouden de Spanakopita nooit zonder spinazie maken.
- Je kunt de olijfolie vervangen door boter. Ghee (geklaarde boter) geeft het beste resultaat.
- Spray de olijfolie in plaats van de vellen te besmeren. Zo gebruik je minder olie en is het eindresultaat niet zo vet.
- De vulling kun je in de maximaal 2 dagen in de koeling bewaren voordat je hem gaat gebruiken. Dek hem dan goed af met aluminium of plastic folie
- Je kunt de Spanakopita invriezen voordat je hem gaat afbakken. Verleng de baktijd dan met 10 minuten (dus totaal 1 uur ). De Spanakopita kan maximaal 3 maanden bewaard worden in de diepvries.
- Wanneer je hem hebt gemaakt bewaar je hem tot maximaal 2 dagen afgedekt in de koeling.
- Je kunt de Spanakopita ook invriezen nadat hij gebakken is. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en verpak luchtdicht. Bewaar maximaal 3 maanden in de diepvries.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 2000 gram spinazie vers of 1 kg ontdooid diepvries
- 10 vellen filodeeg ontdooid
- 300 gram feta kaas verkruimeld
- 30 gram dille vers, zachte stengels en bladeren fijngehakt
- 1 rode ui fijngesneden
- 2 sjalotjes fijngesneden
- 3 stengels lente ui witte en lichtgroene delen gehakt
- 1 grote prei goed gewassen, het witte deel fijngesneden
- 1 teentje knoflook geplet, optioneel
- ⅛ theelepel nootmuskaat geraspt
- 2 eieren maat L
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 3 eetlepels paneermeel om overtollig vocht te absorberen (kan iets meer zijn)
- 120 ml olijfolie om filodeeg in te smeren
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Was de spinazie en laat goed uitlekken.
- Controleer op taaie stengels en scheur die eraf.
- Hak of scheur de bladeren in stukken en verzamel ze in de grote kom. (Wanneer je diepvriesspinazie gebruikt kan die meteen in de kom en hoef je voorgaande handelingen niet uit te voeren).
- Voeg de gehakte uien, fijngesneden prei en dille, vier eetlepels olijfolie, de verkruimelde feta kaas, nootmuskaat en de optionele knoflook toe aan de spinazie.
- Kneed met je handen het spinaziemengsel krachtig tot je een compacte massa krijgt. Door het kneden zal de vulling in volume zeker met de helft afnemen.
- Knijp het mengsel goed uit, waarbij je het vocht opvangt.
- Voeg aan het vocht zoveel paneermeel of couscous toe tot de vloeistof is opgenomen, maar het paneermeel of couscous nog vochtig aanvoelt. Doe het mengsel dan weer bij je spinazie en meng het er goed doorheen.
- Voeg 2 eieren toe en meng alles weer goed door met je handen.
- Strooi zout en peper over de vulling en laat 5 minuten staan.
- Vet de ovenschaal in met olie.
- Open het pak filodeeg vellen en leg in een vochtige handdoek (wanneer filodeeg vellen uitdrogen krijg je ze niet meer van elkaar en breken ze snel). Bedek de onderzijde en zijkanten (het deeg mag over de rand heenhangen) van de ovenschaal met 6 filodeeg vellen.
- Besmeer deze vellen met olie.
- Schep de vulling in het filodeeg bakje en strijk hem glad.
- Klap de overhangende zijden naar binnen over de vulling heen.
- Bestrijk deze vellen met olie of boter.
- Pak het restant aan filodeeg vellen en bedek daar de bovenzijde mee.
- Bestrijk na elk neergelegd vel deze met olie.
- Pak een lepel en laat daarmee de randen mooi afronden door hem aan de zijkanten naar beneden te duwen.
- Smeer de bovenzijde van de Spanakopita nogmaals goed in met olie.
- Pak een scherp mes en snij de Spanakopita in 20 vierkante stukken. Zet de schaal vervolgens in de voorverwarmde oven en bak tussen de 30 en 60 minuten (afhankelijk van de diepte van je ovenschaal).
- Mocht de bovenzijde te bruin worden, maar is de binnenkant nog niet gaar dek dan af met aluminiumfolie. Het garen kun je controleren door een dun mes 30 seconden in het midden van de Spanakopita te steken. Wanneer je enige tegenstand voelt bij het erin prikken en je voelt dat het mes warm aanvoelt als je het eruit haalt, dan is de Spanakopita klaar.
- De Spanakopita kan nu meteen gegeten worden of je kunt hem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan opeten.
Opmerkingen:
- Deze spanakopita is heerlijk warm, maar kan ook koud gegeten worden.
- Door dat je gebruik maakt van 4 verschillende ui soorten (wanneer je prei daar ook toe rekent) krijgt deze spanakopita heel veel smaak.
- Smeer de bovenzijde van de spanakopita in met koud water, zodat de randen niet opkrullen.
- Wil je echt geen spinazie gebruiken dan zou je ook kunnen kiezen voor boerenkool, cavolo nero en er zijn zelfs recepten met brandnetels bekend (van dat laatste heb je er dan wel heel veel nodig). Maar echte Grieken zouden de Spanakopita nooit zonder spinazie maken.
- Je kunt de olijfolie vervangen door boter. Ghee (geklaarde boter) geeft het beste resultaat.
- Spray de olijfolie in plaats van de vellen te besmeren. Zo gebruik je minder olie en is het eindresultaat niet zo vet.
Geef een reactie