Romige penne met courgette en walnoten, een vegetarisch recept wat je zal doen watertanden. Het lijkt heel bewerkelijk, maar staat binnen 20 minuten op tafel. Lekker!
Doordeweeks is een pasta maaltijd een uitkomst. Sporten, afspraken en vergaderingen. Iedereen komt op een ander moment thuis. Nu is dat bij ons (gelukkig) niet elke dag zo, meestal niet zelfs, maar als het gebeurt dan is dit recept een uitkomst (zie tips waarom).
Courgette en walnoten is misschien niet een combinatie die meteen te binnen schiet, maar in de heerlijke pasta recept is het superlekker. De courgette stoof je samen met ui en wat tijm, waardoor het al die heerlijke smaken opneemt. En ondertussen kook je de penne gaar. Die roer je om met crème fraîche en wat peterselie (heerlijk fris) en je serveert het met Parmezaanse kaas en gehakte walnoten.
Natuurlijk kun je die laatste twee er ook vooraf al doorheen scheppen, maar wanneer je ze er apart bij serveert blijven de walnoten knapperig en de Parmezaanse kaas lekker stevig. En ik geef je ook nog wat lekkere tips.
Tips
- Snij de courgette in halve maantjes. Dan krijg je op je vork een heerlijk mengsel van courgette met penne.
- Kook je pasta al dente (voor de gebruiksaanwijzing kijk je op de verpakking). Zo hou je een bite en dat is bij dit recept met de zachte courgette en de knapperige walnoot een mooie combinatie.
- Heb je verschillende eetmomenten in huis (vanwege sporten en andere activiteiten), dan verdeel je de restanten over ovenschaaltjes. Wat geraspte kaas erover en bewaar ze in de koelkast tot gebruik. 15 minuten opwarmen in de oven bij 220 graden Celsius.
- Heb je een restje over, laat het dan afkoelen bewaar in de koeling en eet als pasta salade.
- Vervang de penne door fusilli. Ook erg lekker. Spaghetti en macaroni zijn kleiner en geven een heel andere structuur. Maar Fusilli is een bijzonder lekkere vervanger.
- In plaats van walnoten kun je ook pecannoten of fijngehakte hazelnoten gebruiken.
Lekker erbij
- En voor de vegetariër die nog een extra smaakje wil zijn reepjes zongedroogde tomaten heerlijk. Tomaat en courgette is altijd een goede combinatie.
- Kun je niet zonder vlees of wil je een ziltig accent dan kun je ook nog uitgebakken spekjes toevoegen.
- Dit is een vers recept en eigenlijk best snel klaar. Maak het dus het liefst vers.
- Je kunt de pasta, nadat je het hebt laten afkoelen, afdekken met plastic folie en tot 2 dagen in de koeling bewaren.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Penne met courgette en walnoten
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
2 eetlepels boter
2 eetlepels zonnebloemolie
2 rode uien gesnipperd
1 theelepel tijm gedroogd
4 eetlepels walnoten grof gehakt
2 eetlepels peterselie fijngehakt
125 ml crème fraîche
4 eetlepels Parmezaanse kaas geschaafd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm een koekenpan met boter en olie tot hij warm is.
- Voeg de ui toe en bak 3 minuten tot ze glazig zijn.
- Meng de tijm en de courgettes door de ui.
- Zet het vuur laag doe de deksel op de pan, laat 15 minuten sudderen.
- In een grote pan gevuld met kokend water kook je de penne volgens de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant al dente.
- Giet af en meng met de crème fraîche en peterselie.
- Meng vervolgens het courgette mengsel erdoor.
- Serveer meteen samen met de walnoot en Parmezaanse kaas.
Geef een antwoord