Kolokithopita, een heerlijk recept voor een Griekse courgette taart, mag natuurlijk niet ontbreken in dit buffet. Deze hartige quiche met feta kaas, oregano en munt is een topper.
Het Italiaanse buffet, wordt heel erg door jullie gewaardeerd en daarom besloot ik om een nieuw buffet toe te voegen namelijk het Griekse buffet. Natuurlijk met tijdsplanning om het allemaal in goede banen te leiden.
En vandaag trappen we af met Kolokithopita. Een heerlijke Griekse quiche van courgettes. De quiche is op smaak gebracht met feta, oregano en munt. Goed voor te bereiden en in te vriezen, dus bij het buffet hoef je het alleen nog maar te verwarmen in de oven. Geen omkijken meer naar.
Omdat...
- feta kaas enkel nog maar zo genoemd mag worden als hij volgens traditionele methode in bepaalde delen van Griekenland wordt bereidt met schapenmelk, is dat misschien niet goed te verkrijgen (of enkel erg duur). Bij een buffet, waar je vaak wat grotere hoeveelheden moet maken zit je daar niet op te wachten. Gebruik in dat geval witte kaas blokjes. De smaak is iets verschillend van de originele feta, maar de prijs is zeker aantrekkelijker.
- je het filo deeg in laagjes verwekt die je insmeert met olie, krijg je een luchtige en knapperige laag.
- je de courgette uit laat lekken voor je het gaat verwerken wordt de quiche stevig en niet soppig.
Voorbereiding:
Tot 2 weken te voren:
Maak de quiche en bak ze 15 minuten. Laat de quiche afkoelen en verpak ze in plastic folie. Vries de quiches in.
Dag van het buffet:
Bak de quiches 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius en serveer meteen. De quiches hoeven niet vooraf ontdooid te worden.
Recept: Kolokithopita (Griekse courgette quiche)
Heb je deze kolokithopita (Griekse courgette quiche) gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Rasp
- theedoek
- Vergiet
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- Kwastje
- Quichevorm met losse bodem 35 x 11 cm
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 200 gram feta kaas
- 1 theelepel dille gedroogd
- 1 theelepel oregano gedroogd
- 1 theelepel munt gedroogd
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 3 eieren maat L
- 4 eetlepels olijfolie
- 10 vellen filodeeg
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Rasp de courgettes grof en laat 1 uur uitlekken in een vergiet. Druk dan met een theedoek het restant vocht eruit.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng de courgette met de feta, kruiden, het sjalotje de eieren en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Vet de bakvorm in met olijfolie en leg het eerste velletje filodeeg erin.
- Bestrijk dat met wat olie en leg daarop het tweede velletje.
- Herhaal dat voor vijf velletjes, zodat je een bakje krijgt voor je vulling.
- Schep het courgettemengsel in de bakvorm en druk aan met de achterkant van een lepel.
- Leg een velletje filo deeg op de courgette vulling en dek de quiche hiermee af. Bestrijk met olijfolie. Herhaal dit tot het filo deeg op is.
- Bestrijk de bovenzijde met olijfolie.
- Zet de quiche in de oven en bak 15 minuten (als je hem wilt invriezeof in 30 minuten af.
Geef een reactie