Lekker hoor, zo'n Quiche Caprese op je bord als het zonnetje schijnt. Met deze hartige taart waan je jezelf op een Mediterraans strand, ook al ben je gewoon in je eigen tuin. Een hartige taart vol verse tomaten, mozzarella en basilicum. Zelfs een groentje in de keuken draait dit vegetarische recept in no-time in elkaar. Zeg maar dag tegen lang in de keuken staan en hallo tegen genieten!
Proef de Zomer met Dit Heerlijke Quiche Caprese Recept
Als echte foodie houd ik van experimenteren met nieuwe recepten. In de winter zijn het stoofpotten en slowcooker recepten, maar zodra de lente aanbreekt, kies ik voor lichte maaltijden. De Quiche Caprese is één van mijn favoriete zomerquiches. De smaken van verse tomaten, mozzarella en basilicum geven je het gevoel alsof je je in Italië bevindt.
Om het mezelf makkelijk te maken (en geloof me, dat doe ik vaak 😉 ), gebruik ik kant-en-klaar quiche deeg. Maar je kunt ook zelf het deeg maken, dat is niet moeilijk, alleen moet het deeg dan wel extra koelen. Hierbij mijn makkelijke quiche deegrecept.
Vervolgens vul ik de hartige taart met tomaten, mozzarella, een sjalotje en basilicum. Daarna giet ik er een romige vulling overheen en schuif ik het geheel de oven in. Het resultaat is om van te smullen. Een zachte, romige vulling met een knapperige korst. Het voelt alsof je op een warme zomeravond in een Italiaans restaurantje zit.
Dus als je op zoek bent naar een heerlijk quiche recept dat makkelijk te maken is, trakteer jezelf (en je gezin) dan op deze goddelijke Quiche Caprese.
Wat heb je nodig voor Caprese Quiche?
Om dit Quiche Caprese Recept te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Quiche deeg: Of je gebruikt gewoon een kant-en-klaar deeg uit de supermarkt (lekker makkelijk) of je gaat voor het echte werk en maakt zelf quiche deeg, als je echt wilt shinen.
- Cherry tomaten: Ga op zoek naar de smaakvolste exemplaren die je kan vinden. Ze zijn dé smaakmaker en blikvanger van dit recept!
- Geraspte kaas: Voor extra veel smaak ga je natuurlijk voor een belegen kaas.
- Mozzarella: Smelt in je mond, niet in je handen. En als je dan toch bezig bent, ga dan voor de buffelmozzarella - de allerlekkerste. Maar als je die niet kan vinden, is de koemelk-variant ook prima.
- Zure room: Romig en fris tegelijkertijd. Een beetje zoals yoghurt, maar dan dikker en een hoger vetpercentage.
- Eieren: Binden alles samen en geven een romige smaak. Niet overslaan dus!
- Sjalotje en knoflook: Geven extra smaak en pit aan de vulling.
- Basilicum: Dit groene kruid met zijn kruidige en zoete aroma en lichte pepertje maakt het helemaal af.
Hoe maak je Tomaat, Mozzarella en Basilicum Quiche?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Pak een quiche vorm en bekleed deze met het deeg. Bak een sjalotje tot het glazig is, ongeveer drie minuutjes op middelhoog vuur. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog 30 seconden mee. Schep dit mengsel op de quiche bodem en verdeel de cherry tomaten eroverheen.
- Scheur de Mozzarella in stukjes en leg die tussen de tomaatjes.
- Mix in een schaal de eieren met zure room en breng het geheel op smaak met wat zout en peper. Giet dit in de quiche bodem.
- Nu is het tijd voor de basilicum! Scheur dit zachte groene kruid in reepjes en verdeel het, samen met de geraspte kaas, als feestelijke topping over de quiche. Bak de quiche 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Spinazie: Slink wat spinazie in de koekenpan en verdeel het over het uimengsel over de bodem van de quiche.
- Cherry tomaten: In plaats van cherry tomaten kun je ook plakjes gewone tomaat of zongedroogde tomaten gebruiken.
- Pijnboompitten: Wil je extra crunch en een nootachtige smaak? Bestrooi de quiche dan met geroosterde pijnboompitten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Quiche Caprese Recept
Apparatuur
- quiche vorm 26 cm
Ingrediënten
- 1 portie quiche deeg, of zelfgemaakte quiche deeg
- 1 eetlepel olie
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 400 gram cherrytomaten
- 125 gram mozzarella, gescheurd in kleine stukken
- 4 eieren, maat L
- 125 ml zure room
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 75 gram geraspte kaas, belegen
- 15 gram basilicum vers, in reepjes gescheurd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C en bekleed de bakvorm met het deeg.1 portie quiche deeg
- In een koekenpan bak je het sjalotje in de olie tot het glazig is.1 eetlepel olie, 1 sjalotje
- Voeg vervolgens de knoflook toe en roerbak nog 30 seconden mee.2 teentjes knoflook
- Verdeel het ui-knoflookmengsel gelijkmatig over de bodem en leg de tomaten ondersteboven op het deeg.400 gram cherrytomaten
- Voeg tussen de cherry tomaten plukjes mozzarella toe.125 gram mozzarella
- Meng de eieren met de zure room en breng op smaak met zout en peper.4 eieren, 125 ml zure room, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Schenk het mengsel over en tussen de tomaten en bestrooi de quiche met basilicum en geraspte kaas als finishing touch.75 gram geraspte kaas, 15 gram basilicum vers
- Plaats de quiche gedurende 40 minuten in de oven en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Spinazie: Laat een beetje spinazie slinken in de koekenpan en verdeel deze, na het ui-mengsel, over de bodem van de quiche.
- Cherry tomaten: In plaats van cherry tomaten kun je ook plakjes gewone tomaat of zongedroogde tomaten gebruiken.
- Pijnboompitten: Bestrooi de quiche met geroosterde pijnboompitten voor extra crunch en een nootachtige smaak.
- Bij gebruik van onder- en bovenwarmte stel je de temperatuur in op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende.
- Zorg ervoor dat je tijdens het bakken van de quiche goed oplet. Controleer na 25 minuten (en vervolgens elke 5 minuten) of de quiche niet te bruin wordt en dek hem anders af.
- Koelkast: Bewaar de quiche, afgedekt, maximaal 3 dagen in de koeling. De smaken kunnen hierdoor zelfs nog beter worden.
- Diepvries: Verpak de quiche in twee lagen aluminiumfolie of in één laag en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo kun je deze tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Laat de quiche ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Dek de quiche af met aluminiumfolie en verwarm deze gedurende 15 - 20 minuten in de oven bij 180 °C.
Geef een reactie